|

''Sıfırcı hoca'' Avrupa''nın notunu kırdı

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody''s, Avrupa Birliği'nin krizdeki ülkelere yardım için kurduğu fonun kredi notunu AAA'dan AA1'e düşürdü

.
00:00 - 2/12/2012 Pazar
Güncelleme: 23:06 - 1/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
''Sıfırcı hoca'' Avrupa''nın notunu kırdı
''Sıfırcı hoca'' Avrupa''nın notunu kırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve Avrupa Fİnansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) kredi notunu, fonların finansal destekçileri arasındaki kredi risklerinin yüksek korelasyonunu gerekçe göstererek aşağı çekti.

GÖRÜNÜM NEGATİF

ESM'nin kredi notunu Aaa'dan AA1'e düşüren Moody's, EFSF'nin geçici notunu da AAA'dan AA1'e indirdi. Moody's, her iki fonun kredi notu görünümünü de negatifte bıraktı. Bloomberg'in verilerine göre EFSF'nin 161,8 milyar avroluk açıkta tahvili bulunuyor. Kredi notu indirimi, EFSF'ye en büyük ikinci katkıyı sağlayan Fransa'nın notunun Moody's ve Standard&Poor's tarafından aşağı çekilmesinin ardından geldi.

Moody's'in Fransa'nın kredi notunu geçtiğimiz hafta indirmesinin ardından ülkenin 10 yıllık tahvil faizlerinin düşmesi ve S&P'nin 2011'de ABD'nin kredi notunu indirmesinin ardından Hazine tahvillerinde görülen ralli, yatrımcıların bu tür not hamlelerini önemsemediğini gösteriyor.

KÖTÜ GİDİŞATI YANSITIYOR

EFSF'nin notunun, destekçilerinin kredi itibarına bağlı olduğuna dikkat çeken Londra'daki finansal danışmanlık şirketi Spiro'nun İyönetici direktörü Nicholas Spiro, EFSF'nin notunun bir kez daha indirilmesinin, Avro Bölgesi kurtarma fonunun, Avrupa'nın çekirdeğindeki ekonomik kötüleşmeyi yansıttığını belirtti.

Yatırımcıları fazla etkilemez

Nicholas Spiro, "EFSF'nin kredi notu en büyük destekçilerinin kredi notlarının etkisinde ve bu ülkelerin güvenilirliğine işaret ediyor" dedi. Diğer yandan AAA notunu kaybeden ülkelerin yatırımcıları çok etkilemediği görülüyor. Fransa'nın tahvil getirileri not indiriminin ardından düşmüş, ABD, AAA notunu kaybettiğinde ise Hazine Tahvilleri'nde sert yükselişler görülmüştü.


11 yıl önce