|

Sigara içmeyene 7 gün fazla izin

Sigara içmeyen personele yönelik pozitif ayrımcılık için çalışmalar yapıldı. Hazırlanan eylem planına göre artık sigara kullanmayan çalışanlar mesaiyi 30 dakika erken bitirebilecek ve yılda fazladan 7 gün yıllık izin hakkına sahip olabilecek. Ayrıca dumansız hava sahasının kapsamı da genişletilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/06/2018 Pazar
Güncelleme: 00:37 - 24/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Sigara içmeyen çalışana ekstra izin geliyor.
Sigara içmeyen çalışana ekstra izin geliyor.

2018-2023 Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planıyla, tütünle mücadeleye yönelik çalışmalara ilişkin yeni yol haritası belirlendi. İlk kez Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ tarafından AA Editör Masası’nda kamuoyu ile paylaşılan eylem planı kapsamında tütün ürünlerine talep, ulaşılabilirlik azaltılacak ve tütün kontrolünde koordinasyon izleme ve değerlendirme yapılacak. Tütün kullanımının tehlikeleri konusunda kapsamlı uyarılar ile tütün kullanımının genç yetişkinler arasında olumsuz bir davranış biçimi olarak benimsenmesine yönelik çalışmalara da ağırlık verilecek. Tütün ürünlerinin zararları ile ilgili tüm strateji ve faaliyetlere ilişkin öngörülen hedeflere ulaşmak için kurumlararası eş güdüm sağlanacak.

SİGARASIZ KURUM ÖZENDİRİLECEK

Tütün ürünleri kullanımının zararları konusunda öğrenci, öğretmen ve velilerin bilgilendirilmesi, farkındalık oluşturulması, olumlu tutum ve davranış geliştirilecek. Bu kapsamda, eğitim müfredatında yer alan fen bilimleri, sosyal bilimler, matematik ve Türkçe derslerinde mümkün olduğunca tütün ürünleri kullanımının zararları konusunda farkındalığı artırıcı örnekler yer alacak.

BIRAKMA TEŞVİKİ

Kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanlarına yönelik eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesi ve uygulanması kapsamında polis, asker, öğretmen ve sağlık çalışanları gibi toplumda rol model olan meslek gruplarında tütün ürünü kullanımının önüne geçilmesi ve bırakmanın teşvik edilmesine yönelik programlar düzenlenecek. Ayrıca eğitim ve sağlık kurumları başta olmak üzere bütün kurumlarda “Sigarasız Kurum” uygulaması teşvik edilecek.

MESAİ ERKEN BİTECEK

Sigarayı bırakmanın teşvik edilmesi amacıyla da bir dizi planlara yer verilen eylem planına göre, “bırak kazan” kampanyaları düzenlenecek, sigara kullanmayan personele yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları hayata geçirilecek. Bu kapsamda, mesainin 30 dakika erken bitirilmesi, 1 yıl için 7 gün fazladan yıllık izin hakkı tanınması, sigorta primlerinin düşürülmesi, hiçbir çalışanın sigara içmediği sigarasız işletmeler için vergi indirimi uygulaması, işe alım süreçlerinde sigara kullanmayan kişilerin tercih edilmesi, çocuk ve aile yardımı tutarlarının arttırılması gibi teşvik edici düzenlemeler söz konusu olabilecek.

  • İHLALE GEÇİT YOK
  • Dumansız hava sahası uygulamasının kapsamının genişletilmesi amacıyla da çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda da AVM, havaalanı, kamu binaları gibi yoğun olarak kullanılan yerlerin giriş ve çıkış kapılarının önlerinde tütün ürünü kullanımının önlenmesine yönelik oluşturulmuş dumansız alan tanımının kanunla güçlendirilecek. Reklam, promosyon ve sponsorluğun önlenmesi için düz paket uygulaması hayata geçirilecek. Bunun için gerekli mevzuat değişikliği yapılacak.

SINIR 21 YAŞ OLACAK

İlgili tüm kurum ve kuruluşlar arasında tam bir eşgüdüm ve iş birliği sağlanarak tütün ürünlerinin yasadışı ticaretiyle etkin olarak mücadele edilecek. Bu kapsamda, elektronik sigara gibi Türkiye’de ruhsatlandırılmamış tüm tütün ürünü ve taklit eder tarzdaki ürünlerin ülkeye girişi, satışı ve kullanımının önlenmesi için de faaliyeteler yürütülecek. 18 yaşını doldurmayan bireylere tütün ürünlerinin satış ve dağıtımını yasaklayan mevcut yasal düzenlemenin kapsamı genişletilerek tütün ürünü satışının 21 yaşına çıkarılması öngörülüyor.

#İzin
#Sigara
#Çalışan
6 yıl önce