|

Sınav'dan Bosna hikayesi

Osman Sınav, Bosna'da savaş sırasında yaşanmış gerçek bir hikayeyi beyaz perdeye aktarıyor. Sınav, filminde gitar çalan ve savaşta tek kolunu kaybeden bir gencin, iki parmağıyla nasıl bir keskin nişancıya dönüştüğünü anlatacak

Aa
00:00 - 10/02/2011 Perşembe
Güncelleme: 00:06 - 10/02/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Sınav'dan Bosna hikayesi
Sınav'dan Bosna hikayesi

Deli Yürek' ve 'Kurtlar Vadisi' gibi dizilerin yönetmenliğini yapan Osman Sınav, senaryosunu Saraybosna Üniversitesi Konservatuvar Bölümü öğretim üyesi Almir Basoviç'in kaleme aldığı Bosna savaşında (1992-1995) yaşanmış gerçek bir hikayeyi beyaz perdeye taşıyacak. Sınav, oyuncu Ertan Saban ile geldiği Saraybosna'da çekimini yapacağı filmin senaristi Basoviç ile görüştü. 'Bizim işimiz sadece İstanbul'da oturup basit kadın entrikaları ya da basit birtakım aile planları üzerine film yapmak değil' diyen Sınav, sanatçının kendisini hissettiği yerde olması ve hissetiği yerleri mutlaka görmesi gerektiğini söyledi.

TEK KOLLU NİŞANCI

Ünlü yönetmen, söz konusu senaryoyu kaleme alan Almir Basoviç ile daha önce İstanbul'da görüştüklerini, şimdi ise kendilerinin Saraybosna'ya gelerek yeniden senaryo üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Sınav, 'Yaşanmış bir hikaye üzerine çalışma yapıyoruz. Sadece gitar çalıp müzik yapmak isteyen, bir gün öncesine kadar savaşa ihtimal dahi vermeyen genç, bir gün sonra kolunu kaybedip gitar çalamaz hale geliyor. Daha sonra iki parmağıyla keskin nişancıya dönüşüp yıldırılamayan bir savaşçı haline geliyor. Yani o döneme dair, o dönemin dramını da anlatan kişisel bir hikayeyi işleyeceğiz' dedi.

BOSNA'YA ÂŞIK OLDUM

Sınav, Bosna'ya daha önce savaşın bitmesinin hemen ardından geldiğini, o dönemde yönetmenliğini yaptığı 'Sıcak Saatler' dizisinin ilk sahnesinin buradaki bir savaş hikayesiyle başladığını belirterek, 'O zaman Bosna'ya geldiğimde bir insanın bir kadına olduğu gibi ülkeye de âşık olacağını gördüm. Ben Bosna'ya âşık oldum. Burası benim için uzakta bulunan bir sevgili gibi bir yerdir' diye konuştu. Türk filmlerinin, dizilerinin dünyaya açıldığı bir dönemde sinemacıların daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Osman Sınav, 'Muhteşem Yüzyıl' dizisini de eleştirerek "'Kanuni Sultan Süleyman'dan dolayı burada diziye müthiş ilgi gösterilecek. Ancak insanlar onun için 'Bir kadın peşinden koşturan zavallı bir adammış' diyebilir" şeklinde konuştu.


Ortak hikayeler bulmalıyız

Türk sinemasının ufkunun geniş olması için, Saraybosna'dan Tebriz'e, Bakü'den Almatı'ya kadar hikayeler bulunması gereğine işaret eden Sınav, "İyi diziler, filmler yapmamız lazım. Bu birlikteliği, geçmişteki kültürel işbirliğini, derinliği doğru okumamız ve ileriye doğru taşımamız gerekir. Ortak hikayeler bulunmalı" dedi.



13 yıl önce