|

Sınıfa izinsiz girince mahkemeden ceza yedi

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, velilerin sınıfa izinsiz girmesinin işyeri dokunulmazlığı ihlal suçunu oluşturduğuna hükmetti. Böylece, okulda sınıf basıp öğretmenleri darp eden, tehditler savuran kişilerin de ceza alması konusunda emsal bir karar oluştu.

Yeni Şafak
10:11 - 16/10/2018 Salı
Güncelleme: 10:19 - 16/10/2018 Salı
IHA
Sınıfa giren magandalar tarafından tehdit edilen öğretmenler için Yargıtay'dan emsal bir karar geldi.
Sınıfa giren magandalar tarafından tehdit edilen öğretmenler için Yargıtay'dan emsal bir karar geldi.

Bir ilkokulda meydana gelen olayda, iki öğrenci kavga etti. Kavgayı ayırmak isteyen öğretmene kızan çocuk, çantasını alıp sınıftan ayrıldı. Bir süre sonra sınıfa gelen çocuğun ağabeyi, öğretmen A.Ş.’ü ölümle tehdit etti.

Kendisini dışarı çıkması için ikaz eden öğretmene, "Deşerim seni, sen benim kim olduğumu bilmiyorsun, seni öldürürüm" dedi. Sınıftan yükselen sesler üzerine devreye giren okul müdürü durumu polise bildirdi. Sınıf öğretmeni A.Ş., karakola götürülen 18 yaşından küçük gençten şikayetçi oldu.

1. Çocuk Mahkemesi’nde yargılanan sanık genç, 'İş yeri dokunulmazlığının ihlali' suçundan TCK’nun 116/2, 31/3, 62, 50/3 ve 52/2-4. maddeleri uyarınca 2 bin lira adli para cezası ile cezalandırıldı.

Devreye Yargıtay girdi

Başsavcılık, dairenin kararına itiraz etti. Bunun üzerine devreye giren Yargıtay Ceza Genel Kurulu emsal bir karara imza attı. Kararla birlikte, sınıfa izinsiz giren kişiler 'işyeri dokunulmazlığı ihlal' suçundan yargılanacak.

Genel kurul kararında şu ifadelere yer verildi:

  • "Açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olmayan şirket binası, doktor muayenehanesi, avukatlık bürosu, iş yerlerinin üretim yapılan atölyesi veya lokantaların mutfak kısmına girilmesi konusunda kural olarak iş yeri sahibinin rızasının bulunmadığı varsayılır.

Bir okulun eğitime açık olduğu zaman diliminde açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerlerden olduğunda ve herkesin gidip orada iş ya da işlemini yaptırabileceğinde kuşku bulunmamaktadır. Ancak, geceleyin veya kapalı bulunduğu ya da eğitim yapıldığı zamanlarda, mutat olarak girilmeye elverişli olmadığı gibi, eğitimin yapılmakta olduğu sınıfın da özellikle de eğitimi engelleyecek şekilde, herkesin izne gerek olmadan girebilecekleri yerlerden olmadığı kabul edilmelidir.

"Öğrenci, öğretmen ve ilgililer dışında kimse giremez"

  • Bu açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde; okul binasının eğitime açık olduğu sırada zımni bir rızanın varlığı kabul edilerek herkesin girebileceği yerlerden olmasına karşın eğitim ve öğretimin yapıldığı sınıfın öğrenciler, öğretmenler ve ilgililer haricindeki kişilerce açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kaldığı ortadadır.

Sınıfa izinsiz giren sanığın şikayetçinin sınıftan çıkması konusundaki uyarısına rağmen çıkmayıp şikayetçiyi tehdit etmesi, şikayetçinin sınıftaki öğrencilerden durumu başka bir öğretmene haber vermelerini istemesi üzerine sınıftan ayrılması karşısında, atılı iş yeri dokunulmazlığının ihlali suçunun bütün unsurlarıyla oluştuğu kabul edilmelidir."

#Sınıf
#Mahkeme
#Yargıtay
6 yıl önce