|

Siren muamması

Botan Çayı''ndaki suyun aniden yükselmesi nedeniyle 6 kişinin can verdiği faciada ''siren bilmecesi'' yaşanıyor. Vatandaşlar, ''siren sesi duymadıklarını iddia ederken, şirket yetkilileri ise uyardıklarını savunuyor

.
00:00 - 26/08/2014 Salı
Güncelleme: 23:58 - 25/08/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Siren muamması
Siren muamması

Siirt''teki Botan Çayı''nın aniden yükselmesi nedeniyle meydana gelen baraj faciasında siren muamması yaşanıyor. Mağdur vatandaşlar, siren sesi duymadıklarını öne sürerken, şirket yetkilileri ise suyun salıverilmesinden önce siren ve anonslarda halkın uyarıldığı açıklaması yaptı. Facianın ardından bölgeye sevk edilen kurtarma ekipleri kayıp 6 kişiye ulaşmak için seferber oldu. Saatler süren aramaların ardından Osman Parlakküşer, kızları Seval (5) ve Betül (8) ile Fikret ve Ahmet Tente kardeşlerin cesedine ulaşıldı. Kayıp olan bir kişinin bulunması için hava destekli arama çalışmaları ise sürüyor.

SORUŞTURMA AÇILDI

Bu arada, facia öncesi vatandaşların sirenle uyarılmadığı iddiaları ortalığı karıştırdı. Baraj ve hidroelektrik santralın işletmecisi Limak Şirketler Grubu, ''Siren ve anonslarla da uyarılar yapıldı'' açıklaması yaptı. Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, ''Siren sesini duyan ve duymayanlar var. Bu idari ve adli soruşturma sonunda ortaya çıkacak'' dedi. Olayla ilgili Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı adli, Siirt Valliği de idari soruşturma başlattı.

Çocuklarını kurtarmak isterken öldü

Faciada hayatını kaybeden Osman Parlaküşer''in çocuklarını kurtarmaya çalışırken hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Görgü tanığı Maşallah Özevin, ''Osman isteseydi kendi canını kurtarabilirdi. 3 çocuğunu sudan kurtarmaya çalıştı. Onlarla suya kapılıp gitti'' dedi. Baba Osman Parlakküşer, çocukları Seval (5) ve Betül (8) ile Ahmet ve Fikret Tente kardeşlerin cenazeleri, gözyaşları arasında toprağa verildi.

Yerel gazete uyarmıştı

Siirt''te günlük yayın yapan yerel Sonsöz Gazetesi''nin, 23 Ağustos Cumartesi günkü sayısında su tahliyesini, ''Siirt''te su tahliyesi faciaya sebep olmasın'' başlığıyla duyurduğu ortaya çıktı. Muhabir Selami Deniz''in haberinde, 24-25 Ağustos''ta su tahliyesi olacağı ifade edilerek, özellikle piknikçilerin dikkat etmesi gerektiği ifade edilmişti. Haberde, ''Yetkililer, özellikle nehir yataklarına yakın bölgelerde ikamet eden vatandaşları uyardı'' denilmişti.


10 yıl önce