|

Şirketlere özel enerji sözleşmesi

BOTAŞ ile ABD'li enerji şirketi El Paso arasında, sıvılaştırılmış doğalgaz için, özel sözleşme imzalandı.

Yeni Şafak
00:00 - 31/03/2003 Pazartesi
Güncelleme: 16:47 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

ABD'nin, Irak'a yönelik operasyonun gölgesinde, ABD'li şirketler Türkiye'de enerji sektörü için harekete geçti. BOTAŞ Genel Müdürlüğü ile ABD'li enerji şirketi El Paso arasında, sıvılaştırılmış doğalgaz için, özel sözleşme imzalandı. Botaş Genel Müdürlüğü, bazı yabancı şirketlerle yapılan "özel sözleşmelerle" çalkalanıyor. Elindeki gaz fazlasını eritmenin yollarını arayan Botaş Genel Müdürlüğü, fazla gazın bir bölümünü, sıvılaştırılmış olarak ABD ve Avrupa ülkelerine satmayı planlıyor. Bu çerçevede, Türkiye'deki fazla gazın sıvılaştırılmış olarak ihracı konusunda bazı yabancı şirketler, Botaş yönetimi ile görüşmelere başladı.

Sıvılaştırılmış gaz konusunda ilginen firmaların başında ise ABD'li ve İngiliz şirketler geliyor. Botaş Genel Müdürlüğü, son dönemde, sıvılaştırılmış gaz konusunda ABD'li El Paso firması ile LNG satışı yapmak amacıyla beş yıllık "özel bir sözleşme" imzaladı. Sözleşmeyle, sıvılaştırılmış doğalgaz satışında El Paso'ya yetki verildi. Yine, Botaş'ın bir başka İngiliz şirketi ile de, LNG satışı konusunda özel anlaşma yaptığı bildirildi.

İhalesiz satış tartışması

Bu arada BOTAŞ Genel Müdürlüğü ile ABD'li ve İngiliz şirketleri ile yapılan özel gaz satış sözleşmeleri kurumda tartışmaya neden oldu. Özellikle, ihaleye çıkılmadan şirketlerle özel sözleşmeler yapılması, rekabet ortamını ortadan kaldırdığı öne sürüldü. Konuyla ilgili de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e bilgi verildiği öğrenildi.

  • HÜSEYİN ÖZAY, ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce