|

Şişecam Rusya'daki fabrikalarını üçledi

Cam ambalaj üreticisi Şişecam, Rusya'daki 3'üncü fabrikasını, Başkurt Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'da açtı. Yeni tesisle Şişecam, Rusya'daki cirosunu 210 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor

00:00 - 11/09/2006 Pazartesi
Güncelleme: 00:31 - 11/09/2006 Pazartesi
Yeni Şafak
Şişecam Rusya'daki fabrikalarını üçledi
Şişecam Rusya'daki fabrikalarını üçledi

Şişecam, Rusya Federasyonu içindeki üçüncü fabrikasını Başkurt Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'da açtı. Açılışa Başkortostan Cumhurbaşkanı Murtaza Rahimov Gubayduloviç, Başbakan İbrahim Baydevletov ve Türkiye'den Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen katıldı. Geçen Perşembe Ufa'ya giden Devlet Bakanı Tüzmen, ilk olarak Anadolu Grubu'na bağlı Efes Pilsen'in fabrikasını gezdi. Tüzmen'e Başkortostan Başbakanı Baydevletov ve Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan eşlik etti.

ŞİŞECAM KÜRESEL OYUNCU

Başkent Ufa'ya yakın mesafedeki Şakşa'da kurulan Ruscam Cam Ambalaj Fabrikası'nın açılışında ise Şişe Cam'dan Doğan Arıkan, Teoman Yenigün ve Ahmet Kırman, Şişe Cam'ın Rusya Federasyonu'ndaki yatırımları hakkında bilgi verdiler. Türkiye'nin dış ticaretinde Almanya'dan sonra ikinci sırada Rusya Federasyonu'nun yer aldığına dikkat çeken yetkililer, cam ambalaj sektöründe Şişe Cam'ın dünya devleri ile rekabet eden küresel bir oyuncu olduğunu ifade ettiler. Rusya'da Başkortostan'ın 'gelişme alanı' olarak seçilen çok önemli bir merkez olduğunu belirten yöneticiler, "Talep doğrultusunda, yatırımlarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştular.

YENİ YATIRIMLAR YOLDA

Ufa Ruscam Cam Ambalaj Fabrikası'nın açılış töreninde Cumhurbaşkanı Rahimov, Başbakan Gubayduloviç ve Kürşad Tüzmen de birer konuşma yaptılar. Türkiye ve Başkortoston ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı niteliklerine de dikkat çektiği konuşmasında Tüzmen, Başkortostan'da birbirini tetikleyen yatırımlar plandıklarını da ifade etti. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Tüzmen ve Baydevletov, Başkortostan ile Türkiye arasındaki iş hacminin artırılması yönünde olumlu görüşmeler gerçekleştirildiğini söyledi. Türkiye'nin kimya sanayi, tesktil, gıda ve otomotiv başta olmak üzere Başkortoston'da çeşitli yatırımlar için gerekli ön görüşmeler yaptıklarını kaydeden Tüzmen, kamyon üretimi için proje çalışmalarının başlatıldığını ifade etti.

TÜRKLERE KOLAYLIK

Türk şirketlerinin Rusya Federasyonu'nda büyük yatırımlara imza attıklarını vurgulayan Tüzmen, "Başkurtların başarı hikayesine Türkiye olarak katkı yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu. Başkurt Başbakanı Baydevletov da yaptığı açıklamada Türkiye ile iş ilişkilerinin başarıyla devam ettiğini belirtti. Türk şirketlerle çalışmaktan büyük mutluluk duyduklarını vurgulayan Baydevletov, Başkortostan'ın Türk yatırımcılara her türlü kolaylığı göstermeye devam edeceklerini ifade etti. Tüzmen ve Başkurt yönetimi arasında gerçekleşen görüşmelere göre, -henüz resmilik kazanmamasına rağmen- Başkortostan'da kamyon üretimi için BMC'nin adı geçiyor.


Ruscam 15 bin kişiye iş verecek

78 milyon dolara mal olan Ufa Ruscam Cam Ambalaj Fabrikası, yılda toplam 240 bin tona denk düşen 890 milyon adet üretim kapasitesine sahip. Yılda 70 milyon dolar ciro hedefleyen Ufa Ruscam'da 700 kişiye istihdam sağlanıyor. Şişe Cam'ın Rusya'daki 3 fabrikasının yıllık üretiminin 740 bin ton şişe, toplam cirosunun ise yıllık 210 milyon dolar olması bekleniyor. 3 fabrikanın yan sektörlerle birlikte 15 bine yakın dolaylı istihdam sağlama potansiyeli bulunuyor. 4 milyonluk nüfusa sahip olan Başkurdistan'ın başkenti Ufa'da 1 milyon kişi yaşıyor.



18 yıl önce