|

Siz bize Asya'yı açın biz size AB kapısını

Kuzey Yunanistan'da Batı Trakya, Kavala ve Selanik'te iş dünyası temsilcilerine ziyarette bulunan İstanbul Ticaret Odası heyeti, vize sorununu masaya yatırdı. Türkiye ile ikili ilişkileri geliştirmeyi krizden çıkış için umut olarak gören Yunan işadamları, “Her türlü işbirliğine açığız, yeter ki bize pazarlarınızı açın” mesajı verdi

Yılmaz Yıldız
00:00 - 8/05/2011 Pazar
Güncelleme: 23:43 - 7/05/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Siz bize Asya'yı açın biz size  AB      kapısını
Siz bize Asya'yı açın biz size AB kapısını

Sekizinci Selanik Kitap Fuarı'na sektörel yayınları ve prestij kitaplarıyla katılan İstanbul Ticaret Odası (İTO) yaklaşık 20 kişiden oluşan işadamları heyetiyle Kuzey Yunanistan'da inceleme gezisi düzenledi. İTO Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Develioğlu ve İsrafil Kuralay'ın öncülük ettiği heyet, 5-8 Mayıs tarihleri arasında Batı Trakya, Kavala ve Selanik'te resmi ziyaretler gerçekleştirdi. Yapılan görüşmelerde, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün artmakla beraber çok yetersiz seviyede kaldığı vurgulandı.

TÜRK MARKASI KABUL GÖRDÜ

Programın ikinci gününde Kuzey Yunanistan Yunan-Türk Ticaret Odası ile ortak ziyaretler yapıldı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Develioğlu burada yaptığı değerlendrmede birbirine komşu olan iki ülkenin ticaretinin çok düşük olduğunu, bunu bir Türk vatandaşı olarak kabul edemediğini dile getirdi. “Geç kalınmış faaliyetleri bundan sonra daha hızlı nasıl yaparız, bunun yollarını aramamız lazım” diyen Develioğlu, her iki tarafın işadamlarının hükümet yetkililerini bu yönde biraz daha sıkıştırması gerektiğini söyledi.

VİZEDEN ONLAR DA DERTLİ

İşadamlarının önündeki en büyük engelin vize sorunu olduğunu belirten Develioğlu, “Rusya'yla vizesiz geçiş kararı aldık. Rusya'yla karşılıklı ticaret daha da arttı. Bu neden Yunanistan'la olmasın” şeklinde konuştu. Yunan işadamı Voulis Gedeon ise şunları söyledi: “Biz Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi için yardım edelim. Sizler de bizim Türk pazarına, Türk Cumhuriyetlerine girmemiz için yardım edin.”


Kavala Ziraat'i bekliyor

İTO heyetinin Batı Trakya'dan sonraki ilk ziyareti Kavala Ticaret Odası'na oldu. Türkiye ile ticaretin arttırılması için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirten Kavala Ticaret Odası Başkan yardımcısı Markos Dampas, Atina'da şube açan Ziraat Bankası'nı Kavala'ya da beklediklerini söyledi. Dampas, “Odamızın altındaki giriş katı boşalttık. Bankanın yeri hazır. Yunanistan'daki 3. Ziraat şubesinin Kavala'ya açılmasını istiyoruz” dedi.


Türkiye ekonomisini kendimize örnek alıyoruz

Yunanistan'ın 2,5 yıldır krizden çok ciddi etkilendiğini anlatan Yunanistan Uluslararası İşadamları Derneği'nin (SEVE) Başkanı Dimitrios Lakasas, Türkiye'nin kriz tecrübesi nedeniyle model aldıkları bir ülke olduğunu vurguladı. Son krizden Avrupa'nın da yara aldığını hatırlatan Lakasas, “Kriz Yunan ekonomisinde şok etkisi oluşturdu. IMF'ye borçlanmış durumdayız. 2001 krizinde de Türkiye aynı durumdaydı. Bizden daha tecrübelisiniz. Türkiye'yi bir fırsat görüyoruz” dedi. Lakasas, IMF'den aldıkları parayı üretim odaklı kullanmayı hedeflediklerini kaydederken, “Bu durumda her iki ülke arasındaki ilişkilerin ileriye gitmesi yararımıza olacaktır” ifadesini kullandı.


Komşu için inanılmaz iddia

Alman medyası borç sorunuyla boğuşan Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkmayı düşündüğünü iddia etti, Yunan ve AB yetkilileri ise iddiayı yalanladı. Alman 'Spiegel Online'da yer alan haberde, önceki gün bölge bakanlarının bir araya geldiği ve yaptıkları toplantıda Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkma olasılığının yanı sıra Atina yönetiminin 327 milyar avro tutarındaki borcunun yeniden yapılandırılmasının bulunduğu belirtildi. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ise iddiaları yalanlayarak, 'Yunanistan'ın, işini bitirmesi için rahat bırakılmasını' istedi. Papandreu, 'Bu senaryolar suçtur. Bu tür senaryolar bizim gayrı resmi temaslarımızda bile görüşülmedi” dedi.


13 yıl önce