|

‘Şok evleri’nde saklıyorlar: Göçe karşı 7/24 nöbet

Van, Iğdır, Ağrı, Hakkari’de binlerce polis ve jandarma kaçak göçmenlere karşı devriye geziyor. Kaçakçılar ise gruplar halindeki getirdikleri göçmenleri “şok evi” denilen metruk binalarda saklıyor. Güvenlik güçleri bu evleri çembere alıp göçmenleri yakalıyor.

00:00 - 22/08/2021 Pazar
Güncelleme: 05:20 - 22/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye’ye yönelen göç dalgasını engellemek için İran sınırında sıkı tedbirler alındı.
Türkiye’ye yönelen göç dalgasını engellemek için İran sınırında sıkı tedbirler alındı.
ABDULLAH SARİCA
Afgan göçüne karşı gereken tüm önlemler alındı. Özellikle İran sınırında adeta kuş uçmuyor. İran-Türkiye sınırında güvenlik güçlerinin aldığı tedbirleri, düzensiz göçle mücadeleyi ve büyük bir bölümü tamamlanan güvenlik duvarını yerinde inceledik.
İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı koordinasyonunda düzenlenen programda, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ve Jandarma yetkilileri, sınırdaki tedbirleri basın mensuplarına yerinde gösterdi.

SINIRA 4 METRE DUVAR

  • 560 km kara sınırımız bulunan İran sınırına düzensiz göç, kaçakçılık ve terör sızmalarını engellemek amacıyla 242 km güvenlik duvarı planlanıyor.
    Dikenli telle birlikte 4 metre yüksekliğinde olan duvarın 156 km’si tamamlandı. Iğdır ve Ağrı’daki güvenlik duvarının oluşturulması tamamlandı, Hakkari’de sona gelindi.
    Van’da ise yapılması planlanan 64 km’lik duvarın 6 km’si tamamlandı.

123 KM HENDEK

Güvenlik duvarının yanısıra söz konusu illerin İran’la olan sınırında 109 km aydınlatma sistemi, 79 km kamera ve algılayıcı sistemi kuruldu.
Kazılan hendeklerle de düzensiz göçün önüne geçiliyor. Hudut hattında bugüne kadar 4’er metre derinlik ve genişlikte 123 km uzunluğunda hendek kazıldı.
Ayrıca jiletli teller yerleştirildi. Kritik noktalarda ikinci sıra hendeklerin de kazılmasına başlandı.

MEHMETÇİK NÖBETTE

  • Güvenlik güçleri, düzensiz göçe karşın yoğun mücadele veriyor. Ağrı, Hakkari, Mardin ve Van sınırında 1024 Polis Özel Harekat personeli görevlendirildi. Ayrıca Jandarma da sınıra takviye yaptı.
    Van’da yaklaşık 1000 jandarma personeli 85 noktada görev yapıyor. Van gölünde 1 jandarma botu devriye atıyor. Iğdır, Hakkari ve Ağrı’da 56 noktada 1335 jandarma faaliyet yürütüyor.
    Sınır hattında göçmenlerin gizlenebileceği menfez ve dere yatakları karış karış aranırken; Jandarma tarafından insansız hava araçları ve insanlı keşif uçaklarıyla günlük ortalama 17 saat uçuş gerçekleştiriliyor.

Böyle yakalanıyor

Organizatörler tarafından büyük veya küçük gruplar halinde getirilen göçmenler, “şok evi” adı verilen metruk evlerde, kullanılmayan binalarda saklanıyor.
Göçmenlerden ekmek ve su karşılığı günlük 20 lira ayrıca para alındığı tespit edildi. Güvenlik güçleri bu evleri tespit ettikten sonra geniş bir çembere alıyor. Yakalanacağını anlayan göçmenler farklı yönlere kaçmaya çalışsa da başarılı olamıyor.
Organizatörlerin göçmenleri İHA’lar ve devriyelerden saklamak için toprak altına kurdukları sığınaklar da tespit edildi. Ayrıca organizatörlerin operasyon anında öncü ve arkçı araçlarla güvenlik güçlerinin araçlarına çarpıp operasyonları engellemeye çalıştıkları ortaya çıktı.

Devriye yolunda mayın temizliği

  • Van sınırındaki güvenlik duvarı ve devriye yolu güzergahındaki mayınların temizlenmesi için çalışmalar yürütülüyor.
    98 kişilik Jandarma özel mayın arama timi, sınırdaki 16 bin adet mayının tespiti için gece gündüz çalışıyor. Şu ana kadar 3 bin 500 mayın temizlenirken, Eylül sonuna kadar tüm mayınların temizleneceği ifade edildi. Özel eğitimli mayın arama köpekleri de çalışmalara destek veriyor.
    Köpekler, arazide gezerek mayın tespiti yapıyor ve görevli personele mayının bulunduğu noktayı gösteriyor.


Bölgedeki her tepede kule var

En son teknolojiyi kullanan güvenlik güçleri, termal kameralar ve gündüz görüş kameralarla sınırda kuş uçurtmuyor. Her tepede gözetleme kulesi görmek mümkün.

İran sınırında 189 elektrooptik gözetleme kulesi bulunuyor. Bu kuleler sayesinde termal kameralarla en az 10 km’den insan algılama, en az 4 km’den ise insan tanıma yapılıyor.

Gündüz görüş kameralarıyla en az 3 km’den insan, en az 8 km’den araç algılanabilirken, en az 1 km’den insan, en az 2 km’den araç tanınabiliyor.

#Van
#Iğdır
#Ağrı
#Hakkari
3 yıl önce