|

'Sol, halkı kucaklayamadı'

1950'den bu yana yapılan genel seçimlerde ortalama sol oylar ancak yüzde 34 oldu. Sol "seçkinci" karaktere sahipken, sağ ise daha geniş halk kesimlerine hitap etti.

Yeni Şafak
01:00 - 10/03/2004 Çarşamba
Güncelleme: 14:32 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Emniyet Genel Müdürlüğü APK Daire Başkanlığı'nca yapılan "Osmanlı'dan günümüze siyasi partiler" konulu incelemede, şimdiye kadar kurulan partilerin analizi yapıldı.

İncelemede, 1950'den bu yana yapılan genel seçimlerde ortalama sağ oyların yüzde 63, sol oyların ise yüzde 34 oranında olduğu vurgulanırken, seçime en düşük katılımın yüzde 64 ile 1969'da, en yüksek katılımın ise yüzde 94 ile 1987'de gerçekleştiği belirtildi.

İncelemede, şu görüşe yer verildi: "Türkiye'de şanslar eşitken yani maç ortadayken seçime katılma oranı yüksek, partilerden birisinin seçimi kazanması kesin gibiyse katılma oranı az olmaktadır. Olağanüstü dönemden olağan döneme geçilirken vatandaş seçime daha çok katılmaktadır. Askeri yönetimlerden sonra sağ oylar artarken, soldaki oyların düştüğü görülmektedir."

CHP merkezci, AK Parti çevreci

İncelemede şu görüşe de yer verildi: "2002 seçiminden sonra siyasetbilimciler, 'merkezciler' ve 'çevreciler' sözcüklerini sık sık kullanır olmuşlardır. Birinci gruptakiler, kent merkezlerinde yaşarlar ve seçkincidirler. İkinci grup ise merkezin dışında yaşayanların oluşturduğu kesimin insanlarıdır. Sol diye tanımlanan partiler merkezci, sağ partiler ise çevrecidirler. Her ikisinin günümüzdeki son temsilcileri de CHP ve AK Parti'dir."

  • EVİN GÖKTAŞ


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce