|

Sola oy veren pişman

GENAR ve STATÜ Araştırma'nın birlikte yaptığı 'Türk Solu ve CHP' araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı: Sola oy veren seçmen pişman. Baykal başarısız. CHP devlet partisi. CHP dini değerlere önem vermeli.

Yeni Şafak
00:00 - 13/04/2004 Salı
Güncelleme: 15:06 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

GENAR ve STATÜ kuruluşlarının yerel seçimlerden sonra yaptığı ''Türk Solu ve CHP" araştırması ilginç sonuçlar ortaya koydu. Buna göre, kendisini sol seçmen olarak tanımlayanlar, sol kavramı konusunda kargaşa yaşıyor; sol parti deyince akla ilk gelen CHP'yi ise siyasi yelpazenin soluna yerleştiremiyor. Araştırmadan, "seçim anketleri sol seçmen üzerinde etkili olmuyor" sonucu da çıktı.

3-8 Nisan arasında 13 ilde 2 bin 19 kişi ile yapılan araştırmaya, son seçimde sol partilere oy veren seçmenler katıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 64.6'sı 28 Mart seçimlerinde CHP'ye, yüzde 21.2'si SHP-Sol Güç Birliği'ne, yüzde 3'ü DSP'ye, yüzde yüzde 1.5'u TKP'ye oy verdiklerini belirttiler. Ankete katılanların yüzde 27'si 45 ve üstü; yüzde 40'ı kadın; yüzde 17'si üniversite, yüzde 37'si lise mezunu.

CHP eşittir 'devlet partisi'

Türk siyasetinde sol parti denilince ilk akla gelen yüzde 65 ile CHP. Sol seçmenlerin yüzde 43.9'u CHP'yi "halktan yana değil, devletten yana" bir parti olarak algılıyor; yüzde 48'i ise "zenginlerin" partisi olarak görüyor. "İşçi, emekçi ve ezilenlerin partisi" olarak görenlerin oranı ise yüzde 28...

CHP'nin 'yeri' belli değil

Araştırma, sol seçmenin kendini öncelikle Atatürkçü, laik ve sosyal demokrat olarak nitelediğini ortaya koyarken, sola oy veren seçmenin yalnızca yüzde 6'sı CHP'yi "demokrat" olarak nitelendiriyor.

Anketin ortaya koyduğu sonuçlardan bazıları şöyle: Sol seçmenin yüzde 10'u CHP'yi siyasi yelpazenin sağına yerleştirirken, diğer bir yüzde 10'luk kesim ise yelpazenin hiçbir yerine yerleştiremiyor. Sol partilere oy vermiş seçmenlerin yüzde 5'i de kendisini sağda görürken, yüzde 13'ü kendisini yelpazenin hiçbir yerine yerleştiremiyor.

Sol seçmenin kafası karışık

Sola oy veren seçmenin solculuk tanımlamasında solun temel parametreleri ilk sıralarda yer almıyor. Sola oy veren seçmenin hem sosyal demokratlık hem de sosyalizm tanımlaması "eşitlik" kavramına odaklanıyor. Her üç tanımlamaya birlikte bakıldığında, solda ciddi bir kavram kargaşası ve algı farklılaşması olduğu görülüyor. Bu tanımlamalara göre sol seçmenin yüzde 24'ü CHP'yi bu üç kavram çerçevesine almıyor. Sol seçmenin yüzde 59'u, Türk solunu ideal bir sol olarak tanımlamıyor.

Baykal başarısız

Sol seçmenin beşte biri CHP'yi hiçbir şekilde başarılı bulmuyor. Başarısız bulanların başında yüzde 21 ile, muhalefet çalışmalarını en başarısız çalışma olarak niteliyor. CHP'yi anamuhalefette başarısız bulanların oranı yüzde 68. 28 Mart seçimlerinden sonra Genel Başkan Deniz Baykal'ın başarılı olduklarına dair sözlerine katılmayanların oranı yüzde 80. Baykal'ı başarısız bulanların oranı ise yüzde 78. Baykal'ı başarılı bulanların ve başarısız bulanların CHP'ye lider olmasını istedikleri isimler arasında ilk üç sırayı Kemal Derviş, Mustafa Sarıgül ve Celal Doğan paylaşıyor.

Sol liderini arıyor

Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar ise şöyle sıralandı: "Sol kriz içinde, Türkiye sol liderini arıyor, CHP'de tavan ile taban birbirinden kopmuş, sol uçlara kaçarak merkezin dışına taşındı, sol soldan ümitsiz, solun yeni lideri Kemal Derviş ya da Mustafa Sarıgül, Türkiye soldan, sol Türkiye'den kopmak üzere, CHP geniş kesimlerin değil, belli kesimlerin partisi görünümü sergilemektedir, Araştırmadan çıkan bir diğer ilginç sonuç da, son seçimde sola oy veren her yedi kişiden birinin sola oy verdiğinden pişmanlık duyması."

Sol, dine önem vermeli

SOL seçmenin % 60'ı bireysel hayatında dini değerlere önem veriyor. Sol seçmenin % 76'sı CHP'nin dini değerlere önem vermesini istiyor. Sol seçmen içerisinde sol partilerle din arasında mesafe olduğunu söyleyenlerin oranı % 52. Sol partilere oy vermiş seçmenlerin % 5'i de kendisini sağda görüyor.

CHP'nin ciddi projesi yok

Sol seçmenin % 20'si sol dışına kayma eğilimi taşıyor. 2002'de sola oy verdiği halde 28 Mart'ta sağa oy vermelerinin en önemli sebebi, % 41 ile sağ partinin adayını beğenmeleri. Sol seçmen, en önemli sorun olarak (% 49) işsizliği görürken, CHP'nin işsizliği çözmek için ciddi bir projesi olmadığı kanısında.

Solun iktidar şansı zayıf
Sol seçmenin % 53'ü solda iktidar olma şansı görmüyor; % 49'u sol partilerin birleşeceğine inanıyor; % 60'ı ise sol partilerin oy oranlarının artacağını ifade ediyor. Sol seçmenin % 73'ü sol partilerin sol kimliklerini daha da geliştireceklerini ifade ederken % 27'si sol partilerin sağa kayacağını ifade etmektedir.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce