|

Soma’da 4 yıl sonra karar

Soma’da 4 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiği facia ile ilgili davada karar verildi. Şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan 15 yıl hapse mahkum olurken, baba Alp Gürkan beraat etti. Genel müdür ve teknik müdür ise 22’şer buçuk yıla mahkum oldu. Cezaları az bulan madenci yakınları sinir krizi geçirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 12/07/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:08 - 12/07/2018 Perşembe
Yeni Şafak
​Manisa’nın Soma ilçesinde 4 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili davada karar verildi.
​Manisa’nın Soma ilçesinde 4 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili davada karar verildi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 4 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili davada karar verildi. Şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan 15 yıl hapse mahkum olurken, babası Alp Gürkan ise beraat etti. Cezaları az bulan madenci yakınları sinir krizi geçirdi.

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin dava 4 yıl sonra karara bağlandı. Şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan 15 yıl, genel müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, işletme müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, teknik müdür İsmail Adalı 22 yıl 6 ay, teknik nezaretçi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki maden faciasına ilişkin 5 tutuklu toplam 51 sanığın yargılandığı davada karar duruşması dün yapıldı.


KASTLA DEĞİL TAKSİRLE

Duruşmada tutuklu yargılanan Soma Kömür İşletmeleri AŞ.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, genel müdür Ramazan Doğru, işletme müdürü Akın Çelik, teknik müdür İsmail Adalı ve teknik nezaretçi Ertan Ersoy ile tutuksuz sanıklar, mağdur aileleri ve taraf avukatları hazır bulundu. Mahkeme heyeti, "301 kez olası kast ile öldürme ve 162 kez nitelikli yaralama" suçlamasıyla yargılanan sanık Can Gürkan'ın eyleminin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak" suçunu oluşturduğuna hükmetti. "Suçun işleniş şekli, yer ve zaman, suçun konusunun önem ve değeri ile meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığını dikkate alan" mahkeme heyeti, sanığın 15 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verildiğini açıkladı. Sanık hakkında ceza artırımına de gerek görülmedi.

MESLEKLERİNDEN MEN

Genel müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, işletme müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, teknik müdür İsmail Adalı 22 yıl 6 ay, teknik nezaretçi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı. Facianın yaşandığı Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin bağlı bulunduğu Soma Holding'in Başkanı Alp Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 37 sanığın ise beraatine karar verildi. Mahkeme heyeti, hapis cezası alan sanıkların çeşitli sürelerle mesleklerini icrasından da men etti.


Fenalaştılar

Duruşmaya faciada ölen madencilerin fotoğrafının basıldığı tişörtlerle katılan madenci eşleri ve yakınları, sanıklara verilen cezalara tepki gösterinde ortalık karıştı. Madenci aileleri ve yakınları sinir krizi geçirdi. Bir avukat, mahkeme başkanına, “taksirle dediniz değil mi? Karar heyetinize aittir, biz sizin yanınızdan çekiliyoruz” dedi. Bunun üzerine duruşmaya 10 dakika ara verildi. Mahkeme heyeti, aranın ardından tekrar duruşma salonuna girdiği sırada da heyete su şişesi fırlatıldığı görüldü. Bunun üzerine çevik kuvvet polisleri kalkanlarıyla önlem aldı. Mahkeme heyeti, protestoların devam etmesine rağmen kararın açıklanmasını tamamladıktan sonra salondan ayrıldı. Fenalaşan madenci yakınlarına sağlık ekipleri müdahale etti.


#​Soma
#Can Gürkan
#Alp Gürkan
6 yıl önce