|

Somali''ye can verdik

Türk Kızılayı, açlık ve kuraklık çeken Afrika''ya karşı duyarsız kalmıyor. Türk Kızılayı Somali''nin Kuzey Bakool ve aşağı Shabelle bölgelerinin Birleşmiş Milletler tarafından kıtlık bölgesi ilan edilmesiyle birlikte toplanan bağışları ''Afrika Açlık Çekiyor Türk Kızılayı Yardım Eli Uzatıyor'' sloganıyla Somali halkına ulaştırdı.

Oktay Mehmet
00:00 - 25/07/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:41 - 24/07/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Somali''ye can verdik
Somali''ye can verdik

Afrika Boynuzu''nda (Eritire, Cibuti, Etiyopya ve Somali''den oluşan bölge) 11,5 milyondan fazla insan yaşamak için gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. Bunlardan yaklaşık 4 milyon kadarı Somali''de yaşıyor. 4 milyon afetzedenin 2 milyon 555 bin kadarı kırsal kesimde yaşıyor. 4 milyon afetzededen 1,8 milyonunun durumu insani aciliyet (HE) teşkil ediyor. Bunlardan 250 bin tanesinin yakın gelecekte hayatını kaybetme tehlikesi bulunuyor. Kuraklık mağdurlarının sayısı da 250 bine ulaştı ülkede. 1,46 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmiş kişi konumunda. Yerinden olan kişilerin yüzde 62''si kuraklık nedeniyle, yüzde 38''inin büyük çoğunluğu silahlı çatışmalara bağlı olarak yerinden yurdundan oldu.

CEZİRE HAYAT ÇADIRKENTİ

Kızılay yaptığı incelemelerde, Mogadişu''da bulunan kampların yaşam koşullarının elverişsiz olduğu tespit etti ve bu kapsamda, 2 bin 500 aileye hizmet vermek üzere çadır kent kurmak için harekete geçti. Cezire Bölgesi''nde, toplamda 3 bin çadır kurularak 3 bin aile (17 bin 400 kişi) çadırlara yerleştirildi. Cezire Hayat Çadırkenti''nin kuzey bölgesinde bulunan dağınık IDP (yerlerinden edilmiş insanlar) yerleşkelerinde yaşayan ailelere Türk Kızılayı tarafından çadır dağıtımı yapıldı.

KIZILAY''IN YOL ÇALIŞMALARI

Türk Kızılayı Mogadişu''da Çadırkentin girişinden itibaren anayolun düzeltme çalışmaları ve yolun sağ ve solundan bordürle kaldırım taşı döşemesi ve çadırkent merkezinde belirlenen caddelere kilit taşı döşedi. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından, Cezire Hayat Çadırkenti''nin su ihtiyacının karşılanması amacıyla iki adet su kuyusu açılmış olup 90 metre derinlikte suya ulaşıldı.

Çadırkentte sıcak aş

Çadırkent içerisinde yardım malzemesi dağıtımı için Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve Ege isimli olmak üzere 4 adet dağıtım noktası oluşturuldu. Çadırkentte düzenli olarak yapılan gıda dağıtımı, Türk Kızılayı çadırları ve çadırkent yanında kurulan yerlerinden edilmiş aile yerleşkelerinde yaşayan, 5 bin 50 aileye gıda paketi olarak ulaştırıldı.

Somali limanında Türk Kızılayı''na tahsis edilen 5 bin metrekare alan içerisinde, Somali İnsani Yardım Operasyonu kapsamında gerek Türkiye''den, gerekse dünyanın çeşitli ülkelerinden Somali''ye gönderilen insani yardım malzemelerinin ve ekipmanların stoklanması Mogadişu Limanı''nda bir depolama alanı oluşturuldu.

YARDIM DAĞITILDI

Lojistik merkezde 2011 yılı itibariyle Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) programı kullanılarak lojistik merkeze gelen ve merkezden çıkan tüm malzemeler takip ediliyor.

Wadajir Kaymakamlığı ile yapılan protokol kapsamında, Kızılay''a tahsis edilen 160 metrekarelik binanın tadilat ve alan düzenleme çalışmalarına 19 Ekim 2011 tarihinde başlanılmış ve soğuk hava ünitesinin kurulumu ile tamamlandı. Soğuk hava deposunun resmi açılışı, 26 Kasım 2011 tarihinde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından gerçekleştirildi.

Kuraklıktan 8 milyon kişi etkilendi

Kuraklık ve sel gibi doğal afetler sonucu, artan salgın hastalıklar, yetersiz beslenme ve ekonomik geçim kaybından 8 milyon olan Somali nüfusunun yüzde 53''ü etkilendi. Krizden etkilenen kişilerin 3,7 milyonu Güney ve Orta Somali''de yaşıyor. BM tarafından yapılan açıklamaya göre önümüzdeki yıllarda müdahale edilmemesi durumunda kuzey bölgesinde de kıtlık görülebilecek.

383 BİN AFETZEDE KAMPLARDA

Somali''de her gün yaklaşık 3 bin 500 insan, ciddi yiyecek sıkıntısı nedeni ile Kenya ve Etiyopya''ya göç ediyor. 383 bin afetzede Dadaab, Kenya''daki üç mülteci kampına sığınırken, yaklaşık 228 bin Somalili Etiyopya''daki kamplarda geçici olarak barınıyor. Somali''nin olumsuz etkilere en çok maruz kalan bölgelerinden olan Aşağı Shabella, Orta ve Aşağı Juba, Bay, Bakool, Benadir, Gedo ve Hiraan''da 310 bin çocuğa akut yetersiz beslenme tanısı konuldu.

Çocuklar eğitimle tanıştı

Cezire Hayat Çadırkenti''nde, UNICEF tarafından 60 metrekarelik dört adet derslik inşa edildi. Anılan dersliklerde, yerel bir sivil toplum kuruluşu olan Somali Sosyal Hizmetler Topluluğu tarafından, toplamda 240 öğrenciye örgün eğitim veriliyor. Türk Kızılayı, eğitim gören çocuklarla sürekli olarak ilgilenmekte ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Sosyal tesis ve çamaşırhane birimlerinin bulunduğu bölgede, daha önce zemin düzeltme çalışmaları tamamlanan araziye, 200 metrekare mescit çalışmaları tamamlanarak projenin temeli atıldı. Çadırkent içerisine savaş sonrası ilk yapılan çocuk parkı olma özelliğine sahip Hilal-i Ahmer Çocuk Parkı''nın açılışı Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar tarafından gerçekleştirildi. 2012 Ramazan ayında her aileye çeşitli gıda ve 25 kilogramlık torbalarla kömür dağıtımı gerçekleştirildi. Ramazan Bayramı nedeniyle, toplam bin 750 kilo da bayram şekeri dağıtıldı.

Endüstri Meslek Lisesi projesi

30 Haziran 2011 tarihinde Somali Eğitim Bakanı ile görüşülmüş ve eski Somali kolejinin bulunduğu alanın Kızılay''a tahsis edilmesi hususunda mutabakata varıldı. Somali Cumhuriyeti Banadir Eyalet Valiliği tarafından Türk Kızılayı''na tahsis edilen eski Nova Koleji binası ve arazisi üzerine ''Meslek Lisesi Projesi''nin uygulaması için Türk Kızılayı Somali Delegasyon Başkanlığı ile Somali Cumhuriyeti Geçici Hükümeti Eğitim, Kültür ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı arasında protokol imzalandı.

Bağışlarla acılar dindirildi

Son yıllarda yaptığı insani yardımları hem uluslararası toplum hem de yerel toplum tarafından takdir toplayan Türk Kızılayı, açlık ve kuraklık çeken Afrika''ya karşı duyarsız kalmadı. Kuzey Bakool ve Aşağı Shabelle bölgelerinin Birleşmiş Milletler tarafından kıtlık bölgesi ilan edilmesiyle, yaşanan insan acısının dindirilmesine destek vermek üzere, toplanan bağışlarla Somali''ye yönelik insani yardım operasyonları düzenlenliyor. Başkent Mogadişu''da 11 Ağustos 2011 tarihinde Türk Kızılayı,Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı, Afet ve Acil Durum Başkanlığı ile işbirliği yaparak, kıtlık ve kuraklığa bağlı olarak ortaya çıkan açlığı azaltmak için yardım kampanyası başlatmaya karar verdi.


11 yıl önce