|

Son başa alındı!

FİZİK ALTÜST OLDU

Yeni Şafak
00:00 - 5/06/2000 Pazartesi
Güncelleme: 17:54 - 16/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv


S P O T

ABD'li bilimadamı Dr. Lijun Wang, ışık hızının laboratuvar şartlarında, fizik kurallarını altüst eden bir gelişmeyle, bilinen sınırı olan saniyede 300 bin kilometreyi 300 kat aştığını açıkladı.

Deney sonucunun doğrulanması halinde, fizik bilgini Einstein'ın ünlü izafiyet teorisinin çökeceğinin ve 'bir olgunun sonunun, başından önce meydana gelebileceğinin kanıtlanacağı' belirtildi.

WASHINGTON- ABD'li bir bilimadamı, ışık hızının, fizik kurallarını altüst eden bir gelişmeyle, laboratuvar şartlarında, bilinen sınırı olan saniyede 300 bin kilometreyi 300 kat aştığını açıkladı. Bu deneyin sonucunun doğrulanması halinde, fizik bilgini Albert Einstein'ın ünlü izafiyet teorisinin çökeceği ve 'bir olgunun sonunun, başından önce meydana gelebileceğinin kanıtlanacağı' belirtildi.

Princeton NEC Enstitüsü'nün uzmanlarından Dr. Lijun Wang, açıklamasında, laboratuvar deneyinin, bir ışık demetinin, içinde özel olarak hazırlanmış sezyum gazı bulunan test ortamına gönderilmesiyle yapıldığını söyledi.

Wang'ın verdiği bilgiye göre, aşırı hassas zaman ölçme cihazlarının kullanıldığı deneyde, ışık demeti, daha sezyum gazlı test ortamına girmeden ortamdan çıktı.

Işık demetinin test ortamından çıkıp yoluna 20 metre daha devam ettikten sonra, ortama daha o anda girdiği belirlendi. Wang, bir başka deyişle, ışık demetinin, daha test ortamına girmeden dışarıya çıktığını belirtti. Test sonuçlarını inceleyen Berkeley Üniversitesi fizik profesörü Raymond Chiao, deney verilerinin "İnanılmaz bir duruma işaret ettiğini" söyledi.

ETKİ-TEPKİ YASASI GEÇERSİZ

Bilinen fizik kurallarına göre her türlü veri, en fazla, saniyede 300 bin kilometre olarak kabul edilen ışık hızıyla iletilebildiği gibi, zaman da, bu ışık hızıyla göreceli olarak hesaplanıyor. Wang'ın deneyinin geçerli kabul edilmesi halinde, fiziğin temel kanunlarından olan ve 'nedensiz sonuç olmaz veya bir olgunun sonu başından sonra gelir' şeklinde özetlenebilecek 'etki-tepki yasası'nın da geçersiz kalacağına dikkat çekiliyor. Bu durumda, bir olgunun başlamadan önce bitmesinin mümkün olabileceğine ve bilinen zaman kavramının 'çökeceğine' işaret ediliyor. Lijun Wang'ın araştırmasının ayrıntılarının, ünlü bilim dergisi Nature'ın yeni yayınlanacak sayısında yer alacağı belirtildi.

İzafiyetteorisinin sonu mu?

Bir tren önünüzden saatte 20 km hızla geçiyor. Trendeki bir çocuk da elindeki topu trenin hareketi doğrultusunda yine saatte 20 km'lik bir hızla fırlatıyor. Trenle birlikte hareket eden çocuğa göre top saatte 20 km'lik bir hızla hereket ediyordur. Size göre ise trenin ve topun hareketi birbiri üzerine eklendiğinden top saatte 40 km hızla hareket ediyordur. İşte bu örnekten yol çıkılırsa Einstein'ın 'Özel İzafiyet Teorisi' top için geçerli olan şeyin ışık için geçerli değilmiş gibi gözükmesinden doğdu. Yapılan en dikkatli ölçmeler bile ışığı doğuran kaynağın hareketinin niteliği ne olursa olsun ışık hızının değişmediğini gösterdi. Işık farklı ortamlarda farklı hızlarda hareket eder. Ancak boşluktaki hızı aşılamaz. Bu teoriye göre cisimler hızlandıkça kütleleri de artar, uzunlukları azalır. Işık hızına vardığında kütle sonsuz büyüklüğe ulaşır. Einstein, 1905'teki bu teoriden sonra 1915'te değişken hızlarda hareket eden cisimler için daha ince sonuçlar çıkardı. Çekim etkilerinin niteliği konusunda yeni tanımlar getirdi. Bu da Genel İzafiyet Teorisi adını aldı.

IŞIK HIZI NE ZAMAN AŞILIR?

Rus fizikçi Pavel A. Çerenkov'a göre boşluk hariç herhangi bir ortamda parçacıkların ışıktan daha hızlı gitmeleri mümkün. Boşluk dışındaki bazı ortamlarda ışıktan daha hızlı giden parçacıklar arkalarında mavi bir ışık bırakır. Bu mavi ışık, ilk gözleyen Çerenkov adını aldığından 'Çerenkov Işınımı' olarak anılıyor. 1937 yılında İlya M. Frank ve İgor Y. Tamm bu ışınımın varlığını ışıkla parçacığı o ortamdaki izafi hızlarıyla bağıntı kurarak açıkladılar ve bu üç fizikçi 1958 yılında Nobel Fizik Ödülü aldılar. --------------- imza ve tarih ---------------- --------------- imza ve tarih ---------------- Geri OKU

#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
24 yıl önce