|

Malatya'da 5.6 büyüklüğünde deprem

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde bazı hasarlı binalar çöktü. Sarsıntı çevre illerden de hissedildi. Yeşilyurt Belediye Başkanı Çınar ilk yaptığı açıklamada, "5-6 bina yıkıldı. Eşya almak için ağır hasarlı eve giren bir baba ve kızının enkaz altında kaldığı belirlendi" dedi. AFAD Başkanı Sezer, depremde bir vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. Deprem sonrası enkaz altında kalan 3 kişi kurtarıldı.

13:30 - 27/02/2023 Pazartesi
Güncelleme: 08:50 - 28/02/2023 Salı
Yeni Şafak
Malatya'da yıkılan hasarlı binalarda arama kurtarma çalışması başlatıldı.
Malatya'da yıkılan hasarlı binalarda arama kurtarma çalışması başlatıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 12.04'te 5.6 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Deprem, yerin yaklaşık 6.97 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Depremde bazı hasarlı binaların çöktüğü öğrenildi. Sarsıntının Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman başta olmak üzere deprem bölgesi genelinde hissedildiği belirtildi.

Depremin etkisiyle ilçedeki Hacı Abdi Mahallesi Hasanbey Caddesi'nde bulunan Kalı Apartmanı yıkıldı.



Yeşilyurt Belediye Başkanı: 5-6 bina yıkıldı

Yeşilyurt Belediye Başkanı Çınar deprem sonrası ilk yaptığı açıklamada, "5-6 binanın yıkıldığı bilgisini aldım. Bir bina enkazında baba ve kız olduğu belirlendi" dedi.

Yıkılan bir binada arama kurtarma çalışması başlatıldı.


Deprem sonrası vatandaşlar panikle bulundukları binaları terk etti.

'Teyakkuz halindeyiz'

AFAD Başkanı Yunus Sezer deprem sonrası yaptığı açıklamada, "Malatya ilimizin Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir" dedi.


Güvenlik güçleri vatandaşlara 'Açık alanlara gidin' anonsu yaptı.

AFAD: Ekipler bölgeye sevk edildi

AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Malatya ilimizin Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, saha tarama çalışmaları sonucunda yıkılan binalar olduğu tespit edilmiş olup, arama kurtarma ekiplerimiz bölgeye hızlıca sevk edilmiş ve çalışmaya başlamışlardır." denildi. Ayrıca bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi; riskli binaların etrafında bulunulmaması uyarısı yapıldı.



Bakan Özer: 22 bina yıkıldı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya'daki depremde ilk belirlemelere göre 22 binanın yıkıldığını, 20 kişinin hastaneye kaldırıldığını ve 5 kişinin enkazdan çıkarıldığını bildirdi.

Yeşilyurt ilçesinde göçük oluşan binalarda arama kurtarma çalışması başlatıldı.

Oktay: Hasarlı binalara girmeyin

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,
"Şu ana kadar iki yaralımız var, temennimiz can kaybımızın olmamasıdır. Vatandaşlarımızdan hasarlı binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz. Ekiplerimiz tarama çalışmalarına devam etmektedir."
ifadelerine yer verdi.


Bir can kaybı var

AFAD Başkanı Sezer, Malatya Yeşilyurt merkezli depremde şu ana kadar 25 binanın yıkıldığını ve 5 binada arama-kurtarma çalışmalarının yoğunlaştırıldığını söyledi. Sezer,
"Bölgede 400'e yakın arama-kurtarma personelimiz mevcuttu. Onlar bütün enkaz alanlarına yönlendirildi ve ilk andan itibaren çalışmalar başladı. Çevre illerden de 250 arama-kurtarma personelini helikopterlerle olay bölgesine sevk etmiş durumdayız. Maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda. 110 yaralımız hastanelere sevk edilmiş durumda"
dedi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası neredeyse 3 dakikada 1 artçı sarsıntı olduğu bilgisini veren Sezer,
"Bunların birçoğu 5 ve üzeri şeklinde. Orada yaşayan vatandaşlarımız, daha önce de duyurmuştuk, hasar gören binalardan uzak durmaları yönünde. Artçı sarsıntılar devam ediyor ve hasar gören binalarımız var. Bu artçı sarsıntılara bağlı olarak bunların yıkılması söz konusu. Vatandaşlarımız bu binalardan uzak dursunlar. Eşya tahliyesi zaten yasaklanmıştı, bu tür tahliye işlemleriyle kesinlikle bu binalara girmesinler"
diye konuştu.



Tatar: 10 bin 282 artçı sarsıntı meydana geldi

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar ise 3 haftada 2'si 7.7 ve 7.6, diğerleri 6.4 ve 5.3 olmak üzere birbirinden bağımsız 4 deprem olduğunu hatırlattı. Şu ana kadar 45 artçı sarsıntı meydana geldiğini belirten Tatar,
"Bu gerçekten çok olağan dışı bir durum. Bugün meydana gelen depremi de yine bu büyük depremlerin meydana geldiği sistem içerisinde bir artçı sarsıntı olarak değerlendiriyoruz. Bugünkü deprem Yeşilyurt merkezli bir deprem ve derinliği 6.9 kilometre civarında. Doğanşehir fayının en kuzeydoğu ucunda meydana gelen bir deprem. Şu ana kadar toplam 10 bin 282 artçı sarsıntı meydana geldi. Bu yaklaşık 6 ayda kaydettiğimiz depremin bu depremler sonucunda sadece 3 haftada kaydedildiğini gösteriyor. 3-4 arası büyüklükteki depremlerin sayısı 1963, 4-5 arası 471 ve 5-6 arası büyüklükteki depremlerin sayısı da toplam 45 oldu"
dedi. Artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini ve 5’in üzerindeki büyüklükte artçılar olacağını söyleyen Tatar, kırsal kesimlerde olası kaya düşmesi tehlikesine karşı da tekrar uyarıda bulundu.

Bakan Koca: UMKE ve 112 ACİL ekiplerimiz bölgede görevde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 5,6 büyüklüğünde deprem meydana gelen Malatya'da, UMKE ve 112 Acil ekiplerinin görevde olduğunu, tarama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Kahramanmaraş İl Ambulans Servisi Başhekimlikleriyle irtibat halinde olunduğunu belirten Bakan Koca, "UMKE ve 112 ACİL ekiplerimiz bölgede görevde. Tarama çalışmaları devam ediyor. Geçmiş olsun" ifadesine yer verdi.

Ali Şahingil, sağlık görevlilerince ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Bir kişi kurtarıldı

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde, Zaviye Mahallesi Tevfik Temelli Caddesi 27'nci Sokak'taki apartman yıkıldı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki ilk depremde yan yatan bina, bu depremle çöktü. Kahramanmaraş depreminin ardından apartmandan ayrılan 70 yaşlarındaki Ali Şahingil, bugün eşyalarını almak için binaya girdi. Depreme yakalanan Şahingil, enkaz altında kaldı. Arama- kurtarma ekipleri, yaptıkları çalışma sonucu Şahingil'e ulaşarak enkazdan sağ çıkardı. Ali Şahingil, sağlık görevlilerince ambulansla hastaneye kaldırıldı.



Baba-kız da enkazdan çıkarıldı

Malatya Yeşilyurt'ta meydana gelen depreme eşya almak için girdikleri hasarlı binada yakalanan ve enkaz altında kalan baba kız da ekipler tarafından sağ olarak kurtarıldı.


Yıkılan bina sayısı 29

AFAD Başkanı Yunus Sezer Malatya'daki depreme ilişkin son durumu aktardı. Sezer, "Şu an itibariyle yıkılan bina sayımız 29. 110 yaralı vatandaşımız var.657 kişilik bir ekip arama kurtarma yağıyor. 2 binada arama kurtarma devam ediyor. 32 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmaları sonucu kurtardık" açıklamasında bulundu.

Depremde çöken Battalgazi ilçesine bağlı Zafer Mahallesi İhram Sokak'taki binada ekipler çalışma yaptı.

Malatya merkezli saat 12.04'te meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde çöken, Battalgazi ilçesine bağlı Zafer Mahallesi İhram Sokak'taki binada ekipler çalışma yaptı.





#malatya
#deprem
#kahramanmaraş
#son dakika
1 yıl önce