|

Son durak kodes

Türkiye genelinde başlatılan FETÖ darbesi soruşturmaları kapsamında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 60’ı aşkın general ve amiral çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Darbeci askerler, Sincan Cezaevi’ne konuldu. Öztürk, ifadesinde darbenin planlayıcısı ve yöneticisi olduğunu reddetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/07/2016 Salı
Güncelleme: 01:25 - 19/07/2016 Salı
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili yurt genelinde 112 general ve amiral gözaltına alındı. Gözaltına alınan darbe girişimcilerinin bir bölümünün sorguları devam ederken bir bölümü adliyeye sevk edildi. Şimdiye kadar 60'ı general ve amiral tutuklandı. Tutuklamalar, TCK'nın 309. maddesindeki “anayasayı ihlal”, 310. maddesindeki “Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı”, 311. maddesindeki “yasama organına karşı suç”, 312. maddesindeki “hükümete karşı suç”, 314. maddesindeki “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek” ile 82. maddesindeki “adam öldürmek” suçlarından yapıldı.



SİNCAN CEZAEVİNİN YENİ MİSAFİRLERİ


YAŞ üyesi Orgeneral Akın Öztürk, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun, 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık ile 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, savcılık sorgularının ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan, 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdulkerim Ünlü, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya, Isparta Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır, Amasya 15. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yılmaz, Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Akıncı 4. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim, İstanbul Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ömer Faruk Harmancık, Bingöl 49. Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan, Ankara'nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Er Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Gökhan İsmet Gülmez, 3. Ordu Harekat Kurmay Yar Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar, 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş, Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57'nci Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Amfibi Okullar Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş, Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez, Korgeneral Erdal Öztürk, Tümgeneral Fethi Alpay, Tümgeneral Mehmet Özlü, Tümgeneral Haluk Şahar, Tümgeneral Serdar Gülbaş, Tümgeneral Şaban Umut, Tuğgeneral İrfan Can, Tuğgeneral Erdal Akyıldız, Tuğgeneral İmdat Bahri Biber, Tuğgeneral Ahmet Biçer, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tuğamiral Ömer Mesut Ak, darbeye girişenlerin hazırladığı yaklaşık 400 kişilik listede “sıkıyönetim bölge komutanı” olarak adı geçen Zonguldak Garnizon Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek, Tatvan 10. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Arif Settar Afşar tutuklandı.




FETÖ ile bağlantılı


Generallerin tutuklanmasına ilişkin hakimlik kararında, şüphelilerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hiyerarşik yapısı haricinde FETÖ/PDY'nin soruşturma dosyası bulunan silahlı terör örgütü ile bağlantılı olarak hareket eden “Yurtta Sulh Konseyi” isimli yasadışı örgütü içerisinde görev aldığı ve örgütün amaçları doğrultusunda faaliyette bulunduğu belirtildi.


Kararda, FETÖ / PDY örgütünün 15 Temmuz günü başta Ankara ve İstanbul olmak üzere yurdun birçok yerinde örgütün emir ve talimatları doğrultusunda yasadışı “Yurtta Sulh Konseyi” kurularak, İstanbul ilinde Boğaz köprülerinin Anadolu'dan Avrupa'ya geçişini, Silivri istikametinden ise İstanbul iline Ispartakule mevkiinde yolu keserek İstanbul'a girişlerin engellendiği, bir kısım terör örgütü mensuplarının ise TRT binasını basarak yasadışı bildiri okuttukları anlatıldı.



ÇOK SAYIDA KİŞİNİN ÖLÜMÜNDEN SORUMLU


FETÖ mensuplarının “Yurtta Sulh konsey” ardına F-16 uçakları ve helikopterlerini uçurarak Ankara Gölbaşı'nda bulunan emniyet Özel Harekat binasına, MİT Müsteşarlığı binasına, TBMM' ye Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, Türksat yerleşkesine Cumhurbaşkanlığı'nın kalmış olduğu otele ve Cumhurbaşkanlığı sarayına silahlı ve bombalı saldırıda bulundukları, olaylar sırasında bir çok insanın öldüğü ve yaralandığı belirtildi.



ENGEL OLMAK İSTEYENE SİLAH KULLANDILAR


Ayrıca İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ve Çengelköy'de önlem alan polislerle silahlı çatışmaya girdikleri, havaalanlarını işgal ederek bombalama eyleminde bulundukları, kendilerine engel olmaya çalışan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını silah zoruyla alıkoydukları, tüm bu eylemler sırasında görevli ya da sivil vatandaşların ölümüne ve yaralanmalarına sebebiyet verdikleri, bu haliyle yasadışı FETÖ /PDY silahlı terör örgütü bünyesindeki “Yurtta Sulh Konseyi” yapılanmasının eylemlerine iştirak ettikleri anlatıldı.


#Fetullahçı Terör Örgütü
#Darbe girişimi
#Akın Öztürk
8 yıl önce