|

Son perde

Yunanistan'ın drahmiye dönmesi için hazırlıklar başladı. AB liderlerinin dile getirdiği seçeneğin, ülkeyi ve bölgeyi çok daha zor günlere sürükleyeceği belirtiliyor. Avrodan çıkışın bölgede domino etkisi oluşturacağından endişe edilirken, Atina'yı ise yüksek enflasyon, faiz ve daha büyük dış borçların beklediği ifade ediliyor

Yener Karadeniz
00:00 - 20/05/2012 Pazar
Güncelleme: 00:09 - 20/05/2012 Pazar
Yeni Şafak
Son  perde
Son perde

Borç krizi içindeki Yunanistan'da halkın avrodan çıkmak istemesi ve son yapılan seçimde de bunu açıkça dile getirmesi Avro Bölgesi'nde söz konusu seçeneğin değerlendirilmesine yol açtı. Avrupa Ticaret Komisyonu üyesi Carel Ducht, Belçika'nın De Standaart gazetesine yaptığı açıklamada, "Bundan 1 - 1,5 yıl önce domino etkisi tehlikesi vardı. Ama şimdi ECB ve Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın avrodan çıkışının böyle bir etki yapmayacağı acil durum senaryosu üzerinde çalışıyor' açıklamasında bulundu. Ducht'un açıklamalarının da etkisi ile borsalar ve döviz piyasası çıkış seniryosunu hafta başından bu yana fiyatlamaya başladı ve avro dolar karşısında 1,26'ya kadar gerileyerek son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

BORÇLAR KATLANARAK ARTACAK

Ancak Yunanistan'ın avrodan çıkarak Drahmi'ye dönmesinin çok olumsuz ve ağır etkilerinin de olacağı belirtiliyor. Uzmanlar, ülkede avrodan çıkış sonrası çok kuvvetli bir devalüasyon sonrası yüksek enflasyon ve yüksek faizlerin kaçınılmaz olacağını ve dış borçların ise bu kez Drahmi cinsinden katlanarak büyüyeceğini belirtiyor. Kemer sıkmaktan kaçmak isteyen halk çok daha ağır şartlar altında çok daha büyük bir krizle mücadele etmek zorunda kalacak. Yanı sıra ülkenin bölgeden çıkacağını fiyatlayan borsalardaki düşüşler de devasa boyuta ulaştı. Yılbaşından bu yana yüzde 25'e yakın eriyen AB borsalarıın sadece bu haftaki kayıpları yüzde 5'i aştı. Çıkışın borsalara faturası ise bu kayıplarla birlikte 5 trilyon doları aştı.

DOMİNO ETKİSİ OLUŞTURABİLİR

Bu koşullar altında ülkeye kriz aşamasında 240 milyar avro kredi veren AB ve IMF'nin yeniden yardımı devam edeceği ise belirsiz. Yanı sıra Yunanistan'ın avrodan ayrılarak Drahmi'ye dönmesi halinde diğer ülkelerin de tetiklenmesinden de çok korkuluyor. Bu nedenle şimdiden İspanya, Portekiz, İrlanda ve hatta İtalya ile ilgili endişeler artıyor. Yunanistan avrodan çıkarsa bu ülkelere de emsal olabilir. Bu daha büyük endişe kaynağı oluşturuyor. Öte yandan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de, tasarruf programını sürdüremeyecek bir hükümetin iktidara gelmesi halinde Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkmasının mümkün olduğuna dikkat çekerken, 5 Yunan bankasının 'B-' olan uzun vadeli kredi notlarını da 'CCC'ye düşürdü. Fitch, ülkenin bölgeden çıkmasının devlet ve özel sektör borçlarının ödenememesiyle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.


Atina drahmi basmak için İngiltere'den yardım alacak

Yunanistan'ın drahmiye dönmesi halinde, ülkedeki mevcut basımevlerinin yeterli olmayacağı ve İngiliz basımevinin para basımında yardımcı olabileceği belirtildi. Gözlemciler, Yunanistan'da son bir yıl içinde evsiz kalanların sayısının hızla arttığını, aşevlerine başvuranların sayısının 2 katına çıktığını, Yunanların birçoğunun çöplerden beslendiğini kaydederek, drahmiye geçilmesi halinde bir kabus yaşanabileceğini, enflasyonun tavan yapacağını, bankaların iflas edeceğini, maaşların ödenemeyeceğini öngörüyor. Yunanistan, gıda ihtiyacının yüzde 40'ını, petrol ve doğal gazın tamamını ve ilaçların çoğunu ithalat yoluyla karşılıyor.


Yunanistan'ın makroekonomik göstergeleri
Nüfus 11.3 milyon

GSYH 250 milyar avro

Kişi Başı Gelir 28.875 dolar

İşsizlik yüzde 21,8

Dış Borç 350 milyar avro

Bütçe Açığı yüzde 9,1

2011 Küçülme yüzde 6.8

Enflasyon yüzde 3.34

Çıkış maliyeti 1 trilyon dolar

İngiltere de Avro Bölgesi'ne dahil olmamasına rağmen, Yunanistan'ın Bölge'den ayrılması halinde kendi ekonomisine verebileceği olası zararı en aza indirmek için hazırlıklara başladı. Yunanistan'ın eski para birimi Drahmi'ye geçmesi halinde, bu operasyonun maliyetinin 1 trilyon dolar olacağı belirtilerek, yeni bir resesyon uyarısı yapıldı. İngiliz hükümetinin bu konuda hazırlıklara başlamasında İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King'in açıklamaları etkili oldu. King, 'Avrupa parçalanıyor' uyarısında bulundu. Yanı sıra Avrupa Merkez Bankası da, Yunan bankalarına para musluğunu kesti. Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına, acil durumlar dışında kredi vermeyi kestiğini açıklamasının ardından Yunan halkı paralarını çekmek için bankalara akın etti ve bir hafta içinde bankalardan 700 milyon avro çekildi.


12 yıl önce