|

Sör Kanserliyi Gör

"Sir" unvanı sahibi Prof. David Lane, p-53 geninin özelliklerini kullanarak yeni bir kanser ilacının denemelerine başlanacağını ve başarılı olunursa kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinin tarihe karışacağını söyledi.

.
00:00 - 10/07/2000 Pazartesi
Güncelleme: 18:09 - 27/05/2014 Salı
Yeni Şafak
Sör Kanserliyi Gör
Sör Kanserliyi Gör

İngiltere'deki Dundee Üniversitesi bilim adamlarından ''Sir'' unvanı sahibi Prof. David Lane, önümüzdeki eylül ayı içinde yeni bir kanser ilacının denemelerine başlanacağını ve başarılı olunursa kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinin üç yıl içinde tarihe karışacağını söyledi. Son derece güçlü bir uluslararası ekiple birlikte çalışma ve araştırmalarını sürdürecek olan ve önümüzdeki yılların Nobel ödülü adaylarından biri olarak görülen Prof. Lane, söz konusu ilacı yine kendi buluşu olan p-53 geninin özelliklerine dayandıracak.

Prof. Lane (47) tarafından bulunan p-53 geni vücudun "koruyucu meleği'' ya da "bekçi geni'' olarak tanımlanmıştı. Söz konusu gen, ürettiği protein sayesinde "tümör düşmanı'' ilan edilmişti. Genin ürettiği proteinin eksikliğinin akciğer, bağırsak ve yumurtalık kanserlerinin yüzde 90'ına, beyin kanserlerinin ise yüzde 50'sine neden olduğu belirtiliyor.

Bu genin ürettiği proteinin önemini kavrayan Prof. Lane ve beraber çalışacağı 90 kişilik bilim ekibi, kendileri için İngiltere'nin Dundee kentinde hazırlanan bir araştırma merkezinde, bu proteinin nasıl olup da laboratuvar koşullarında kopyalanarak çoğaltılabileceğini araştıracak. Prof. Lane, bunun bir molekül ile mümkün olduğunu düşünüyor. Bu molekül üzerindeki denemelerini derinleştirecek olan Lane, bunların sonucunda büyük olasılıkla kanser tedavisinde kullanılacak p-53 geni üretimi proteini, laboratuvar koşullarında çoğaltılabileceğini ve dışardan vücuda verebileceğini tasavvur ediyor. Eğer her şey hesaplandığı gibi giderse yeni üretilecek ilacın üç yıl içinde piyasada olması bekleniyor.


24 yıl önce