|

Sosyal konutta kura heyecanı: Sıra Kars ve Siirt'te

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi "İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi"nde ikinci gün kuraları çekiliyor. Dev projede kuralar bugün Kars ve Siirt illerinde yapılıyor. Kars'ta proje kapsamında bin 70 konutun kuraları çekildi.

11:15 - 8/11/2022 Salı
Güncelleme: 13:31 - 8/11/2022 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdelediği 250 bin sosyal konutta kura çekilişi başladı. Dün
Ardahan ve Şırnak
illerinde hak sahipleri belirlendi. Bugün ise
Kars ve Siirt
illerinde kura çekilişi yapıldı.
Kars'ın
Kağızman, Merkez ve Sarıkamış
ilçeleri ile Siirt'in
Baykan, Merkez ve Tillo
ilçelerine inşaa edilecek sosyal konuta başvuru yapan vatandaşlar, kura sonuçlarını araştırıyor.

İşte TOKİ kura çekilişi canlı izle ekranı....


KARS TOKİ SOSYAL KONUT KURASI CANLI İZLE


Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen kura törenine, Vali Vekili Muhammed Furkan Tuna, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Rahmi Toktaş, diğer protokol üyeleri ve başvuru yapan vatandaşlar katıldı.

Burada noter huzurunda ilk kurayı çeken Tuna, konutların hayırlı olmasını diledi.

Kurada ismi çıkan hak sahiplerinin adları tek tek okunup dijital ekrana yansıtıldı. Proje kapsamında Kağızman'da 200, Sarıkamış'ta 200, Selim'de 70, il merkezinde de 600 olmak üzere 1070 konut yapılacak.

Tuna, törende, proje sayesinde birçok insanın ev hayalinin gerçek olacağını söyledi.

Böyle bir ana şahitlik ettikleri için çok mutlu olduklarını belirten Tuna, şöyle konuştu:

"Devletimiz bir sosyal devlet olmanın gereği olarak özellikle son yıllarda dar gelirli vatandaşlarımız başta olmak üzere genç girişimcilerimize, engellilere, çiftçilere, esnafa, toplumun hemen her kesimine çeşitli destekler sağlamakta, imkanlar sunmaktadır. Bugüne kadar ilimizde TOKİ tarafından 26 proje gerçekleştirilmiştir. Bu projelerden 24 tanesi tamamlandı, 3 tanesi devam etmektedir. Bu kapsamda ilimiz genelinde şimdiye kadar 3 bin 528 konut tamamlanarak vatandaşlarımıza teslim edilmiştir. 533 konutumuzun ise inşaat çalışmaları devam etmektedir. Bu konutlar da inşallah en kısa sürede hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edilecektir."
  • Tuna, "İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi" kapsamında kentte 1070 konut yapılacağını belirterek, bu evlerin iki yıl gibi kısa sürede hak sahiplerine teslim edileceğini anlattı.

AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın ise eşi benzeri görülmemiş bir sosyal konut projesinin hayata geçtiğini hatırlatarak, "Bugün Kars'ta bu mutlu anlara şahit olmak çok güzel, vatandaşlarımızın ev alma hayalleri gerçekleşiyor. Bizler eserler ve hizmetler yapmaya devam ediyoruz. Çünkü vatandaşlarımız en iyisini hak ediyor." diye konuştu.

Engelli kocasının yerine kuraya katılan Fatma Aydın da kura çekiminde eşinin adının çıktığını söyleyerek, "Çok mutluyum, Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Ev alanlara da hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

SİİRT TOKİ SOSYAL KONUT KURASI CANLI İZLE

Siirt’ten başvuru yapanların kura çekimi kapalı spor salonunda gerçekleştirildi. Kurada il merkezi için 629, Baykan için 150, Eruh için 33, Tillo için de 124 isim belirlenecek.



Yüzyılın sosyal konut hamlesi ’İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesinin Siirt’te hayırlı olmasını dileyen Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından ülke genelinde gerçekleştirilecek olan ’İlk Evim 250 Bin Yeni Sosyal Konut’ projesi çerçevesinde, il genelinde yapılacak olan 950 adet konuta, 5 bin 107 vatandaşın başvuru yaptığını söyledi.

Vali Hacıbektaşoğlu,
“Hedefimiz; huzur ve güven ortamında, ilimizi bulunduğu yerden daha ileriye götürmek, Hizmetin en güzeline layık olan değerli Siirt halkına da daha iyi bir yaşam kalitesi sunacak ortamı hazırlamak ve vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmektir. El ele ve gönül gönülle bu hedefe doğru yürümek en önemli gücümüzdür”
dedi.
Kurada isminin çıkmasıyla evliliğe ilk adımı atacağını söyleyen 26 yaşındaki Yunus Emre Sancar, kura çekilişini heyecanla beklediğini dile getirdi. Sancar,
“Siirt’te yaşıyorum, bekarım. Burada mühendis olarak görev yapıyorum. TOKİ projesini ilk duyduğum zamanlarda araştırmaya başladım. Güzel bir proje olduğuna kanaat getirdikten sonra hemen başvurumu yaptım. Şimdi başvuruların kuraları çekiliyor. Heyecanlı bir şekilde kura çekimlerini izliyoruz. Bize çıkmasını Allah’tan temenni ediyorum. Çıkarsa ev kurma hayallerimize ilk adımı atmış olacağız. Hayırlısıyla beklemedeyiz”
diye konuştu.
20 yıldır kirada oturduğunu söyleyen Mahmut Ceylan adlı vatandaş, kurada isminin çıkması için dua ettiğini ifade etti. Ceylan,
“TOKİ’ye müracaat etmişim. Ben 20 senedir kiradayım. 7 çocuğum var. İnşallah bana çıkmasını bekliyorum”
şeklinde konuştu.

TOKİ SOSYAL KONUT KURA ÇEKİLİŞİ HAKKINDA

"Hak Sahibi Belirleme Kurası" noter huzurunda; İdare yetkilileri denetiminde gerçekleştirilecek.

1)
Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri ile Gazilere (Kıbrıs, Kore) konut sayısının %5'i kadar kontenjan ayrılacak, kontenjan fazlası başvuru olması halinde hak sahipleri kura ile belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacaktır.
2)
"En Az %40 Engelli Vatandaşlara" konut sayısının %5'i kadar kontenjan ayrılacak, kontenjan fazlası başvuru olması halinde hak sahipleri kura ile belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacaktır.
3)
Emekli Vatandaşlara konut sayısının %20'isi kadar kontenjan ayrılacak, kontenjan fazlası başvuru olması halinde hak sahipleri kura ile belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacaktır.
4)
Genç Vatandaşlara konut sayısının %20'i kadar kontenjan ayrılacak, kontenjan fazlası başvuru olması halinde hak sahipleri kura ile belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacaktır.
5)
Diğer Konut Alıcı Adayları için İdaremizin genel uygulamalarında olduğu üzere kura ile hak sahipleri belirlenecektir.

Kura çekiliş yeri ve programı daha sonra İdarenin internet sayfasında açıklanacaktır.

Kurada, hak sahibi olamayanlar başvuru bedellerini, kura çekiliş tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü sonrasında Başvuru yapılan Bankanın yetkili Şubeleri ve ATM'lerinden geri alabilecektir.

  • Projenin bağımsız bölüm listesi ve konut fiyatları belirlendikten sonra İdarece tespit edilen tarihte "Konut Belirleme Kurası" çekilecektir.
  • Satışa sunulan konut sayısından daha az başvuru olması durumunda, başvuruda bulunanlarca satın alınacak konutlar TOKİ'nin belirleyerek kullanıma açacağı bloklar arasından, noter huzurunda yapılacak kura ile belirlenecektir.
  • İhale sonrası konut sayılarında azalma olması durumunda; konut belirleme kurası ile birlikte ilk kurada belirlenen hak sahipleri arasından konut sayısı kadar hak sahibi belirleme kurası çekilecektir.

SÖZLEŞME İMZALANMASI

Konut belirleme kurası ile konutu belli olan alıcılar İdarenin tespit edeceği ve ilan edeceği tarihlerde Bankada (Sözleşme imzalanacak Şubeler ilan edilecektir.) Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalama işlemlerini gerçekleştireceklerdir.

Sözleşme imzalama aşamasında;

• Proje il nüfusuna kayıtlı olanlar, kayıtlı olduğunu bildirir belge ile, kayıtlı olmayanlar ise Nüfus Müdürlüğünden adrese dayalı kayıt sistemine göre alınacak olan Projenin bulunduğu il sınırları içerisinde 1 (bir) yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ettiğini kanıtlayacak belge,

• Hane halkı gelirinin (Kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları) en fazla net 16.000₺ (İstanbul için 18.000₺) olduğunu kanıtlayan gelir belgeleri (Başvuru tarihi itibariyle),

• Engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair) "Belgeyi"

• Emekli Vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan emekli kimlik belgesi veya emekli olduğunu gösteren "Belgeyi"

Gerekli görüldüğünde istenebilecek ek belgeler ile birlikte ilan edilen tarihlerde ibraz ederek başvuru şartlarına sahip olduklarını kanıtlayacaklardır.

KDV ÖDEMESİ

Anahtar teslim tarihinde, 3065 sayılı KDV Kanunu kapsamında geçerli KDV oranı üzerinden tahakkuk edecek Katma Değer Vergisi tutarı peşin olarak tahsil edilecektir.

DEVİR İŞLEMLERİ

Hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredemeyeceklerdir.

Gayrimenkul Satış İşlemleri Özel Hukuk Hükümlerine tabidir.




#toki
#kars
#siirt
#kura
1 yıl önce