|

Sözlerinize dikkat edin

Almanya, Gezi eylemlerinin ardından AB müzakerelerini engellemekle tehdit edince Ankara Büyükelçisi Eberhard Pöhl, Dışişleri Bakanlığı''na çağrıldı. Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Aynur Ekiz
00:00 - 23/06/2013 Pazar
Güncelleme: 22:08 - 22/06/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Sözlerinize  dikkat edin
Sözlerinize dikkat edin

Gezi eylemlerine, ''AB ile müzakereleri engelleriz'' tehdidiyle destek veren Almanya''nın açıklamalarından duyulan rahatsızlık, Dışişleri Bakanlığı''na çağrılan Almanya''nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pöhl''e dile getirildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Berlin Büyükelçimiz Hüseyin Avni Karslıoğlu''nun Alman Dışişleri Bakanlığı''na çağrılmasından hemen sonra Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu''na talimat vererek, Almanya Büyükelçisi Eberhard Pöhl''ün çağrılmasını istedi. Cuma günü Erzurum''da olduğu için Dışişleri Bakanlığı''na gidemeyen Pöhl''e dün saat 15.00''e randevu verildi. 1 saat 10 dakika süren görüşmede, Türkiye''nin AB ile yeni bir sayfa açacağı 22. faslın açılmasına engel oluşturan Almanya''nın bu kararından duyulan rahatsızlık dile getirildi.

YAPTIĞINIZ ÇİFTE STANDART

Feridun Sinirlioğlu tarafından, Pöhl''e, dünyada pek çok ülkede benzer olaylara şahit olunduğu ve polisin de benzer yöntemleri kullandığı hatırlatıldı. Türkiye''deki olayların abartılı bir şekilde verildiğine dikkat çekildi. Aynı eylemlerin Avrupa''da farklı ülkelerde aynı müdahalelerle bastırılmasına rağmen Türkiye söz konusu olduğunda açıklama yapılması da çifte standart olarak yorumlandı. Alman siyasetçilerin kullandığı üslubun rahatsızlık verici olduğu belirtilerek, Almanya Başbakan Angela Merkel''in ''Dehşete düştüm, korkunç görüntüler var'' gibi sözleri demokrasiye bir haksızlık olarak değerlendirildi. ''Türkiye demokrasisi tartışılamaz'' mesajı verildi.

Feridun Sinirlioğlu
ENGEL OLMAYACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ

Türkiye''nin AB ile ilişkilerini engellemenin kimseye fayda getirmeyeceği belirtilerek, Pazartesi günü yapılacak AB Daimi Temsilciler Komitesi''nde (COREPER) Almanya''nın Türkiye''nin yeni bir sayfa açmasına engel olmayacağının ümit edildiği dile getirildi.

ERZURUM''DAKİ SÖZLERİ SORULDU

Görüşmede ayrıca Pöhl''e, Erzurum ziyareti sırasında Gezi Parkı eylemlerinde polisin tavrını eleştiren açıklamalarından duyulan rahatsızlık dile getirildi.

DOHA''DA GÖRÜŞTÜLER

Dün Suriye''nin Dostları Çekirdek Grubu toplantısı için Doha''da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Pöhl''e randevu verilmesinin hemen ardından Alman mevkidaşı Guido Westerwelle ile görüştü. Yapılan kısa açıklamada ''gayet samimi bir hava içinde iki dost ve müttefik ülkenin dışişleri bakanları olarak her konuyu görüştük'' denildi.

Almanya''nın Türkiye Büyükelçisi Eberhard Pöhl, Dışişleri''ne çağrılarak, duyulan rahatsızlık iletildi.
11 yıl önce