|

Sözleşmeli er dönemi

Profesyonel askerliğin ilk adımı olarak 'sözleşmeli er' modeli hayata geçiriliyor. Milli Savunma Bakanı Gönül, 4 yıllık dönemler halinde sözleşmeli er çalıştırılması ile ilgili tasarının yakında Bakanlar Kurulu'na sunulacağını söyledi.

Behçet Güngör
00:00 - 6/11/2010 Cumartesi
Güncelleme: 02:49 - 6/11/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Sözleşmeli er dönemi
Sözleşmeli er dönemi

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, yeni askerlik sisteminin ilk sinyallerini verdi. Bakan Gönül, profesyonel ordunun ilk adımı olarak sözleşmeli er modeline geçileceğini açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisoyunu'nda Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bakan Gönül, profesyonel askerliğin ilk adımı olarak sözleşmeli er modelinin hayata geçirileceğini söyledi. Bakan Gönül şöyle konuştu, “Daha önce uzmanlık çavuşluk modeli uygulanıyordu. Ancak bu konuda beklentiler karşılanmadı. Sözleşmeli er modeline geçeceğiz. Bu profesyonellik için ciddi bir adım olacaktır” dedi.

4 YIL GÖREV YAPACAKLAR

Bakan Gönül, sözleşmeli erlerle ilgili hazırlanan tasarının en kısa sürede Bakanlar Kurulu'na sevk edileceğini de bildirdi. Bakan Gönül, sözleşmeli er modeli hakkında da bilgi vererek, bunun düşünülen sınır güvenliğini sağlayacak sınır birlikleriyle ilgisi bulunmadığını ifade etti. Uzman Çavuşların görevlerinin süresinin uzunluğuna dikkat çeken Bakan Gönül, sözleşmeli erlerin daha kısa sürede görev yapacağını bildirdi. Bu erlerin paralı askerler olacaklarını ifade eden Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Daha kısa dönemli askerlik olacaktır. Jandarma ve diğer komutanlıklarda görev yapacaklar. Sözleşmeyle silah altına alınacaklar. 4 yıl gibi görev yapılması düşünülüyor. Bu konuda tabiî ki nihai kararı Meclis verecektir” dedi.

FÜZE KALKANI ABD PROJESİ

Bakan Gönül, Füze Kalkanı Projesi'nin bir ABD projesi olduğunu söyledi. Daha önce bu kalkanın Çek Cumhuriyeti ile Polonya'da konuşlanmasının planlandığını ifade eden Gönül, ancak Türkiye'nin bunun NATO'nun şemsiyesi altına alınması için çalıştığını söyledi.


Süre belirsiz

Askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili soruları da cevaplayan Bakan Gönül, bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'nın bir çalışma yaptığını ancak süreyle ilgili netlik olmadığını ifade etti. Genelkurmay'ın askerlikle ilgili 25 yıllık perspektif belirlediğini hatırlatan Bakan Gönül, bu konuda Genelkurmay'ın görüşlerini Başbakana bildirdiğini söyledi. Bakan Gönül, dövizli askerlik yapanların bölüklerindeki kalabalığa da dikkat çekerek, bazı dönemlerde 5 bin kişilik yığılmalar olduğunu, bu asker adaylarına Antalya'nın önerildiğini, ancak Antalya'ya gitmek istemediğini söyledi.


13 yıl önce