|

SPK'nın, MEGA projesi başlıyor

SPK'nın “AYO” modeli ile kamu tarafından yaptırılan altyapı yatırımları öz kaynakla finanse edilecek. Böylece şirket paylarının halka arz edilmesi suretiyle sermayenin tabana yayılması sağlanacak

00:00 - 9/08/2008 Cumartesi
Güncelleme: 22:09 - 8/08/2008 Cuma
Yeni Şafak
SPK'nın, MEGA projesi başlıyor
SPK'nın, MEGA projesi başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, Kurul'un bir yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı kamu altyapı yatırımlarının finansmanına ilişkin "Altyapı Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğ Taslağı" hakkında açıklamalarda bulundu.

İLGİLİLERE DE DANIŞILDI

SPK'nın altyapı yatırımlarına sermaye piyasaları yoluyla finansman sağlanabilmesi ve altyapı finansman sorunlarının çözümüne katkı sağlanması amacıyla tebliğin hazırlandığını kaydeden Erol, tüm büyükşehir belediyeleri, ilgili kamu kurumları ve özel sektör temsilcileriyle yurt dışında söz konusu hususta faaliyet gösteren kurumlardan da ayrıca görüş talep edildiğini belirtti.

HALKA ARZ DA OLABİLİR

Faaliyet konusu altyapı yatırımı olmak üzere yatırım ortaklığı şeklinde faaliyet gösterecek yeni bir şirket modeli düzenlendiğini anlatan Erol: "Bu modelle, altyapı yatırım ve hizmetlerinin öz kaynakla finanse edilmesi, böylece şirket paylarının nitelikli yatırımcılara veya önceden belirlenmiş yatırımcılara satılması veya halka arz edilmesi suretiyle sermayenin tabana yayılması sağlanacak. Borçlanma senetleri ihracı yapılması yoluyla da projelere finansman sağlanması mümkün olabilecek" dedi.

BORÇ SENETLERİ İLE FİNANSMAN

Yönetim bakımından SPK düzenlemelerine tabi olacak ortaklığın ana faaliyet konusunu fizibilitesi ve değerlemesi yapılmış altyapı projelerine yatırım yapılmasının oluşturacağını bildiren Erol, şunları kaydetti: "Modelin hayata geçirilmesiyle altyapı yatırımlarının bütçe üzerinde oluşturduğu yükün azaltılması bekleniyor."



'Finans merkezine de katkısı olacak'

Bu modelin uygulanmasıyla büyükşehirlerin, metropollerin çehresinin değişeceğini dile getiren Erol, bugüne kadar belediyeler veya kamu tarafından yapılan altyapı yatırımlarının beklentilere arzu edildiği kadar cevap veremediğini, bundan sonra çok daha büyük projelerin finansmanının AYO modeliyle sağlanabileceğini, anlattı. Metro, tüpgeçit, yeni yollar veya farklı altyapı yatırımları düşünüldüğünde kaynakların çok yetersiz kaldığını belirten Erol, bu modelin İstanbul'da uygulanması durumunda, İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin başarısına çok önemli katkılarda bulunacağını inandığını sözlerine ekledi.



16 yıl önce