|

Suçluya 'data' takip

Emniyet Genel Müdürlüğü, suçluların izini kaybettirmesini önleyecek bir projeyi hayata geçiriyor. 'Data Polisliği' sistemi sayesinde, banka hareketleri, kredi kartı harcamaları ve telefon kullanımı mercek altına alınacak suçlunun kaçacak yeri kalmayacak. Anlık takibi başlayacak olan suçlu ekipler tarafından gözaltına alınacak.

Haber Merkezi
00:00 - 5/07/2013 Cuma
Güncelleme: 19:48 - 4/07/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Suçluya 'data' takip
Suçluya 'data' takip

Gelişen teknolojiyle birlikte, suçluların izinin sürülebilmesi için 'Data Polisliği' devreye giriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, suçluların kaçarak izini kaybettirmesini önleyecek yepyeni bir projeye imza atıyor. 'Data Polisliği' projesiyle birlikte suçlu kişiler sokağa çıkamayacak hale gelecek. İşlediği bir suçtan dolayı aranan kişiler, sistem sayesinde sanal çembere alınacak. Bu kapsamda suçlu bulunan kişinin adres, telefon, hesap hareketleri ve kredi kartı bilgileri tek merkezde toplanacak. Kişinin bilgileri ile birlikte anlık takip başlatılacak. Suçlu kişi, alışverişe çıktığı ya da bir telefon görüşmesi yaptığı anda sistem hemen alarm verecek. Merkez, suçlunun koordinatlarını bölge karakollarına bildirerek anında gözaltına alınmasını isteyecek. Daha sonra suçlunun anlık takibi başlayacak. Bu kapsamda operasyon düzenleyecek ekipler suçluyu gözaltına alacak.

HAVUZ OLUŞTURULACAK

Sistemde suçluluğu kesinleşmiş isimler yer alacak. Bu isimlerin tüm bilgileri sisteme aktarılarak suçlu havuzu oluşturulacak. Havuzda Türkiye genelindeki tüm aranan suçlular yer alacak. Bu suçluların kamu kurum ve kuruluşlarında yaptığı iş ve işlemler mercek altına alınacak. Sistem sayesinde bulunan ve gözaltına alınan şuçlu sistemden çıkarılacak. Bu kapsamda suçlunun sanal izleri de takip edilecek. Suçlunun yaptığı kredi kartı işlemleri ve banka hesap hareketleri ve telefon görüşmeleri adım adım takip edilecek.

Tamamen yerli yazılım

Data Polisliği sistemi tamamen yerli yazılımdan oluşacak. Kamu kurum ve kuruluşlarına entegre edilecek yerli yazılım sistemle suçluluğu kesinleşmiş kişiler anlık takip edilecek. Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulacak sistem, öncelikle banka, hastane, alışveriş merkezleri dahil olmak üzere tüm özel ve kamu kurum ile kuruluşlarla bilrikte hareket edecek. E-devlet sisteminin de entegre olacağı 'Data Polisliği'nde suçlu öncelikle sanal ortamda kıskaç altına alınacak.


11 yıl önce