|

Sulara gömülse de terk etmiyorlar

Bilecik'e bağlı Günyurdu köyünün bazı sakinleri, büyük bölümü 2006’da yapılan barajın suları altında kalmasına rağmen burayı terk etmiyor. Yıkık dökük yapılarda yaşamını sürdüren 40 kişi, ata topraklarını bırakamıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/08/2017 Cuma
Güncelleme: 00:11 - 25/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde 2006 yılında baraj kurulmasının ardından büyük bölümü sular altında kalan Günyurdu köyünün bazı sakinleri, ata toprağını terk etmeyerek yaşamlarını köyde sürdürüyor. Su altında kalmış binaların yanı sıra yıkık yapıların da bulunduğu köyde devletin tahsis ettiği evlere gitmek yerine yaşamlarını sürdüren 40 kişi, baraj suyunda çamaşır yıkıyor, sobalarında yemek pişiriyor, camide ibadetlerini yerine getiriyor.


Osmanlı’nın köklenip meyvelerinin oluştuğu zamanlarda kurulan ve Kayı boyunun Karakeçili aşireti mensuplarınca yerleşim yeri olarak seçilen köy, 2005’te başlatılan baraj çalışmaları kapsamında su seviyesinde bulunması nedeniyle istimlak edildi. Ardından 48 ev su altında kaldı. Su altında kalmayan 15 hane halen bu köyde yaşamını devam ettiriyor. Yerleşkenin sular altında kalmasının ardından 215 nüfuslu köy, yaşamını Toplu Konut İdaresi (TOKİ) aracılığıyla yapılan 123 evde sürdürüyor.


Gönül bağımız var

Köyde yaşamlarını 15 hanede devam ettiren vatandaşlardan Erdal Zümbül, Yörük olduğunu ve geçmişine çok önem verdiği için ata toprağı ile bağını hiçbir zaman kesmediğini söyledi. Yörük, “Dedemizin atamızın toprağı... Bir sevgimiz var, gönül bağı var. Bırakamıyoruz” dedi. Köy sakini Necmi Kavak da “Kahvehane yok, cami imamımız da yok kadrolu olarak. Kendi çabamızla yaşıyoruz. TOKİ bizim için ev yaptı sağ olsun ama buraları terk edemiyoruz” dedi.

#Bilecik
#Köy
7 yıl önce