|

''Süper beyinler'' Türkiye''nin takibinde

Yurt dışına ''beyin göçünü'' önleme için mücadele veren Türkiye, eğitimini ülkemiz-de tamamlamış ''eski öğrencilerinin'' de peşini bırakmayıp ilişkileri güçlendirecek.

Fazlı Şahan
00:00 - 3/12/2012 Pazartesi
Güncelleme: 22:22 - 2/12/2012 Pazar
Yeni Şafak
''Süper beyinler'' Türkiye''nin takibinde
''Süper beyinler'' Türkiye''nin takibinde

Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı''nın hayata geçirmeyi planladığı çalışmayla, eğitimini Türkiye''de tamamlamış olup kendi ülkesine dönen yabancı mezun öğrencilerle diyaloğa geçilecek. Türk yetkilileri öğrencileri ''Mezun Koordinasyon Toplantıları''nda bir araya getirecek. Hayatlarının bir dönemini ülkemizde geçiren yabancı öğrencilerle kurulan ilişkiler tazelenerek, güçlendirilecek.

50 BİNE YAKIN ÖĞRENCİ BAŞVURDU

Rakamlar, söz konusu projenin önemine işaret ediyor. Çünkü Türkiye, 2012''de ilk defa uyguladığı Uluslararası Öğrenci Bilgi Sistemi sayesinde 17 farklı alt programda dünya çapında 45 bin yabancı öğrenciden başvuru aldı. 46 ülkede gerçekleştirilen mülakatlarda ise 10 bin öğrenci sözlüye alındı. 3 bin 916 öğrenci sınavla Türkiye''de burslu okumaya başladı. Türkiye''de yaklaşık 40 bin civarında uluslararası öğrenci okudu.

2011 yılında Türkiye burslarına müracat eden yabancı öğrenci sayısı ise 9 bin oldu. Başkanlığın üzerinde durduğu bir başka çalışma ise Türkiye''de eğitimlerine devam eden yabancı öğrencilere, aileleri ve ülkeleriyle bağlarını sıcak tutmaları için, belirli kriterler eşliğinde uçak bileti sağlanması yönünde.

SENEGAL''DE TÜRKÇE SÜRPİZİ

Yabancı öğrencilerin Türkiye için önemine ilişkin somut örnek Başbakan Erdoğan''ın Senegal Başbakanı Abdoul Mbaye ile görüşmesinde yaşandı. Heyetleri tanıştırma sırasında Türkiye''de okuyan bir Ataşe de vardı. Senegalli Ataşe Türkçe olarak ''Ben Türkiye''de okudum'' deyince Erdoğan ''Bizden yetiştin'' demişti.


11 yıl önce