|

Süper solak

Doğuştan 2 koldan yoksun ve bir bacağı kısa olan 8 yaşındaki İsmail Elmalı sol ayağıyla yazı yazıyor, bilgisayar kullanıyor, yemek yiyor. Küçük İsmail şimdi eylülde geçireceği operasyonla bacağına protez takılacağı günü bekliyor

Aa
00:00 - 20/08/2007 Pazartesi
Güncelleme: 02:18 - 20/08/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Süper solak
Süper solak

"Okulların açılmasını dört gözle bekliyorum. Arkadaşlarımı, okulumu özledim. En sevdiğim dersler Türkçe ve matematik. Büyüyünce polis olmak istiyorum..."

Bu sözler, yaşıtı olan birçok çocuk gibi hayalleri, umutları olan ama doğduğunda onlar kadar şanslı olmayan bir küçüğe, 8 yaşındaki İsmail Elmalı'ya ait. Doğuştan iki kolundan yoksun ve bir bacağı diğerinden kısa olan İsmail, yaşadığı olumsuzluğu azmiyle, zekasıyla yenmiş bir çocuk. Onun "engel tanımayan", umut dolu kocaman yüreğine destek veren ise tüm gücünü topladığı "sol ayağı"... Ünlü aktör Daniel Day Lewis'in, sol ayağıyla her işini yapan ve harikalar yaratan bir adamı canlandırdığı ve bir dönem büyük yankı yaratan "Sol Ayağım-My Left Foot" adlı film, başkentteki küçük bir çocukta gerçek hayattaki yerini buldu. İsmail Elmalı'nın öyküsü, 8 yıl önce başladı. Ailesine doğumunda "acı bir sürpriz" yaşatan İsmail, büyüme sürecinde ise inanılmaz şekilde kendini geliştirdi. Henüz 6 aylıkken ayakları yardımıyla oyuncaklarla oynayan, 1 yaşındayken sol ayağıyla yetilerini güçlendiren, sonraları yemeğini kendi yiyen İsmail Elmalı, okul çağına geldiğinde okulunda da başarılı bir öğrenci oldu Küçük İsmail "sol ayağıyla" cep telefonu ve bilgisayar kullanıyor, okunaklı ve güzel bir biçimde yazı yazıyor. İsmail, eylülde bacağına protez taktırmak için şimdilerde gün sayıyor.

PROTEZ İÇİN YARDIM BEKLİYORLAR

İsmail'e en çok emek veren isimlerin başında hiç şüphesiz annesi Hayriye Elmalı geliyor. Vefakar anne oğlunun okulunda özellikle öğretmeninden çok destek gördüğünü, arkadaşlarının da onu çok sevdiğini belirterek, okulda özel bir sırasının bulunduğunu ve bunun da İsmail için çok faydalı olduğunu söyledi. İsmail'in eylül ayında ayağına protez takılmak üzere bir operasyon geçireceğini anlatan Elmalı, "Babası geçici işçi olduğu için maddi durumumuz iyi değil. Ameliyat sonucu çıkabilecek ek masrafı nasıl karşılarız bilemiyorum" diye konuştu.

YARIŞ OYUNLARINI SEVİYORUM

"Sol ayağıyla" hayata sarılan 8 yaşındaki İsmail Elmalı da okulunu, öğretmenlerini ve arkadaşlarını sevdiğini, okulların açılmasını beklediğini söyledi. Ameliyat nedeniyle okuluna geç başlayacağı için buruk görünen Elmalı, "En sevdiğim dersler Türkçe ve matematik. Onun dışında bilgisayarda oyun oynamayı çok seviyorum" dedi. Kendine ait bir bilgisayar hayali kuran İsmail, "Arabaları çok seviyorum, yarış oyunları oynuyorum. Takımlardan Galatasaray'ı tutuyorum." sözleriyle kocaman yüreğiyle büyüttüğü küçük dünyasını anlattı.




İrlanda edebiyatının usta kalemi

"Sol Ayağım" İrlanda edebiyatının en önemli isimlerinden birisi olan Christy Brown'ın kendi hikayesidir. Beyin felçli olarak doğan Brown vücüdunda sadece sol ayağını kullanabiliyordu. Zamanla bütün işlerini sol ayağıyla yapmayı öğrenen Brown, daktilosunu da yine sol ayağıyla kullandı. Christy Brown, Sol Ayağım'da okumayı, yazmayı, resim yapmayı ve nihayet sol ayağının parmağı ile daktilo yazmayı öğrenmek için çocukluğunda verdiği mücadeleyi anlatıyor.





17 yıl önce