|

'Süreç uzun sürebilir önemli olan yılmamak'

Portekiz Cumhurbaşkanı Sampaio Dışişleri Bakanı Gül'e, "Türkiye'ye müzakere tarihi verilmeli. Süreç uzun sürebilir, önemli olan yılmamak" dedi. Gül de, Türkiye'nin hiçbir şeyi tartışmaktan kaçınmadığını söyledi.

Yeni Şafak
01:00 - 5/11/2004 Cuma
Güncelleme: 11:21 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Portekiz Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio, AB'nin aralık ayındaki zirvesinde Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesini istedi. Sampaio, ülkesine resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü, Cumhurbaşkanlığı köşkü olarak kullanılan Belem Sarayı'nda kabul etti.

Sampaio, Portekiz'in Türkiye'nin AB üyeliğinden yana bir ülke olduğunun altını çizerek, "Aralık ayında Türkiye'ye müzakere tarihi verilmeli. Türkiye'nin müzakere süreci de Portekiz gibi uzun sürebilir. Önemli olan yılmamak" dedi. Sampaio şöyle konuştu:

'Avrupa beni şaşırttı'

"Avrupa'da Türkiye tartışmasının bu boyutlara ulaşması beni gerçekten şaşırttı. Avrupa Anayasası'nı onama amacıyla yapılacak halkoylamaları da belirli bir tehlikeyi içinde barındırıyor. Halkoylamalarında birkaç ülkede hayır oylarının galibiyeti durumunda anayasa yürürlüğe giremeyecek demektir. Bu da ister istemez yeni tartışmaları beraberinde getirebilir."

Bakan Gül'ün ise Sampaio'ya, "Türkiye olarak tüm bu dediklerinizin farkındayız. Biz hiçbir şeyi tartışmaktan kaçınmıyoruz. İstediğimiz tek şey, 17 Aralık'ta Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi" karşılığını verdiği öğrenildi.

Ordu da devreye girsin
Öte yandan Gül ile görüşen Sosyalist Enternasyonal Başkanı Antoniu Guteriş, Türk ordusunun gücünün öneminden bahsederek, Türk ordusunu AB sürecinde etkili olabileceğini belirtti. Guteriş, askerlerin de kendi muhataplarıyla lobi yapmalarının AB müzakere sürecine katkı sağlayacağını ifade etti.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce