|

SÜRÜCÜLERE ALTIN UYARILAR

Yeni Şafak
00:00 - 6/05/2002 Pazartesi
Güncelleme: 12:55 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot ------------------------- ----------------------- spot -------------------------

Emniyet Genel Müdürlüğü, emniyet kemeri kullanma, alkolün sürücü üzerindeki etkisi ve aşırı hızın yol açtığı etkiler konusunda bir rehber hazırladı. Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın hazırladığı rehberde, emniyet kemeri kullanmanın önemine dikkat çekilerek, kemer takılmasının kaza ya da ani fren durumlarında araçla aynı hıza sahip bedenin araçla aynı anda durabilmesini sağladığı vurgulanıyor. Bir otomobilin 50 kilometreyle seyir halindeyken bir çarpma durumunda içinde bulunan kişinin ağırlığının 30 misli arttığına dikkat çekilerek, 60 kilo ağırlığındaki bir sürücünün ağırlığının 1800 kiloya çıkacağı belirtildi.

Emniyet kemeri takılı bulunmaması durumunda bu hızla yaşanacak bir kazanın muhtemel sonucunun ölümcül olacağı kaydediliyor. Rehberde, 10 yaşından küçüklerin arka koltuğa monte edilmiş boyunlarını tutacak özel bir koltuğa oturtulmaları gerektiğine de işaret edilerek, emniyet kemerinin ancak bu şekilde vücudu koruyabileceği bildiriliyor.

"Aşırı hız ve sürat körlüğü"

Aşırı hızın kazalarda en önemli sebep olduğu belirtilen rehberde, hızın sürücülerde "yanlış algılama"ya yol açtığı bildiriliyor. Şehir içi hız limiti olan 50 kilometre ile bir çarpışma anında araçta oluşacak darbenin 0,75 metre olacağını belirten uzmanlar, "Çarptığınız bariyer değil de bir insansa aracınızda bu hasar oluşmaz ancak çarptığınız kişinin yaşamına son verirsiniz" uyarısında bulunuyorlar.

Rehberde, hız ne kadar artarsa sürücünün o denli uzağa odaklandığı, bunun sonucunda yol kenarında neler olup olmadığını denetlemenin güçleştiğine dikkat çekiliyor. "Sürat körlüğü" olarak adlandırılan bu durumun sürücüde aracın hızının olduğundan daha az hissedilmesine yol açtığı vurgulanıyor. Sürücünün araç içinde maruz kalacağı etkinin hız arttıkça artacağını belirten uzmanlar, 70 kilometre hızla yaşanan çarpmada bir apartmanın 6. katından, 90 kilometre hızla yaşanan çarpmada ise 10. kattan düşmeye eşdeğer bir etki ortaya çıkacağını bildiriyorlar.

ALKOLLÜ SÜRÜCÜLER HAYAT KARARTIYOR
Rehberde, alkollü sürücülerin her yıl çok sayıda cana kıydığı hatırlatılarak, sürücülerin alkollü içki içme nedeniyle kendi hayatını ve başkalarının hayatını karartacakları belirtiliyor. Trafiğe çıkmadan içilen bir duble rakının, insanda 0,5 promil etkiye yol açtığı belirtilerek, kaza riskinin bir duble alkollü içki içenlerde iki misline çıktığı kaydediliyor.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce