|

Sykes-Picot’la ters algı oluşturuluyor

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral 100. yılına girilen Sykes-Picot anlaşması üzerinden bir algı operasyonu yapıldığını ve kaos içinde olan Ortadoğu'da benzer bir anlaşmayla yeniden sınırların belirlenmesine ihtiyaç olduğuna dair kamuoyu oluşturulduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 16/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 19:54 - 15/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, 1. Dünya Savaşı sırasında İngiltere ile Fransa imzalanan ve Ortadoğu'yu yeniden şekillendirme amacı taşıyan Sykes-Picot Anlaşması'nın yeniden gündeme getirilmesinin bir algı operasyonu olduğunu söyledi. Bugün itibariyle 100. yılına girilen ve Osmanlı topraklarının İngiltere, Fransa ve sonradan dahil olan Rusya arasında paylaşılmasını öngören anlaşmanın ayrıntılarının, Bolşevik ihtilalinden sonra Rus İzvestia gazetesi tarafından teşhir edildiğini hatırlatan Saral, geçerliliği olmayan bir antlaşmanın, Ortadoğu'nun kaos içerisinde olduğu bir zamanda ısrarla gündeme getirilmesinin algı oluşturulma çabaları yüzünden olduğunu söyledi. Saral “Sanki Ortadoğu'da yaşanan kaos ve karmaşa, ilgili anlaşmadan kaynaklanıyor gibi ters bir propaganda yapılıyor. Bu propaganda üzerinden de sınırları yeniden şekillendirecek bir anlaşmanın zaruri olduğuna dair kamuoyu oluşturmaya çaılışıyorlar. Konunun bütün aktörleri NPL (Nöro linguistik program) ile bölgede algıyı bu istikamete sürüklüyor” değerlendirmesini yaptı.



BUNA MALZEME OLMAYACAĞIZ

Türkiye'nin Sykes-Picot üzerinden oluşturulmak istenen algının malzemesi olamayacağını söyleyen Saral şöyle devam etti: “Ortadoğu'da, muhteris menfeat kalemleriyle harita çizmek isteyen Vahşi Batı'nın kanlı ellerini tutmayacağız. Osmanlı bakiyesi bir devlet olarak, bu zihniyete karşı Çanakkale'de, Kut-ül Amare'de olduğu gibi insan ve vicdan mevziini tutmaya devam edeceğiz. Evde hesap yapanlar, bu hesap üzerinden çarşıyı karıştırabilir ama çarşıda hesap, bütün hesapların üzerinde hesabı olan Kadir-i Mutlak'a aittir.”


#Sykes-Picot
#Cumhurbaşkanı Başdanışmanı
#Oktay Saral
8 yıl önce