|

Tahir Hoca Hakk'a yürüdü

Konya'nın manevi önderlerinden Tahir Büyükkörükçü Hoca, tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Tahir Hoca bugün vasiyeti üzerine Üçler Mezarlığı'nda hocası Hacı Veyiszade Mustafa Efendi'nin yanına defnedilecek. Vefat haberini alan sevenleri Selçuklu ilçesindeki evine akın etti

Konya
00:00 - 6/03/2011 Pazar
Güncelleme: 00:23 - 6/03/2011 Pazar
Yeni Şafak
Tahir Hoca  Hakk'a yürüdü
Tahir Hoca Hakk'a yürüdü

İslam alimi Tahir Büyükkörükçü, tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Büyükkörükçü'nün cenazesi, bugün yıllarca vaaz verdiği Kapu Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından vasiyeti üzerine Üçler Mezarlığı'nda, hocası Hacı Veyiszade Mustafa Efendi'nin yanına defnedilecek. Tahir Hoca'nın vefatını öğrenen sevenleri, merhumun Selçuklu ilçesindeki evine akın etti. Taziyeleri oğlu Abdurrahman Büyükkörükçü kabul etti.

Milletin, yeri doldurulması zor bir büyüğünü daha kaybettiğini ifade eden Abdurrahman Büyükkörükçü, “Onların kaybı hakikaten millet için büyük kayıptır. Cenab-ı Hak lütfu ve keremiyle yerini doldurmayı nasip etsin” dedi.

ÜMMETİN HOCASI

Tahir Hocaefendi'nin kendisinin babası olmasının yanı sıra ümmetin de hocası olduğunu dile getiren Büyükkörükçü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Onun için kardeşlerimden Fatihalar, Yasinler, dualar kelime-i tevhidler, Kur'an hatimleri bekliyorum. Bütün kardeşlerime ben de baş sağlığı diliyorum. Onların baş sağlığı mesajlarını gönlümde hissediyorum. Cenabı Hak cennetinde birleştirsin inşallah.”

NAMAZLARINIZI KILIN

Babasının vefatından önce “İslamı yaşayın” şeklinde vasiyet ettiğini anlatan Büyükkörükçü, son günlerinde yaşadıkları bir anıyı da şöyle anlattı, “Geçenlerde çok rahatsızdı. Kendisine sorduğumda 'Baba, bir emriniz var mı?' diye. 'Size emrim namazlarınızı kılın” dedi. Halbuki ben sağlığıyla ilgili bir emri var mı diye sormuştum. Onun bütün arzusu bütün gençlerin insanımızın şeriatla ameliydi. İnşallah onu sevenler onu unutmayacaklar. Onun yolunda gidecekler diye umut ediyorum.”

Hoca'nın bir aydan fazla zamandır da hastanede yattığını ve son günlerinde biraz durgunca olduğunu dile getiren Abdurrahman Büyükkörükçü, “Babamın siyasi hayatı bir latife, bir şaka, bir cilve idi. Babam asıl olarak ilim adamı idi” ifadelerini kullandı.

Cenazeye Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in katılacağı öğrendiğini söyleyen Büyükkörükçü, şunları kaydetti: “Başbakanımızın İzmir'de yoğun bir programı var. Sanırım gelemeyecek. Allah hepsinden razı olsun. Önemli olan gönüllerle katılmak. Allah razı hepinizden razı olsun. Cenabı Hak hazretleri kalan kardeşlerimize bütün ümmeti Muhammed'e sağlık, sıhhat, afiyet nasip etsin.”

11 AY CEZAEVİNDE KALDI

Ömrünü İslam'a adayan Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi, 1925 yılında Konya'da doğdu. Konya'nın ünlü hocalarından Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca'dan Hadis dersleri aldı. Mahmud Sami Ramazanoğlu hazretlerinden de ders alan Büyükkörükçü, askerlik dönüşü, Boncuk Camii'nde imamlığa başladı. 1951 yılında Konya merkez vaizliğine tayin edildi. 1965 yılında da Konya müftüsü oldu. 1973 yılında emekliye ayrıldı. 1977 yılında Milli Selamet Partisi'nden Konya milletvekili olarak Meclis'e girdi. 12 Eylül darbesinde tutuklandı ve 11 ay cezaevinde kaldı. Hoca'nın “Hakiki Vechesiyle Mevlana ve Mesnevi”, “Mevlana ve Mesnevi Gözüyle Peygamber Efendimiz”, “Müslüman Peygamberini Tanımalısın”, “İslam'da Edeb”, “Mübarek Ramazan ve Oruç” adlı basılı eserleri bulunuyor.


Başbakan'dan taziye mesajı

Başbakan Erdoğan Tahir Büyükkörükçü'nün vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Başbakan Erdoğan'ın mesajı şöyle: “Konya eski milletvekillerinden, önde gelen din alimlerimizden Tahir Büyükkörükçü'nün vefatından büyük üzüntü duydum. Merhum Büyükkörükçü, hizmetleri ve ilmi eserleriyle kadirşinas halkımız tarafından daima saygıyla hatırlanacaktır. Merhuma Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.”



13 yıl önce