|

Tam 26 kez pim çekildi

Bugüne kadar tam 26 örgüt mensubu, vücuduna sardığı bombaların pimini çekerek dehşet saçtı. Canlı bombalardan 20'si patlarken toplam 23 kişi öldü.

Yeni Şafak
00:00 - 12/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 16:15 - 17/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Dünya kamuoyu canlı bomba kavramını, İsrail'e karşı direnen Filistinli mücahitlerin intihar saldırılarıyla tanıyor. Türkiye'de ise bu olay ilk olarak, PKK'nın eylemleriyle gündeme geldi. Taksim Gümüşsuyu'nda bekleyen çevik kuvvet noktasına yönelik gerçekleştirilen ve 2'si polis 3 kişinin ölümüne 20 kişinin de yaralanmasına yolaçan intihar saldırısı, bugüne kadar Türkiye'de güvenlik güçlerine yönelik gerçekleştirilen 26'ıncı saldırı oldu.

23 kişi hayatını kaybetti

Emniyet Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre Türkiye'de bugüne kadar güvenlik güçleri, kamu görevlileri ve kamu kuruluşlarına yönelik 6'sı teşebbüs olmak üzere toplam 26 canlı bomba saldırısında bulunuldu. Bu saldırılarda 10'u asker, 9'u polis ve 7'si da sivil olmak üzere toplam 23 kişi hayatını kaybetti. Saldırılarda 46'sı asker, 43'ü polis, 78'i de sivil olmak üzere toplam 167 kişi de yaralandı. Bugüne kadar gerçekleştirilen canlı bomba saldırılarının 24'ü PKK, son ikisini ise yasadışı DHKP-C örgütü üstlendi.

Taksim'deki bomba C-4 çıktı

İlk anda TNT tahrip kalıplarından oluşturulduğu sanılan bomba üzerine olay bölgesinde yapılan hassas incelemeler intihar saldırısında kullanılan patlayıcının C-4 tipi olduğunu ortaya koydu. Daha önce buna benzer bir intihar saldırısını Şişli Emniyet Müdürlüğü binasına düzenleyen DHKP-C örgütünün C-4 tipi patlayıcıyı pek sık kullanmadığı belirtiliyor. PKK'nın bazı eylemlerde kullandığı C-4 UMUT operasyonu sırasında Sincan'da da ele geçirilmişti. Uğur Mumcu da evinin önüne parkedilmiş araca konan C-4'ün infilak etmesi sonucu yaşamını yitirmişti

Ailesi bombacıyı teşhis edecek

Bombalı saldırı olayını gerçekleştiren terörist Uğur Bülbül'ün cesedinin teşhisi için ailesi İstanbul'a götürüldü. Bülbül'ün cesedinin teşhisi için annesi Suzan, kardeşleri Murat ve Arzu Bülbül, polis nezaretinde İstanbul'a götürüldü. Yetkililer, 1 yıl 2 ay hapis yatan saldırganın İnfaz Yasası'ndan yararlanarak bu yılın ilk aylarında salıverildiğini kaydetti.

Canlı bombayı eşi de terketmiş
Bombalı saldırı olayını gerçekleştiren Uğur Bülbül'ün amcasının oğlu, eşinin, siyasi görüşü nedeniyle Bülbül'ü terkettiğini söyledi. Uğur Bülbül'ün annesinin Bartın Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda aşçı, kardeşi Murat Bülbül'ün de aynı okulda hizmetli olarak çalıştığını anlatan amcasının oğlu Ümit Bülbül, "Uğur'un ölmesine üzülmedim" dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
23 yıl önce