|

Tan ile Öymen'in Darwin tartışması

Erkan Tan'ın dünkü konuğu CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'di. Öymen'in Milli Eğitim Bakanlığı'nın başarısını Darwin teorisine inanmayanların oranına bağlaması Erkan Tan'ı epey şaşırttı. Bugün TVNET'te Metin Mutanoğlu'nun sunduğu Gün Ortası Programına katılan Erkan Tan yaşadığı şaşkınlığı anlattı.

Yeni Şafak
00:00 - 14/05/2009 Perşembe
Güncelleme: 15:54 - 14/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Tan ile Öymen'in Darwin tartışması
Tan ile Öymen'in Darwin tartışması

Yayın esnasında Öymen'in kastını aştığını düşünerek bir kaç kez sorusunu tekrarlayan ve Öymen'i anlamaya çalışan Erkan Tan, Öymen'in "Türkiye'de eğitimin ne duruma geldiğini en son istatistikler ortaya koyuyor. Lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 32'si evrim teorisine inanmıyor. Düşünebiliyor musunuz?" sözleriyle şaşkınlığını gizleyemedi.

Bugün TVNET'te yayınlanan ve Metin Mutanoğlu'nun sunduğu Gün Ortası Programına katılan Erkan Tan yaşadığı şaşkınlığı anlattı. Darwin teorisine inanmadığını ve asla inanmayacağını söyleyen Tan, "Bilim değiştirilebilir yalanlanabilir olduğu için bilimdir zaten. Yoksa bilim bir inanç bir din olur" diye konuştu.


Erkan Tan:
Onur Bey benim özel hayatımda da görüştüğüm bir zattır. Son derece de kibardır. Ben kastını aştığını düşünmüştüm yayında.

Ben bilime karşı değilim. Teoriye inanmamakla bilime karşı olmak nasıl aynı şey olabilir.

Adı üstünde bunlar teoridir. Bilimle Darwin teorisini bir araya getirmek anlamsızlık gibi geldi bana. Onur Öğmen, MEB'in başarısını öğretmenleri Darwin teorisini öğrencilere inandırmamakla suçladı. Öğretmenlerin görevi teorilere öğrencileri inandırmak değildir ki, öğretmenlerin görevi Teorileri kuramları anlatmaktır o kadar hatta o kuramlara getirilen eleştirileri de anlatmaktır. Ben Darwin teorisine inanmıyorum. Hiçbir zaman da inanmayacağım. Bunu birçok bilim adamı çürüttü zaten.

Bilim felsefesinde teoriler bir din değildir ki. Bilim değiştirilebilir yalanlanabilir olduğu için bilimdir zaten. Yoksa bilim bir inanç bir din olur.

Sohbet havasında gerçekleşti program ama içeriği anlamlıydı. Kim ne çıkartıyorsa çıkarsın diye düşünüyorum.

Metin Mutanoğlu:
Türkiye'de sanki teoriye iman gibi bir duruş var. Darwinizm dogması mı var sizce? Seviye göstergesi olarak mı görülüyor Darwinizm?
Erkan Tan:
Sanıyorum öyle. Türkiye'de yeteri kadar kamplaştığımız alan var bir de buradan kamplaşmayalım diye düşünüyorum. Ben Darwinizm'e inanmıyorum. Bunu bir din haline getirmek isteyenler var. Onur Bey onlardan biridir demiyorum bakın. Bunu bir ölçü olarak ortaya koyup buna inanmayanları bilim dışı ilan edenler var, çağdışı ilan edenler var. Ben Ahmet Kekeç'in bugünkü yazısını okumaya davet ediyorum herkesi.

Ben bu teoriye asla inanmadım ama sonuna kadar da okudum. Bu teoriye inanmamayı bilim dışılık ve çağdışı ilan etmek çağ dışılığın ta kendisidir.

Maymundan mı geliyoruz bilmiyorum ama maymuna gidiyoruz diyor Ahmet Kekeç.

Ben Budizme de inanmıyorum ama okuyorum. Öğretmenin görevi inandırmak değildir anlatmaktır.

Türkiye'de öğrencilerin yüzde 68'i Darwin teorisine inanıyorsa sıkıntı buradaymış gibi geliyor.







Erkan Tan'la Onur Öğmen'in aralarında şöyle bir konuşma geçti:

ERKAN TAN:
Sizin için aşırıya kaçan eleştiriler yapıyor diyorlar...

ONUR ÖYMEN:
Diyorlar.

ERKAN TAN:
Milli Eğitim Bakanı'yla ilgili açıklamalarınız çok sert...

ONUR ÖYMEN:
Sert. Çünkü Türkiye'de eğitimin ne duruma geldiğini en son istatistikler ortaya koyuyor. Lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 32'si evrim teorisine inanmıyor. Düşünebiliyor musunuz?

ERKAN TAN:
Ama millet inanmak zorunda değil ki bazı teorilere.

ONUR ÖYMEN:
Bilimin dünyadaki gelişmelere yön verdiğine inanmayanların sayısı çok fazla.

ERKAN TAN:
Düzelteyim o zaman sözünüzü... Çünkü Darwin teorisine ben de inanmıyorum.

ONUR ÖYMEN:
Darwin teorisine inanmıyorsanız öğretmenlerinizden hesap sormak lazım.

ERKAN TAN:
Bence sizden hesap sormak lazım... Bir teoriye inanmak eğitimin ön koşulu olabilir mi? Yeni bir teori çıkar eskisini çürütür.

ONUR ÖYMEN:
Bilime karşı çıkmaktır bu.

ERKAN TAN:
Bilime karşı çıkmak başka, teoriye karşı çıkmak başka Sayın Öymen.

ONUR ÖYMEN:
Ama bu, bilime karşı çıkmanın bir sembolü haline geldi.

15 yıl önce