|

Tankta yakalanan müdüre ağır müebbet

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Vatan Caddesi'nde tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı hakkındaki iddianame tamamlandı. İddianamede, ByLock kullanıcısı olan Aynacı’nın 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. Aynacı’nın tankın içinde “Ankara’yı, İzmir’i ele geçirdik, bir tek burası kaldı” dediği belirlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:11 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Cuntacı müdür Mithat Aynacı, 15 Temmuz akşamı tankın içinde yakalanmıştı.
Cuntacı müdür Mithat Aynacı, 15 Temmuz akşamı tankın içinde yakalanmıştı.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Esenler Birlik Köprüsü’nde çıkan olaylar ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal girişimine ilişkin aralarında tankın içinden çıkan eski emniyet müdürü Mithat Aynacı’nın da bulunduğu 23’ü tutuklu 67 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Şüphelilerin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, şüpheli Aynacı’nın ayrıca 55 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

74 MÜŞTEKİ VAR

Aralarında İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın da bulunduğu 74 kişinin “müşteki” ve 14 kişinin “mağdur” sıfatıyla yer aldığı iddianamede, FETÖ’nün yapılanması, faaliyetleri ile 15 Temmuz darbe girişimi ile darbecilerin İstanbul’da yaptığı toplantı anlatıldı. İddianameye göre Emniyet’i işgal girişimi 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli asker ve emniyet mensuplarının ortaklaşa girişimiyle gerçekleştirildi.

DİRENİŞİ KESMEK İÇİN GİTTİLER

FETÖ’nün darbe girişimi kapsamında İstanbul’da gerçekleştirdiği eylemlerin önündeki en büyük engeli Emniyet Teşkilatı olarak gördüğüne değinilen iddianamede, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nü ele geçirerek koordineyi kesmek, darbe girişimi karşısındaki direnişi önlemek, emniyet teşkilatında ve vatandaşlarımızın üzerinde panik ortamı oluşturmayı amaçladıkları belirtildi.


AYNACI YARDIMCI OLACAK

İddianameye göre, şüphelilerden Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Yarbay Osman Akkaya’yı telefon ile arayarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ele geçirilmesi için 4. sınıf emniyet müdürü olan şüpheli Mithat Aynacı’nın yardımcı olacağını bildirdi. İddianamede tutuklu eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Albay Gürcan Sercan’ın bu koordinasyonu sağladığına dikkat çekildi. Şüpheli eski emniyet Müdürü İsmail Uğuz’un da şüpheli Mithat Aynacı’ya darbe girişimi kapsamında destek olmak amacı ile Vatan Caddesinde hazır bulunduğu ortaya çıkarıldı.

HAVA DESTEĞİ İSTEDİ

ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilen Mithat Aynacı’nın önce polis üniformasıyla zırhlı araca bindiği, içeride üstünü değiştirerek askeri kamuflaj giydiği belirlendi. Aynacı’nın zırhlı araç içerisinde “Ankarayı, İzmiri ele geçirdik bir tek burası kaldı” şeklinde söylemlerde bulunduğuna değinilen iddianamede Yarbay Osman Akkaya’ya havadan destek göndermeleri gerektiğini söylediği yer aldı. İddianameye göre Aynacı, helikopterlerin gelip gelmediğini de sordu.

HELİKOPTERDEN ATEŞ

İddianameye göre Yarbay Osman Akkaya İl emniyete tankların namlusunu doğrultarak, bu durumu Yurtta Sulh Whatsapp grubundan ‘İl emniyete ateş etmeyi planlıyorum başka çare yok’ şeklinde paylaştı. Destek için beraberindeki öğrenci subaylarla helikopterle Vatan Emniyet’e inmeye çalışan Binbaşı Mehmet Türk, helikopterden ateş ederek Mehmet Güler isimli vatandaşı şehit etti.

Polise tehdit

İddianameye göre müşteki polis memuru Cemil Gürbüz, cuntacı albay Osman Akkaya’nın elinden silahını almaya çalıştı. Silahı alan Gürbüz, zırhlı aracın içinde bulunanları yakalamak için aracın kapağını açınca Mithat Aynacı, ‘Ateş edin vurun şu şerefsizi’ dedi. Bir süre sonra kelepçe taktığı Aynacı, Gürbüz’e ‘Bir gün gelecek bunların bedelini ödeyeceksin’ diyerek tehdit etti.


#FETÖ
#15 Temmuz
#Vatan Caddesi
7 yıl önce