|

Tarihi gaz yolu için imza bugün

Nabucco Projesi'ne ilişkin hükümetlerarası anlaşma bugün Ankara'da devlet başkanlarının katılımıyla imzalanıyor. Türkiye Azerbaycan ve Türkmenistan gazı başta olmak üzere Doğu'nun gazını AB ülkelerine ulaştıracak musluğun başında olacak

Müge Bezirci
00:00 - 13/07/2009 Pazartesi
Güncelleme: 03:31 - 13/07/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Tarihi gaz yolu için imza bugün
Tarihi gaz yolu için imza bugün

Doğalgazın Türkiye-Bulgaristan-Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya taşınmasını öngören Nabucco Projesi ne ilişkin hükümetlerarası anlaşma Ankara'da imzalanıyor. Ankara Rixos Otel'de, bugün Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Nabucco Hükümetlerarası Anlaşması İmza Töreni ve Zirve Toplantısı'na Avrupa'dan cumhurbaşkanı ve başbakanlar düzeyinde katılımlar olacak. Projeye finansman desteğinde bulunacak olan Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Yeniden İmar ve Kalkınma Bankası ile Nabucco Uluslararası Şirketi'nden üst düzey yöneticiler de Ankara'ya gelecek.


TÖRENDE RUSYA DA OLACAK

Zirvede, Nabucco Uluslararası Şirketi'nin 6 ortağından birinin Alman şirketi RWE olması sebebiyle Almanya, transit ülke Gürcistan, Nabucco boru hattına doğalgaz tedarik edebilecek muhtemel üretici ülkeler Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Suriye, Mısır, Katar da temsil edilecek. Törende projeye destek veren AB Komisyonu ile ABD, bölgenin en önemli doğal gaz tedarikçisi olması sebebiyle Rusya Federasyonu da yer alacak. Hükümetlerarası anlaşma imza töreni dolayısıyla doğalgaz üreticisi, tüketicisi ve transit ülkelerin de iştirakleriyle düzenlenecek zirvede, kaynak ülkelerin projeye gaz tedariki konusu ve bu çerçevede hayata geçirilmesi öngörülen projeler üzerinde görüş alışverişinde bulunulacak. Nabucco Konsorsiyu-mu nda Türkiye'den BOTAŞ, Bulgaristan'dan Bulgargaz, Romanya'dan Transgaz, Macaristan'dan MOL, Avusturya'dan OMV ve Almanya'dan RWE olmak üzere 6 paydaş bulunuyor.


AB TÜRKİYE'DEN KORKUYOR

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Hasan Kanbolat, AB'nin Nabucco Projesi'nde Türkiye'yi “pasif transit ülke” konumuna getirmek istediğine dikkat çekerek, “Doğal gaz üretim bölgeleriyle sınırdaş olan Türkiye'nin Nabucco Projesi başta olmak üzere yeni projeler sayesinde ucuz doğal gaz temininden çekinilmektedir. Böylece, ucuz enerji temininin Türkiye'nin hızla büyümesine yol açmasından korkulmaktadır” dedi.


Ankara'ya Başkan çıkarması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde Ankara'da bugün yapılacak Nabucco imza töreninde ülkeler en üst düzeyde temsil edilecek. Türkiye adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imza koyacağı anlaşma töreninde Avusturya Şansölyesi Werner Faymann, Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai ile Macaristan Ulaştırma, İletişim ve Enerji Bakanları ile Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev hazır bulunacak. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Mısır Petrol Bakanı Samir Fehmi ile Suriye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sufian Alaw da törene katılacaklar. Gürcistan Devlet Bakanı Mikhail Saakaşvili ve Enerji Bakanı'nın yer alacağı törene AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso da katılacaklar arasında yeralıyor. Rusya Federasyonu'nun henüz isim bildirmediği törende Nabucco'nun en büyük gaz tedarikçilerinden Azerbaycan ile Türkmenistan ise bakan seviyesinde temsil edilecek. ABD'yi Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar'ın temsil edeceği törende Avrupa İmar ve Balkınma Bankası ile Avrupa Yatırım Bankası direktörü ve Nabucco Konsorsiyumu'ndan Verner Auli de yeralacak.

Bu arada, bugünkü imza törenine katılacak olan Avusturya Başbakanı Faymann ile Bulgaristan Başbakanı Stanishew dün akşam Türkiye'ye geldi.


NABUCCO NEDİR?

Ortadoğu ve Hazar doğal gaz rezervlerini Avrupa'ya bağlamayı öngören Nabucco hattı, Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya güzergâhında inşa edilecek. Toplam uzunluğu, besleme hatları dahil 3 bin 282 kilometre olan Nabucco boru hattının, 1,998 kilometresi (besleme hatları dahil) Türkiye'den geçecek. Nabucco hattının öncelikle Azerbaycan ve Türkmenistan kaynaklarıyla doldurulması amaçlanırken, uzun vadede de Irak, İran, Mısır ve Rusya'nın da bu sistemi beslemesi isteniyor. Toplam 7.9 milyar avroluk proje maliyetinin yüzde 30'u paydaşlar tarafından kendi öz sermayeleriyle karşılanacak. Bu da her ortak için 400 milyon avro anlamına geliyor. AB Komisyonu'nun, stratejik önemde gördüğü Nabucco projesi için ayırdığı 250 milyon avroya, üye ülkeler onay vermemişti. Doğalgaz boru hattının inşasına 2011 yılında başlanması öngörülü-yor. Projenin geliştirilmesi fazının ardından da boru hattından ilk gazın 2014'te pompalanması bekleniyor.


İşte tedarikçi ülkeler

Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz taşıyacak olan Nabucco Boru Hattı Projesi'nde tedarikçi ülke konumunda bir çok ülke bulunuyor. İşte miktar bazında tedarikçi ülkeler:

  • Türkmenistan: Yılda 10 milyar metreküp katkı sözü verdi.
  • Azerbaycan: 8 milyar metreküp gaz sağlayacak.
  • Irak: Söz konusu hatta 7-8 milyar metreküp gaz tedarik edecek.
  • Mısır: 1-2 milyar metreküp doğalgaz arzı sağlayacağı açıkladı.

    İlk aşamada yıllık 15 milyar metreküp kapasitesi olacak proje tam kapasite çalışmaya başladığında toplam kapasitenin 30 milyar metreküpü aşması bekleniyor.


    Türkiye yüzde 15'lik hakkından vazgeçmedi

    Reuters Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Nabucco'da Türkiye'nin gazın yüzde 15'ini almaktan vazgeçtiğini söylediğini yazdı. Bu haberin yayınlanmasının hemen ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin herhangi bir hakkından vazgeçmediğini söyledi. Yıldız, Nabucco'da Türkiye'nin gazın yüzde 15'ini almaktan vazgeçtiği şeklindeki iddialar üzerine, "Türkiye'ye verilmiş böyle bir hak yoktu ki zaten vazgeçilsin. Bana yüzde 15 ile gelecek miktar 4,5 milyar metreküptür, ama daha fazlasını kullanma imkanım var. Niçin bunun adını öyle koyalım' dedi. Arz güvenliği ile alakalı ülkelere imkan sağlandığını ve bunun anlaşmada yer aldığını vurgulayan Bakan Yıldız, bu nedenle yüzde 15 rakamının olup olmamasının fark etmediğini söyledi. Türkiye anlaşmada gazın yüzde 15'inin kendi iç tüketiminde kullanması, böylece yerel amaçlar için saklı tutma ve tekrar satış imkânı verecek bir açılım istiyor.


    Enerjide AB'nin sigortası olacağız

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız enerji alanında Türkiye'yi dünyanın sayılı oyuncuları arasına sokacak olan Nabucco projesi öncesinde Yeni Şafak'a çarpıcı açıklamalar yaptı. Yıldız, Nabucco projesi için, “Nabucco sadece bir enerji projesi değil aynı zamanda stratejik bir barış projesidir” dedi. Yıldız, Türkiye'nin Nabucco projesinde yer almakla birlikte ön aldığını söyleyerek "Biz Türkiye olarak Nabucco ile enerji konusunda AB açısından da ne kadar güvenilir bir ortak olduğumuzu ortaya koyuyoruz. Bununla da Avrupa'nın enerji sigortası haline geleceğiz” dedi.



  • 15 yıl önce