|

Tarım makinelerini daha ucuza mal etmek için hurda malzemesini tarım aletlerine dönüştürüyor

Vanlı 3 kardeş, çiftçilere tarım makinelerini daha ucuza mal etmek için hurda malzemesini bin bir emekle işleyerek tarım aletlerine dönüştürüyor. 3 kardeşlerden biri olan Yüksek Ziraat Mühendisi Emre Hakverir, "Van ilimize has kültivatör imalatı yapılmaktaydı. Bizler ise bu kültivatörleri biraz da geliştirdik. Şimdi kardeşlerimle birlikte yaylı kültivatör üretimine başladık. Arkasında merdane ve silindir ürettik. Buradaki çiftçilerimizin özel taleplerine göre makine imalatı yapıyoruz. Diğer taraftan çiftçilerimizin tüm makine tamiratını da yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

11:07 - 27/12/2019 Cuma
Güncelleme: 11:08 - 27/12/2019 Cuma
IHA
Çiftçilerin özel taleplerini yerine getirerek imalat yapıyorlar.
Çiftçilerin özel taleplerini yerine getirerek imalat yapıyorlar.

Van Küçük Oto Sanayi Sitesinde dede mesleğini sürdüren kardeşler, büyük zorluklara rağmen çiftçilerin taleplerini yerine getiriyor. Hakverir kardeşler, dede mesleklerini 10 yıl önce vefat eden babalarından devraldı. Demircilik mesleğini tek başına omuzlamayı üstlenen en küçük kardeş İbrahim Hakverir, öğretmen ve mühendis ağabeylerinden de destek alarak zorlu mesleği sürdürmeyi başardı.


Daha ucuza mal etmek için bir çalışma başlattılar

Hakverir kardeşler, 10 yıllık süre içinde Van yöresine has kültivatör ve yardımcı makine imalatını geliştirdi. Bunun üzerine çiftçilere tarım makinelerini daha ucuza mal etmek için bir çalışma başlattı. Kardeşler, hurdalıktan aldıkları demirleri ateşte döverek tarım aletlerine dönüştürdü. Kardeşlerin ürettiği tarım aletleri, Van bölgesindeki çiftçiler tarafından satın alınıyor.


“Kardeşime hafta sonu yardım ediyoruz”

Yüksek Ziraat Mühendisi Emre Hakverir, dede mesleği olan tarım malzemesi imalatı işini devam ettirdiklerini belirtti. İşletmenin 70 yıllık bir geçmişi olduğunu ifade eden Hakverir, şu şekilde açıklamada bulundu:

“Yaylı kültivatör üretimine başladık”

Çiftçilerin özel taleplerini yerine getirerek imalat yaptıklarını, diğer taraftan makine tamiratı yaptıklarını dile getiren Hakverir, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

  • “Babamızdan devraldığımızda Van ilimize has kültivatör imalatı yapılmaktaydı. Bizler ise bu kültivatörleri biraz da geliştirdik. Şimdi kardeşlerimle birlikte yaylı kültivatör üretimine başladık. Arkasında merdane ve silindir ürettik. Buradaki çiftçilerimizin özel taleplerine göre makine imalatı yapıyoruz. Diğer taraftan çiftçilerimizin tüm makine tamiratını da yapıyoruz.”

“Hedefimiz yurt dışına ihracat etmek”

Daha önce sıfır demir alıp işlettiklerini, ancak çiftçinin alım gücünün düşmesine bağlı olarak üretimlerini hurda malzemeler üzerine yaptıklarını dile getiren Hakverir, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • “Son dönemlerde üretimimizin maliyetini düşürebilecek arayışlar içine girdik. Böylece kültivatörün ayak bölümü için hurdalıktan temin ettiğimiz malzemelerinden çiftçilerimize maliyetini düşüreceğimiz bir üretim yapmayı amaçladık. Bu şekilde zorlanıyoruz, ama çiftçilerimiz kazandıktan sonra bir sıkıntı yok. Amacımız çiftçinin daha uygun makine almasını sağlamaktır. Biz bu işin başına geçtiğimizde kendimize bayilik sistemi kurduk. Bu bayiliklerle Van’ın tüm ilçelerine ürünlerimizi göndererek satışımızı gerçekleştiriyoruz. Şu an Bitlis’in bazı ilçelerine de gönderiyoruz. Şimdiki hedefimiz batı illerimize ve yurt dışına ihracat yapmaktır."

Mesleklerinin deden babaya, babadan kendilerine kaldığını ifade eden İbrahim Hakverir isimli en küçük kardeş ise makineleri çiftçiye daha uyguna mal etmek için malzemeyi hurdalıklardan temin ettiklerini söyledi. Mesleğini severek icra ettiğini dile getiren Hakverir, hafta sonu diğer iki kardeşinin kendisine destek verdiğini kaydetti.


#Van
#Hurda
#Malzeme
#Tarım Aleti
4 yıl önce