|

Taşımacılığa Dubai modeli

Sabay Taşımacılık Başkanı Aymen, hükümetin gelişime en açık sektör olarak lojistik sektörünü değerlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, Dubai modelinin oturtulması gerektiğini söyledi

00:00 - 20/04/2009 Pazartesi
Güncelleme: 03:32 - 20/04/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Taşımacılığa Dubai modeli
Taşımacılığa Dubai modeli

Taşımacılık sektöründe 25. yılını dolduran Sabay Taşımacılık, yeni yatırımlarla yeni pazarlara girmeye hazırlanıyor. 2006 yılında Çin'de bir ofis açan ve bu yıl Gürcistan ve Libya'ya yatırım yapmayı planlayan Sabay Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, sektörün daha iyi rekabet edebilmesi için de Dubai modelinin Türkiye'ye getirilmesini istiyor. Lojistik sektörünü, Hükümetin gelişime en açık sektör olarak değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Aymen şunları söyledi:

LOJİSTİK KÖY YAPILMIŞ

“Dubai modelini Türkiye'ye oturtulması lazım. Türkiye, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine dağıtım olarak en uygun stratejik konumdaki ülkedir. Dünyanın iki lojistik merkezi vardır. Bunlardan biri Rotterdam, diğeri Dubai. Tüm Ortadoğu'ya giden mallar Dubai'den götürülüyor. Orada lojistik köy inşa edildi. Firmalar mallarını orada depoluyor. Alt yapı da buna müsait hale getirdi. Dubai'de serbest bölge ve gümrüksüz sahalar oluşturdu. Biz de Türkiye'nin stratejik önemi ve konumu itibariyle Orta Asya'nın bir lojistik merkezi olma konumundayız. Ama hükümetin de bunu ele alması gerekiyor.”

ÇİN PAZARINA ÖZEL İLGİ

Çin ofisinin Shenzhen'de 2006 yılında faaliyete girdiğini anlatan Aymen, Çin pazarının önemini şöyle aktardı: “Amacımız, ağırlıklı olarak demir-çelik ithalatı başta olmak üzere, bu bölgeden Türkiye'ye gelen malların taşınmasıydı. Kriz dönemine kadar işlerimiz iyiydi. Fakat demir-çelik ithalatının bu bölgeden durma noktasına gelmesi ile triangle yüklemelere ve diğer mal gruplarına yöneldik. Kriz sonrası bu pazarın tekrar canlanacağına inanıyoruz. Bu yüzden şu anda o pazarda olmanın avantajı olacaktır.”


Kalıntılı üründe ülke değil firma cezalandırılacak

Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında sürekli sorun olan kalıntılı ürün ihracatında önemli bir gelişme yaşandı. İki ülke arasında imzalanan ek memorandum çerçevesinde, bundan sonra ülke değil kalıntılı ürün ihraç eden firma cezalandırılacak. Tarım Ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, geçtiğimiz günlerde Rusya Federasyonu'yla yaş meyve sebze ihracatına yönelik ek memorandum imzalandığını açıkladı. Eker, “Artık kalıntılı ürün konusunda bütün Türkiye cezalandırılmayacak.” dedi. Rusya pazarının gittikçe Türkiye lehine geliştiğini belirten Eker, şu anda bu ülkeye yönelik yaş meyve sebze ihracatıyla ilgili herhangi bir sıkıntının bulunmadığını bildirdi.




15 yıl önce