|

Tekel'e 'Philip Morris'ciler de talip

Philip Morris'in girmeyeceğini açıkladığı Tekel ihalesine 3 eski çalışanı kurdukları şirketle katılıyor. Ortakları ise Avrupa'nın önde gelen ve son yıllarda yaptığı milyar euroluk alımlarla dikkat çeken yatırım fonlarından Cinven.

Aydın Demir
00:00 - 20/11/2007 Salı
Güncelleme: 00:01 - 20/11/2007 Salı
Yeni Şafak
Tekel'e 'Philip Morris'ciler de talip
Tekel'e 'Philip Morris'ciler de talip

Özelleştirme kapsamında görücüye çıkan Tekel'in taliplileri her geçen gün artıyor. Şubat ayı ortalarında özelleştirilmesi tamamlanması beklenen Tekel'e, Philip Morris eski üst düzey yöneticisi 3, Avrupa'nın önde gelen yatırım fonlarından Cinven ile ortaklaşa ihaleye gireceklerini açıkladı.

DEVLERLE YARIŞACAKLAR

Tekel'in sigara bölümünün özelleştirilmesi için geri sayım devam ederken, Sigara Üretim ve Pazarlama A.Ş (SÜPAŞ) Doğan Holding, Japan Tobacco, İmperial Tobacco, Rus ortaklığındaki Ali Şen'den sonra ihaleye katılmayacağını açıklayan Philip Morris eski tepe yöneticisi de Tekel'e teklif vermek için şartname aldı. Tekel ihalesine hazırlanan Türk Yönetim Grubu'nun temsilciliğini, sigara sektöründe uluslararası deneyim sahibi Kürşat Koçdağ, Cahit Düzel ve Murat Bakırcı yürütüyor. Philip Morris ve Japon Tabacco'da üst düzey yönetici olarak uzun yıllar görev yapan 3 Türk girişimci Avrupa'nın önde gelen yatırım fonu Cinven ile Tekel ihalesine gireceklerini açıkladılar. Ortak Girişim Grubu'ndan yapılan açıklamada, “Girişim ortaklığının ihaleyi alması halinde, Tekel'in yönetimi, tütün ve sigara pazarını çok iyi bilen Türk yöneticilerde olacak. Tekel'in marka ve operasyonlarına yatırım yaparak rekabet gücünü artırıp, tüketicinin beğenisini kazanmış markalarının gerek iç piyasada, gerekse yurtdışı pazarlarda hak ettiği payı kazandırmak” görüşüne yer verildi.


Avrupalı Cinven'le ortak oldular

1986 yılında Philip Morris (PM) Türkiye'ye katılan Kürşat Koçdağ, 1996'da PM Rusya Federasyonu Genel Müdürlüğü'ne atandı. Daha sonra PM Türkiye Genel Müdürü olan Koçdağ, 2004'ten itibaren de Ortadoğu ülkeleri Bölge Direktörlüğü görevini üstlendi. Cahit Düzel, 1989'da Philip Morris'e katılarak 15 yıl şirketin

kurumsal ilişkiler direktörlüğünü yürüttü. Düzel halen yapı kimyasalları alanında faaliyet gösteren bir firmanın sahibi. Murat Bakırcı, Işıklar Holding ve Türk Tuborg deneyiminden sonra 1986'da Philip Morris'e katıldı. 1998'de Rusya Satış Direktörü olarak Japan Tobacco International'a (JTI) geçti. 2001'de Kazakistan, 2003'te de İran'da Genel Müdürlük görevlerinde bulundu.


30 yılda 60 milyar euro harcadılar

Cinven ise Avrupa'nın önde gelen bir özel sermaye yatırım kuruluşu. Cinven 30 yılda 60 milyar euroluk satın alma gerçekleştirdi. Eutelsat (4.4 milyar Ä), Amadeus (4.4 milyar Ä), Dutch Cable (5.45 milyar Ä) ve Spire Health Care (2.13 milyar Ä) Cinven'in son 1.5 yılda sonuçlandırdığı satın almalardan birkaçı. Cinven'in yatırım yaptığı şirketlerde aradığı özellikler: Şirketin Avrupa'da faaliyet göstermesi, 500 milyon eurodan yüksek değerde ve pazarında lider ya da lider adayı olması.



16 yıl önce