|

Teksaslı işadamının gözü Türk piyasalarında

Teksas'ın batısında doğalgaz sahaları bulup satarak 1.3 milyar dolarlık servetin sahibi olan N. Malone Mitchell gözünü Türkiye'deki enerji piyasasına çevirdi

00:00 - 25/10/2010 Pazartesi
Güncelleme: 01:02 - 25/10/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Teksaslı işadamının gözü Türk piyasalarında
Teksaslı işadamının gözü Türk piyasalarında

Teksas'ın batısında doğalgaz sahaları bulup satarak 1.3 milyar dolarlık servetin sahibi olan N. Malone Mitchell, bugünlerde Türkiye'de çok fazla zaman harcıyor. Petrol ve doğalgaz sahaları bulmak hoşuma gidiyor diyen 49 yaşındaki iş adamı Mitchell'in bu yüzden, Türkiye'ye Batı Teksas'ın sondaj alanındaki teknik bilgisini ve deneyimlerini taşıdığı belirtiliyor. Halka açık bir şirket olan TransAtlantic Petroleum, geçtiğimiz iki yılda Türkiye'deki petrol ve doğalgaz projeleri için 150 milyon dolar harcadı. Şirketin ülkede halihazırda yaklaşık 1 milyon hektar arazisini buluyor. BP gibi enerji sektörünün dev isimleri, Türkiye'nin Karadeniz kıyılarının açıklarında petrol araması yapmak istese de uzun bir süre önce kara üzerinde petrol arama fikrinden vazgeçtiler.

ABD'NİN İKİ KATI

Şirketler, kara üzerindeki petrol ve doğalgaz sahalarının maliyetlerini karşılayacak kadar büyük olmadığını söylerken, Mitchell, onların yanıldığı kanıtlama konusunda ısrar ediyor. Mitchell, Türkiye'nin konumunun, yani Avrupa'yla doğudaki enerji tedarikçileri arasındaki bağlantısı dikkate alındığında, maliyetin göze alınabilecek ölçüde olduğunu söylüyor. Türkiye'deki doğalgaz komşu ülkelerde, 28 bin metreküpü 8 dolardan satılıyor. Bu da doğalgaz zengini ABD'deki fiyatları ikiye katlıyor.

ÜLKE İÇİ ÜRETİM ARTTIRILMALI

Bununla birlikte, doğalgaz ve petrolünün yüzde 90'ını ithal eden Türkiye'nin 2020'ye kadar ikiye katlanması beklenen enerji talebini karşılamak için ülke içi üretimini artırması gerekiyor. Mitchell, yeni sondaj tekniklerinin yeraltından doğalgaz çıkarma maliyetlerini azaltacağını söyledi ve “Türkiye'de karadan sondaj yapmak şu anda kullanılan tekniklerle çok zor” dedi. Mitchell, Türkiye'deki ilk sondaj için gerekli fizibilite çalışmalarını tamamladı. Bu çalışmaların tek kötü tarafı, genelde şirketlerin petrol ya da doğalgaz bulma konusunda pek şanslı olmaması.



14 yıl önce