|

Tel Aviv futbola bulaştı

Türkiye, Perşembe günü İstanbul'da oynanacak Beşiktaş-Maccabi Tel Aviv maçı için güvenlik konusunda devlet garantisi verirken, İsrail Savunma Bakanlığı, takımdaki asker futbolcuların güvenlik gerekçesiyle İstanbul'a gönderilmeyeceğini açıkladı.

İstanbul
00:00 - 10/09/2011 Cumartesi
Güncelleme: 00:15 - 10/09/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Tel Aviv futbola bulaştı
Tel Aviv futbola bulaştı

UEFA Avrupa Ligi'nde Beşiktaş ile oynayacak olan İsrail'in Maccabi Tel Aviv takımındaki asker oyuncuların Türkiye'ye gelmesine İsrail Ordusu'ndan (IDF) vize çıkmadı. Türkiye'nin her türlü güvenlik garantisi vermesine rağmen İsrail Ordusu'nun, henüz resmi bir cevap verilmese de takımdaki iki oyuncusunun Türkiye'ye gidemeyecekleri konusunda komutanları tarafından şimdiden uyarıldığı belirtildi. Perşembe günü oynanacak futbol maçı için Omer Vered ve Roi Kahat isimli oyunculara ordudaki komutanları tarafından İstanbul'a gitmelerine izin verilmediğini iletildiği belirtildi. Takımda yer alan diğer asker futbolcular Dor Micha, Moshe Lugasi, Uri Cohen ve kaleci Yossi Ginzburg'a da komutanlarından cevap beklediği; ancak onlara da izin verilmeyeceği kaydediliyor.

BU BİR EMİRDİR

Maccabi Kulübü yetkilileri, dün İsrail ordusunun “bilgi güvenliği” gerekçesiyle askerlere koyduğu Türkiye'ye gitme yasağını öğrendikleri ve bunun için izin almaları gerektiği belirtilmişti. Alelacele izin başvurusu yapan kulüpten bir yetkili de Haaretz gazetesine açıklamasında “Özel bir izne ihtiyacımız olduğu konusunda ordu tarafından bilgilendirilmedik. Hâlâ IDF'den resmi bir cevap bekliyoruz ve sonunda gerekli belgeleri alarak oyuncuların bizimle uçmasına izin verilmesini bekliyoruz” demişti.

UÇUŞ YASAĞI VAR!

İsrail Futbol Federasyonu ile IDF arasındaki görüşmeleri yürüten Uri Harlap, “Askerlerin Türkiye'ye uçuş yasağı var, bu askeri bir emir. Bu konuda bir şey yapamayız. Sadece Genelkurmay Başkanı izin verebilir” demişti. Bir IDF sözcüsü de kulübün talebinin henüz sonuçlandırılmadığını ifade etmişti.

Öte yandan Maccabi kulübü de Türkiye'deki maç için bilet alan 200 taraftarına resmi internet sitesi üzerinden bir uyarıda bulunarak “Taraftarlarının güvenliğini garanti edemeyiz ve bu yüzden Türkiye'ye ziyaret konusundaki uyarıları dikkate almalarını istiyoruz” denildi.


Güvenli şekilde gelir oynar ve giderler

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, UEFA Avrupa Ligi'nde Perşembe günü yapılacak Beşiktaş-Maccabi Tel Aviv maçının öngörülen yer ve tarihte oynanacağını belirterek, "İsrail'e girişte bize uygulanacaklar ne ise biz de aynı şekilde kendilerini karşılayacağız. Ancak yine de konuyla ilgili bakanlıklar bulunmaktadır. İsrail takımı gelecek, en güvenli bir şekilde maçını yapacak ve aynı şekilde ülkesine dönecektir' ifadelerini kullanmıştı. İsrail ile Türkiye halkı arasında herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığına dikkati çeken Kılıç, 'Türkiye, gelişen süreçte ölen kişilerin ailesinden özür dilenmesini beklemektedir. Tazminat beklentisi vardır. Türkiye, Gazze'ye uygulanan ablukanın sona erdirilmesini istemektedir. İsrail ekibi, Beşiktaş ile en rahat şekilde maçını oynayacak ve geri dönecektir. Maç üzerinden Türk milletine haksızlık söz konusudur. Özel güvenlik istemeleri söz konusu değildir. Maçın 15 Eylül tarihinde oynanması, bu tarihte de Filistin Devleti'nin kurulmuş olması tamamen tesadüftür' demişti.


13 yıl önce