|

'Temel nitelikler değiştirilemez'

TBMM Başkanı Toptan,"Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz" dedi.

Aa
00:00 - 9/02/2008 Cumartesi
Güncelleme: 11:55 - 9/02/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
'Temel nitelikler değiştirilemez'
'Temel nitelikler değiştirilemez'

TBMM Başkanı Köksal Toptan,"Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz" dedi.


Toptan, TBMM Genel Kurulunda, yüksek öğretinde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylamalarına geçmeden önce bir konuşma yaptı.


Toptan, TBMM'nin; Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında Kurtuluş Savaşını yönettiğini, Cumhuriyeti kurduğunu, devrimleri ve binlerce yasayı gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, bugün de önemli bir Anayasa değişikliği teklifini görüştüğünü belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Anayasasında da bildirildiği gibi demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Toptan, bu özelliklerin aynı zaman Cumhuriyetin karakteri olduğunu ifade etti.


Köksal Toptan, "Anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez özelliklerinden; demokratiklik, bir Türkiye'nin ileri hedefini; laiklik, milletimizin yaşam biçimini ve devletin karakterini; sosyal devlet olma, insani ve beşeri özelliklerimizi; bütün bunların tacı hukuk devleti de temel normların özelliğini ifade etmektedir" diye konuştu.


TBMM Başkanı Toptan, şöyle devam etti:


"Milletimiz tarafından cumhuriyetimizin temel nitelikleri olarak özümsenen bu özellikler, aynı zamanda aziz milletimizin tarihten gelen sevgi hoşgörü, sağduyu ve iyi niyet özelliklerinin de bir yansımasıdır. Bu nedenle Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz. Bu nedenle Parlamentomuzun önümüzdeki süreçte bizden beklenen her zaman gösterdiğimiz sağduyu ve hoşgörüyü karşılıklı sevgi, saygı ve uzlaşma özelliklerini akıldan çıkarmadan, ayrışılan noktaları değil, buluşulabilen noktaları aramaya çalışarak, faaliyetlerini sürdürmesini diliyorum."


Toptan, şimdiye kadar pek çok zorluğu aşan yüce Meclisin, Türkiye'nin Aziz Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine iktidarıyla muhalefetiyle el gele, gönül gönüle çıkaracağına, mutlaka bu hedefi gerçekleştireceğine yürekten inandığını kaydetti. Genel Kurulda, Anayasa teklifinin ikinci tur oylamalarında 1. madde üzerinde verilen önerge görüşülüyor.

16 yıl önce