|

Terörün hedefi turizm

Kuşadası'nda bir minibüse konulan maddenin patlaması sonucu Eda Okyay, Deniz Tutum, Ufuk Yücedemir, İrlanda uyruklu Tana Whalen ile İngiliz Helen Pallhall hayatını kaybetti. Olayda 13 kişi yaralandı. Yaralılardan dördü İngiliz vatandaşı.

Yeni Şafak
00:00 - 17/07/2005 Pazar
Güncelleme: 14:02 - 29/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde, Kadınlar Denizi-Kuşadası hattında çalışan bir minibüste saat 10.30 sıralarında meydana gelen patlamada 5 kişi öldü, 13 kişi de yaralandı. Atatürk Meydanı mevkiinde, Kuşadası Merkez-Kadınlar Denizi hattında çalışan 09 M 3527 plakalı minibüste meydana gelen patlamada ölenlerin Eda Okyay, Deniz Tutum, Ufuk Yücedemir, İrlanda uyruklu Tana Whalen ve İngiliz uyruklu Helen Pallhall olduğu açıklandı. Helen Pallhall, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Beş İngiliz turist yaralandı

Yaralananlardan İngiliz uyruklu Toli Pulshol, Steven Stables, soyadı belirlenemeyen Michael ve Adam Brown Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, İbrahim Uçar Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, Nilgün Yüksel Bozyaka Devlet Hastanesi'nde, Muhlis Yaşa, İngiltere vatandaşı Sen Pucher Kuşadası Devlet Hastanesi'nde, Cemal Uçar, Akif Çallı, Sedat Özçelik, Doğan İkilik Özel Kuşadası Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Hafif yaralanan Serkan Tetik, ayakta tedavi edildi.

Patlamada yaralanan ve 16-17 yaşlarında olduğu tahmin edilen İbrahim Uçar da Kuşadası'ndan İzmir'e getirilerek Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yatırıldı. İzmir'de tedavi gören yaralıların sayısı 6'ya çıkarken, bu kişilerin vücutlarında çok sayıda kırık bulunduğu ve metal parçalarının sebep olduğu yaralar bulunduğu öğrenildi. Olaydan sonra Emniyet, şüpheli 2 araç konusunda uyarıldı.

Yaralıların hayati tehlikesi yok

Aydın Vali Vekili Nurdoğan Kaya, patlamaya kimin tarafından nasıl konulduğu belli olmayan bir maddenin neden olduğunu belirterek, yaralılardan İngiliz uyruklu 5 kişiyle iki Türk'ün İzmir'deki Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri Tıp Fakülteleri ile Bozyaka Eğitim Araştırma hastanelerine gönderildiğini, Kuşadası'nda kalan 7 kişinin ise birinin ayakta tedavisinin ardından taburcu edildiğini, ikisinin devlet, dördünün de özel hastanelerde tedavilerinin sürdüğünü dile getirdi. Kaya, yaralıların hayati tehlikeleri bulunmadığını belirtti.

Canlı bomba saldırısı olup olmadığı netleşmedi

Patlayıcının, ölen kadınlardan biri tarafından taşınırken, kucağında patladığı ihtimali üzerinde de duruluyor. Kuşadası Kaymakamı Ali Barış, "Bütün ihtimalleri değerlendiriyoruz. Bunların arasında 16-17 yaşlarında bir kız çocuğunun canlı bomba ihtimali de var. Ama henüz daha kesinleşmedi. Bütün emniyet ekipleri olay yerinde çalışmalarını sürdürüyor" dedi. Aydın Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan da, "Kuşadası'ndaki patlamanın canlı bomba mı, yoksa bir düzeneğin patlatılması sonucu mu meydana geldiği henüz netlik kazanmadı'' dedi. Öte yandan Kuşadası'ndaki olayla ilgili Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Bülent Arınç birer açıklama yaparak olayı kınadılar.

Bir ay sonra nişanlanacaklardı

Kuşadası'nda meydana gelen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 18 yaşındaki Eda Okyay ile 19 yaşındaki Ufuk Yücedeniz'in sözlü oldukları ve 1 ay sonra nişanlanacakları öğrenildi. İzmir'de Türkcell bayisinde çalışan Eda ile Ufuk, hafta sonu tatili için Kuşadası'na geldi. Kadınlar Plajı'nda denize girmek için minibüse binen Eda ile Ufuk'u ölüm minibüste yakaladı. Kimlikleri daha sonra belirlenen her iki gencin ailesi, olaydan sonra Kuşadası Devlet Hastanesi'ne geldi. Hastanede fenalık geçiren Okyay ve Yücedeniz ailelerinin feryatları yürekleri dağladı. Bu arada, edinilen bilgiye göre, Eda ve Ufuk'un sözlü olduğu ve 1 ay sonra nişanlanacakları öğrenildi. Ayrıca, Ufuk Yücedeniz'in 3 ay sonra askere gideceği açıklandı. Eda ile Ufuk'un cenazesi, yarın İzmir'de toprağa verilecek.

Güvenlik tedbirleri arttırıldı

Kuşadası'ndaki patlamanın ardından önemli turizm merkezi Marmaris'te, polis ve jandarma güvenlik önlemlerini artırdı. kuşadası'ndaki patlamanın ardından ilçede denetimlerini sıklaştıran Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma komutanlığı ekipleri, Çetibeli mevkiinde uygulama başlattı. İlçeye giriş yapan tüm araçlar, ekiplerin yanı sıra iki bomba arama köpeği tarafından aranmaya başlandı.

Avrupa ülkelerinden sert kınama

İngiltere, İrlanda, Fransa ve İspanya, Kuşadası'nda minibüste patlamaya yol açan saldırıyı şiddetle kınadıklarını açıkladılar. Fransa Başbakanı Dominique de Villepin saldırıyı "iğrenç" olarak nitelerken, terörizme karşı omuz omuza savaşmalıyız ifadesini kullandı. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, yazılı açıklamasında, "Düşüncelerimiz ve dualarımız, kurbanlar ve aileleriyle. Her zaman olduğu gibi Türk halkıyla omuz omuza" durduklarını söyledi. İrlanda Dışişleri Bakanı Dermot Ahern de acımasız ve anlamsız bir hareket olarak nitelediği saldırıyı şiddetle kınadı. İspanya Dışişleri Bakanlığının yayınladığı bildiride de meydana gelen terör saldırısı şiddetle kınandı.

Tophoven: Kuzey Irak bağlantısı var

Almanya'nın önde gelen terör uzmanlarından Rolf Tophoven, Türkiye'de Kürt sorununu yeniden gündeme getirmek amacıyla yeni bir terör dalgasının ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu. Tophoven, Berliner Morgenpost gazetesine verdiği ve bugün yayınlanacak röportajında, şu görüşleri savundu: ''Kuşadası'ndaki saldırıda kullanılan C4 tipi patlayıcı madde, saldırının Kuzey Irak'taki Kürtler ile bir bağlantısı olduğunu gösteriyor. Bilindiği gibi Kuzey Irak'taki Kürtler ile Türkiye'deki Kürtler arasında bağlantı var. PKK ya da bu örgüte yakın bir grup bu etkili patlayıcıyı Kuzey Irak'tan temin etmiş olabilir.''



----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce