|

Ticaret köprüsü kuruldu, milyar dolarlar kapıda

Ekonomi Bakanlığı, TİM ve TUSKON'un ortaklaşa düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programında, milyar dolarlık iş bağlantıları yapıldı. 130 ülkeden bin 470 firma temsilcisinin yer aldığı organizasyonda enerjiden inşaata kadar birçok sektörde ortaklık ve yatırım projeleri için anlaşmalar gerçekleştirildi

Üsame Karakış
00:00 - 8/06/2012 Cuma
Güncelleme: 23:44 - 7/06/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Ticaret köprüsü kuruldu, milyar dolarlar kapıda
Ticaret köprüsü kuruldu, milyar dolarlar kapıda

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON), Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birliklerinin desteğiyle düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 programı milyar dolarlık iş anlaşmalarını da beraberinde getirdi. 130 ülkeden bin 470 ve Türkiye'den ise bin 200 işadamının katıldığı program çerçevesinde katılımcılar, iş bağlantıları bulup ve yatırım fırsatlarını değerlendirdi. Organizasyonda yapılan ikili görüşmelerde Rusya'dan Sudan'a, Ukrayna'dan Lübnan'a kadar birçok ülke yatırımcısı mobilya, inşaat, enerji gibi birçok önemli alanlarda yatırım için sözleşme imzaladı.

PEŞPEŞE ANLAŞMALAR...

Sadece Ukrayna enerjiden inşaata kadar yaklaşık 800 milyon dolar değerindeki 19 proje ile katıldığı programda kendine Türk ve yabancı ortaklar buldu. Gambiyalı firma ise Nijerya'da inşa edeceği 150 milyon dolar değerindeki bin konutluk emlak projesi için Türk ve yabancı ortaklarla el sıkıştı. Brezilyalılar ise 5 milyon dolarlık kayısı satın almak için görüşmeler gerçekleştirdi. Organizasyon çerçevesinde Türkiye ile Rusya, Filipinler, Mexico City ve Malezya arasında ticari partnerlik anlaşması imzalandı. İkili iş görüşmelerinin açılışını yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa'da ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde, 130 ülkeden binlerce iş insanının Türkiye'ye gelmesinin bu organizasyonu oldukça önemli kıldığını söyledi. Ticaret köprüsü organizasyonunun sadece ticaret değil sevgi, gönül ve muhabbet köprüsü olduğunu belirten Çağlayan, “Ülkemiz küresel krizden alnının akı ile çıkan ender ülkelerden biri. Herkes Türkiye'nin bu krizde nasıl başarı gerçekleştirdiğini soruyor. Bunu öğrenmek için buraya gelenler var” dedi. Çağlayan, ayrıca küresel krizlerin ancak küresel güç birliği ile çözüleceğine inandıklarını belirtti.

ADETA TİCARET BAYRAMI GİBİ

Bin 134 masada 2 bini aşkın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildiğini ifade eden TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ise, “Adeta ticaret bayramındayız. İlk günlerde standlarda yapılan görüşmeler masa başında ikili görüşmelere taşındı. 90 tercüman 30 dilin üzerinde tercümeyi gerçekleştiriyor” dedi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, bugüne kadar TUSKON ile birlikte 12 ülkeye ticaret heyeti gerçekleştirdiklerini belirterek, “Geçen yıl ihracatımız 135 milyar dolar idi. Bu yıl ise ticaret köprüleri sayesinde 150 milyar doları bulacağız” dedi.


Ay yıldızlı kravata on puan

Oranizasyona katılan Filipin Yatırım Ajansı Başkanı Paciano Casanova, Türk bayraklı kravatıyla programda, başta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan olmak üzere, birçok davetliden büyük ilgi gördü. Kravatıyla Türklerin de sempatisini kazanan Casanova ile TUSKON arasında bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre, Filipin Yatırım Ajansı tarafından planlanan ve 10.2 milyar dolar değerindeki inşaat projelerinde Türk firmaları da pay alacak. Projede, 7 bin ada bulunan Filipinlerde okul, konut, yol ve köprü inşaası yapılması hedefleniyor.


Ukraynalı firmadan 19 yatırım projesi

Merkezi Ukrayna'nın başkenti Kiev'de olan ve ülkenin her bölgesinde temsilcilikleri bulunan ODESEM Company Ltd Başkanı Denisenko Olexander, bin 200 kişinin istihdam edildiği bir şirket olduklarını belirterek, “Programa 19 proje ile geldik. Bu projeler nükleer güvenlik projesinden inşaata, deniz ürünleri işleme fabrikasından mobilyaya kadar birçok alanı kapsıyor. Dünyanın diğer ülkeleri ile ortaklaşa iş geliştirme arayışı içerisindeyiz. Şu ana kadar hem Türk hem de katılımcı diğer ülkelerden 5 ortak bulduk. Ümit ediyoruz ki toplam 800 milyon dolarlık bir hacmi kapsayan 19 projemiz ile ilgili çok net sonuçlar alacağız” dedi.


'Kara Kıta'yı boyamak için Türk ortak buldu

1990 yılında kurulan ve inşaat faaliyetleri ile uğraştıklarını söyleyen Gambiyalı TAF Holding Company Başkanı Mustapha Njie ise büyük konut projeleri gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Ana konumuz emlak. Gambiya'da iki tane tamamlanmış konut projemiz var. Bu iki projenin iki kat büyüğünü Nijerya'da yapacağız. Bunun için ortaklar arıyoruz. Toplam 1000 konutluk Nijerya projemiz 150 milyon dolara mal olacak ve bu yılın sonunda startımızı vereceğiz” dedi. Türkiye'de olmalarının bir nedenin de Nijerya konut projesi için inşaat malzemeleri, mobilya ve ev tekstili ürünleri satın almak olduğunu kaydeden Njie, program çerçevesinde Bekotaş Boya Sanayi A.Ş. firması ile Gambiya'da boya tesisi kurmak amacı ile görüştüklerini ve bu projeyi hayata geçireceklerini bildirdi.


SAPPHIRE'i çok beğendim

Singapur ve Çin'de birçok önemli projeye imza atan ve Singapur'daki gökdelenlerin çoğunluğunun mimarı olan Michael Ngu, Levent'te bulunan Sapphire binasını çok beğendiğini, binanın yer olarak güzel bir lokasyonda olduğunu ve modern-klasik karışımı bir tarzda olduğunu söyledi. Doğuştan engelli olan Ngu, son 10 yılda Singapur'daki gökdelenlerin hepsinin mimarlığını yaptığını ve 160 mimar ekiple çalıştığını belirtti. Ngu, Türkiye'de özellikle İstanbul'un 'ikon' olacak bir binaya hazır olduğunu ve şehrin havasını yansıtacak bir bina gerektiğini söyledi. 3 sene önce Ziraat Bankası'nın genel merkez binasının mimarlığını yapacağını söyleyen Ngu, gerekli finans sağlanamadığı için projeden vazgeçtiklerini söyledi. Ngu, “Son yıllarda Türkiye bütün ülkelerin merceği altında. AB'de yaşanan krizler Türkiye'ye avantaj kattı. Türkiye'de çok katlı binaların mimarisi konusunda istekliyiz” diye konuştu.


Ruslardan Bursa'ya çıkarma planı

Rusya'nın güneyinde fabrika inşaatları yapan Rus ANTIK Grup Company Genel Müdürü Victor Kravchenko ise 300'den fazla eleman istihdam ettiği şirketiyle, bu alanda uzman Türk ve yabancı ülke iş adamları ile görüştüklerini kaydetti. Kravchenko, “Bursalı bir firma ile görüştük ve bizi Bursa'ya davet ettiler. Gidip tesiste incelemeler yapacağız. Anlaşırsak, ortaklık kurup, gücümüze güç katacağız” dedi. İnşaat ve mobilya olmak üzere iki ayrı sektörde faaliyet gösteren bir firma olduklarını belirte Malavili OG Grup Company Genel Müdürü Salman Hanif Osman ise, inşaat ve elektrik malzemeleri ithal etmek için organizasyona katıldıkları bildirdi. Hanif Osman, “Konut projeleri, endüstriyel ve yaşam alanları inşa ediyoruz. Malavi, Tanzanya, Zambiya ve Zimbabve'de toplam bin kişilik istihdamımız var” dedi.



12 yıl önce