|

TİKA ve AFAD’da yeni yapılanma

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, Vakıflar Genel Müdürlüğü, TİKA ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı. İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak da AFAD Başkanlığı kuruldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 03:41 - 16/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile 55 kamu kurumunun kuruluş, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile 55 kamu kurumunun kuruluş, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle devlet kurumları da yeniden şekilleniyor. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile 55 kamu kurumunun kuruluş, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı.

AFAD İÇİŞLERİ’NE GEÇTİ

Her üç kuruluş da daha önce Başbakanlığa bağlı faaliyet göstermekteydi. Kararname kapsamında, Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün ana yapısı korundu. Yine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı kuruldu. Kararnamede, merkez ve taşra teşkilatlarından oluşan Başkanlık hizmet birimlerine yer verildi.

GÖÇE SINIR ÖTESİ AÇILIM

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, yurt dışı teşkilatı kurabilecek. Göç müşavirleri bulundukları ülkeyle Türkiye arasında göç alanındaki mevzuatın uygulamasını takip edecek. Düzensiz göçe konu yabancıların sınır dışı veya gönüllü geri dönüşlerinin sağlanacağı ülkelerde bu faaliyetleri kolaylaştırmak amacıyla bağlantı kuracak. Türkiye’den sınır dışı edilecek veya gönüllü geri dönecek yabancıların gidecekleri ülkedeki iş ve işlemlerinde yardımcı olacak.

  • ÖSYM’ye şirket izni
  • Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’nın teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esaslar da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle belli oldu. Merkezin görev ve yetkileri arasında, faaliyetleri ile ilgili olarak şirket kurmak, kurulmuş şirketlere ortak olmak da yer aldı. ÖSYM Başkanı, kendisine yardımcı olmak üzere, en az biri devlet üniversitelerinde görevli öğretim üyeleri arasından olmak üzere, kendi görev süresi ile sınırlı olmak üzere üç Başkan Yardımcısı atayacak. Öte yandan Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün (HSSGM) ile Adli Tıp Kurumu'nun kuruluş, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esaslar da Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile netleşti. Adli Tıp Kurumu, Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak kuruldu.

#TİKA
#AFAD
6 yıl önce