|

TİKA yardımı 3.2 milyar dolar

Türkiye Kalkınma Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, MÜSİAD üyelerine TİKA''nın dış yardımlarını anlattı. Serdar Çam, '''TİKA, yüzde 100 artışla, 3.2 milyar dolara çıkardığı dış yardımları ile Avrupa''da birinci, dünyada ise Japonya''dan sonra ikinciliğe ulaştı''' dedi. Çam, TİKA ofislerinin sayısının da 35''e ulaştığını söyledi.

Oktay Mehmet
00:00 - 9/05/2014 Cuma
Güncelleme: 23:24 - 8/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
TİKA yardımı 3.2 milyar dolar
TİKA yardımı 3.2 milyar dolar

Türkiye Kalkınma Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, MÜSİAD Genel Merkezi''nde gerçekleştirdiği '''Kamu''nun Değişen Yüzü''' konulu söyleşisinde MÜSİAD üyelerine TİKA''nın yurt dışındaki hizmetlerini anlattı. Çam, TİKA''nın Orta Asya''dan Uzakdoğu''ya Afrika''dan Balkanlar''a kadar dünyanın 5 kıtasında son üç yıldır gerçekleştirdiği yardımlarla bir rekora imza attığını söyledi. TİKA''nın yaptığı dış yardımla 2011 yılında kaydettiği yüzde 33''lük artışla, OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını belirten Serdar Çam, '''TİKA geçtiğimiz yıl yüzde 100''lük artışla 3.2 milyar dolara çıkardığı dış yardımları ile Avrupa''da birinci, dünyada ise Japonya''dan sonra ikinciliğe ulaştı''' dedi.

OFİS SAYISINDA ARTIŞ VAR

TİKA Başkanı Serdar Çam, TİKA''nın artan dış yardımlarına paralel olarak, hizmet verdiği ülkelerdeki ofis sayısında da ciddi artış olduğunu söyledi. Çam, kurumun 2002 yılında yurt dışında 12 olan ofis sayısının 35''e ulaştığını, yıl sonu itibarıyle de 40''a çıkacağını belirtti.

İMKANLARIMIZI PAYLAŞIYORUZ

TİKA Başkanı Çam şunları söyledi: ''TİKA''nın bugün faaliyet gösterdiği ülke sayısı 100''e ulaşmış bulunmakta. Ecdat yadigarı geçmişimizin olduğu, Misaki Milli sınırlarımızın dışında, kendini bize ait hisseden kardeş ve akraba topluluklarına yönelik önemli çalışmalara imza atmaktayız. Türkiye komşuları ile imkanlarını paylaşma arzusu içindedir.'''

Görmezden gelemeyiz

MÜSİAD Genel Başkanı Yardımcısı Nazım Özdemir de bir zamanla 70 sente muhtaç bir ülke olan Türkiye''nin bugün dünyanın 100 farklı ülkesine karşılıksız yardım yapabilir duruma geliğini söyledi. Dünyanın bazı ükelerinde yaşanan açık ve sefaletin görmezden gelinemeyeceğini belirten Özdemir, dünya nüfusunun yüzde 25''ni temsil eden İslam dünyasının BM Güvenlik Konseyi''nde temsil edilmemesini eleştirerek, ''Türkiye İslam dünyasının güvenilir ülkesi olmaya devam edecektir'' ifadelerini kullandı.

Önceliğimiz yakın coğrafya

Türkiye''nin dış yardımlarının, artan ihracatı ve ekonomisindeki iyileşmenin de bir göstergesi olduğunu belirten Serdar Çam, '' Temel olarak bakıldığında tarihi ve coğrafi yakınlığımız olan ülkeleri önceleyen bir yapımız var'' dedi.


10 yıl önce