|

Tiryaki vekilden sigara için 'mani'

Tiryakiliği ile bilinen Milletvekili Mahmut Durdu, duygularını şu mani ile dile getirdi. “Al tabaka sar sigara/ Bak nasıldır bu tütün/ Kıymeti yok ister isen al bütün/ İnce sar nazik ola/ Olmaya dolma gibi/ Pek de yoğun sarma/ Yağmada bulma gibi.”

Behçet Güngör
00:00 - 5/01/2008 Cumartesi
Güncelleme: 00:14 - 5/01/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Tiryaki vekilden sigara için 'mani'
Tiryaki vekilden sigara için 'mani'

Sigara içme yasağını genişleten kanun teklifi önceki gün Genel Kurul'da kabul edildi. Sigara yasağı teklifini bütün partiler desteklediği ve kamuoyunda bu konuda büyük bir destek olduğu için sigara tiryakisi olan milletvekilleri bu teklife karşı gelemedi. Ancak sigaraya olan sevgilerini de inkar etmediler.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, sigara yasaklarını genişleten teklife gönülsüz de olsa destek veren milletvekilleri arasında yer aldı ve şiirler maniler okuyarak şöyle konuştu : “Çok kötü bir şey söylediler, 'Çok kötüdür' dediler. Ben demiyorum, Ahmet Arif diyor: 'Tütün 'kız saçı' demiş zeybekler, her pınarda su içmez, naz eder, üşür.' Halk şeyinde eskiden Şam'dan 'varaka Şam' dedikleri bir sigara kâğıdı gelirdi, arkasında maniler olurdu. 'Al tabaka sar sigara/ Bak nasıldır bu tütün/ Kıymeti yok ister isen al bütün/ İnce sar nazik ola/ Olmaya dolma gibi/ Pek de yoğun sarma/ Yağmada bulma gibi” Durdu, “ Amerika'dan getirttiğim bir ilaçla, Dengir Mir Mehmet Fırat dokuzuncu günde bıraktı, Öznur Hanım beşinci günde bıraktı, ben yirmi sekiz gün içtim, bırakamadım” diye konuştu.

ZABITA İTFAİYE GİBİ KOŞACAK

CHP'li Bayram Meral, sigara yasağından önce gerekli tedbirlerin alınmasını isteyerek, “Gidin devlet dairelerine değerli arkadaşlarım, bir odayı boşaltmıştır, orada gerekli tedbiri almıştır, belirli saatlerde sigara içmek isteyen vatandaş varsa gider orada sigarasını içer. Bunun tedbirini aldınız mı? Yok. Ne olacak? Bir yerden duman çıktı -aynen itfaiye gibi- zabıta memuru koşacak ” dedi.

ORTADA DİZİ KALMAZ

DTP'li Hasip Kaplan, televizyon yayınlarında sigaranın yasaklanmasıyla kültür ve sanatın etkileneceğini iddia ederek, “Sigara içilmeyen bir dizi yok. Bu yasaklanırsa televizyonlarda yayınlanacak dizi kalmaz. Sanata yasak, e-sigaraya evet... Bu karar çoğulcu demokrasi zarar verir” dedi.


18 aylık geçiş süreci

TBMM'de kabul edilen sigarayı yasaklayan kanun 4 ay sonra yürürlüğe girecek. Lokanta, kahvehane, kafeterya gibi yerlerde yasakların uygulanması ise gerekli hazırlıkların yapılması amacıyla 18 ay sonra yürürlüğe girecek.


Yasa, her şeyden önce çocuklarımız için önemli

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan da, Nasrettin Hoca'nın şu fıkrasıı anlatarak duygularını dile gitirdi. ”Nasrettin Hoca, merkebin üzerinde giderken yere düşmüş. Millet başına toplanmış, 'Hocam, ne oldu?' diye. 'Gidin, gidin' demiş, 'merkepten düşen gelsin.” Tutan, “Ben de otuz küsur yıllık bir sigara içicisi olarak konuşuyorum. Ya da yine Anadolu'da bir deyim var, bekâra hanım boşamak kolaydır derler, ben bekâr değilim. Bence bu yasanın çıkması, her şeyden önce çocuklarımız için önemlidir. Biz sigara içsek dahi -ki, ben de sıkı bir içici olarak söylüyorum- çocuklarımın sigara içmesini asla istemem.”

SİGARA İÇENİN EVİNE HIRSIZ GİRMEZ

AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, sigara içmenin faydalarının halk arasında şöyle dile getirildiğini söyledi: “Sigara içenin evine hırsız girmez çünkü sürekli öksürür. Sigara içen yaşlanmaz, çünkü genç yaşta ölür. Sigara içen alçak gönüllüdür, çünkü herkesten sigara ister. Sigara içen bonkördür, çünkü herkese sigara ikram eder.”


İçmek güzel içmemek çok daha güzel

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, sigara içmenin güzel içmemenin ise çok güzel olduğunu dile getirerek, “Dolayısıyla tüm sigara içen arkadaşlarımın bu konuda kendisini de sevdiklerini düşünerek sigarayı bırakmaları gerektiğini düşünüyorum. Biz sigara içmeyen bir Meclis olmak istiyoruz. Mecliste sigarayı bırakan arkadaşlarımızınsayısı her her geçen gün artıyor ” dedi.




16 yıl önce