|

TOBB başvurdu seçim ertelendi

Seçimler öncesi NACE sistemine yönelik eleştiriler alan TOBB, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı''na seçimlerin makul bir süre için ertelenmesi talebinde bulundu. Hükümet ise talebe kararname ile karşılık vererek seçimleri mayıs ayına erteledi.

Cevat Kışlalı
00:00 - 29/01/2013 Salı
Güncelleme: 23:27 - 28/01/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
TOBB başvurdu seçim ertelendi
TOBB başvurdu seçim ertelendi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçimleri öncesinde, kısa adı NACE olan ''Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırması'' sistemine geçme çalışmaları yoğun bir tartışmaya neden olmuştu. Seçimler öncesi Sivil Toplum Örgütleri konuyu mahkemeye taşıma kararı alırken, TOBB''dan da dün önemli bir karar çıktı. TOBB, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı''ndan oda ve borsa seçimlerinin '''makul bir süre''' için ertelenmesi talebinde bulundu. Talep dün Bakanlar Kurulu''nuda masaya yatırıldı. Toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç seçimlerin ileri ertelendiğini duyurdu. Arınç, hafta sonu yapılması planlanan seçime ilişkin, bir kararnamenin kabul edildiğini belirterek '''Seçimlerin Şubat ayının başında başlaması planlanan takvimi Mayıs ayına genel başkanlık seçimi ise Ağustos''a ertelenmiş oldu''' dedi.

''SAYISAL'' TARTIŞMA

Firmaların faaliyet alanlarının AB normlarına göre sayısal olarak kodlanmış biçimi olan NACE, odalarda isyan bayrağının açılmasına neden olmuştu. NACE''ye ilk tepki İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis üyelerinden gelirken, bazı sektör temsilcileri de NACE sistemiyle birbiriyle alakası olmayan sektörlerin aynı grupta toplandığı iddialarını gündeme taşımıştı. Kısa adı NACE olan ''Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırması'' sistemine geçme çalışması 21 Şubat 2011 tarihinde Gümrük Ticaret Bakanlığı''nın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği''ne talimatıyla başlamıştı. TOBB seçimlerinde kritik öneme sahip NACE listelerinde ''muhalefet''i engellemek için hile yapıldı şeklinde iddialara gündem edilmişti.

Yerinde bir karar

Seçimlerin ertelenmesi değerlendiren İKMİB Başkanı Murat Akyüz, itirazları irdelemek, NACE kodu ile ilgili tartışmaları yenibaştan değerlendirmek adına olumlu bir adım olarak yorumladı. Grupların sağlıklı temsil gücüne sahip olmasının önemine değinen Akyüz, kaygıların iyi tahlil edilmesi için daha alt NACE gruplarının analizinin önemine atıf yaptı. Otomotivden sonra kimya sektörünün önemli ağırlık taşıdığını hatırlatan Akyüz ''Sektör olarak önemli ağırlığa sahip olmamıza rağmen temsil noktasında yetirli ağırlıkta değiliz. Böyle bir erteleme ile rasyonellik sağlanmalıdır'' dedi.

Başkanların önü açılmıştı

TOBB seçimleri öncesinde yeniden seçilmek için 2 dönem (8 yıl) beklemek zorunda olan oda ve borsa başkanlarına Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı''dan olumlu haber gelmişti. Anayasa Mahkemesi 10 Ocak 2013''te, oda ve borsalarda üst üste 2 dönem yönetim kurulu veya meclis başkanlığı yapmış olanların, aradan 2 seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemeyeceklerine ilişkin kanun hükmünü iptal etmişti.TOBB''a bağlı oda ve borsalarda seçim takvimi 1 Şubat''ta başlayacak ve 31 Mart''ta bitecek.

Anlamlı adım

ASKON Başkanı Mustafa Koca, TOBB''un almış olduğu kararın zamanlama olarak anlamlı olduğunu belirtti. Baskın seçim konusunda kafalardaki soru işaretlerinin giderilmesi noktasında atılmış önemli bir adım olduğunu vurgulayan Koca, Bazı sektörlerin NACE endişeleri ve rekabeti önleyici ithamlara cevap verildiğini hatırlattı.

Yorgancı terzi, Çikolatacı balcı oldu

Oda başkanları seçimlerin ertelenmesinden memnun oldu. Yeni Şafak''a açıklama yapan bir oda başkanı iş adamlarının yeni kodlamanın kendilerine gelmediğini de iddia ettiklerini dile getirirken, ''Son ana gelince itirazlar başladı'' değerlendirmesi yaptı. Aksaklığın odalardan kaynaklandığına da işaret eden bir başka oda başkanı ise odaların üyelerini farklı meslek gruplarına aldıklarını öne sürdü. Bu çerçevede de çikolata üreticisinin balcı, yorgancının da terzi gibi sınıflandırmaya sokulması hatalarının da olduğunu belirtti. TOBB yetkilileri ise bir milyondan fazla şirkete, ciro bilgilerine göre verilen kodların iki kez tebliğ edildiğini 21 ulusal gazetelere ilan verilerek de kodlarda hata varsa itirazlarını bildirmeleri istendiğini dile getirdi. Bu süreç sonunda, 18 bin itiraz geldiğini belirten TOBB yetkilileri itirazların 15 bininin değiştirildiğini ifade ettiler.


11 yıl önce