|

Toki'den rekor üretim

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İdare'nin 2003 yılı başından bugüne kadar 600 bin konut ile yaklaşık 5 bin sosyal donatı inşa ettiğini söyledi.

Cihan
00:00 - 5/09/2013 Perşembe
Güncelleme: 12:35 - 5/09/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Toki'den rekor üretim
Toki'den rekor üretim

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak için Ankara'da bulunan Almanya''nın nüfusu en kalabalık eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya''nın Ekonomi, Enerji, Sanayi, Orta Ölçekli İşletmeler ve Sanatkârlar Bakanı Garrelt Duin, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı''nı (TOKİ) ziyaret etti. Heyetler arası görüşmede İdare'nin Hazine''den kaynak almadan kaynağını kendisinin ürettiğine dikkat çeken Karabel, TOKİ''nin kamuya ait kıymetli arsa ve arazileri, kıymeti karşılığında alıp, üzerlerinde gelir getirici projeler geliştirdiğini aktardı. Bu projelerden elde edilen gelirle de yoksul ve alt gelir grubu konut projelerinin finanse edildiğini de vurguladı.

10,5 yılda 600 bin konut ürettik

TOKİ projeleri ve finansman modeli hakkında konuk Bakana bilgi veren TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İdare'nin; 58.,59.,60.,61. Hükümetlerin 'Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği' kapsamında 2003 yılı başından bugüne kadar 600 bin konut ile yaklaşık 5 bin sosyal donatı inşa ettiğini ifade etti. 81 il ve 800 ilçede 2 bin 717 şantiyede 600 bin konut rakamına ulaştıklarını belirten Karabel, ''Bu rakam 100 bin nüfuslu 22 şehir demektir. Ürettiğimiz konutların yüzde 85''i sosyal konut niteliğinde. Sadece konut yapmıyoruz. Konutlarla birlikte sağlık ocağı, okul, cami, ticaret merkezi gibi sosyal donatıları da vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Toplam 21 bin derslikli 935 okul, 960 spor salonu, 139 yurt ve pansiyon, 94 sağlık ocağı, 213 hastane yaptık.'' diye konuştu.

Karabel, TOKİ''nin yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde; şehirleri çarpık yapılardan ve plansız yerleşmeden kurtaran kentsel yenileme projeleri ile 267 bin 840 konutluk gecekondu dönüşüm çalışmalarının yapıldığını da bildirdi. Yoksul ve alt gelir grubuna yönelik üretilen konutlarla ilgili de bilgi veren TOKİ Başkanı, yoksul grubu konutların peşinatsız, 20 yıl vadeli olarak satışa sunulduğunu, alt gelir grubu konutların ise peşinat ve taksit miktarı düşük ve 15 yıl vadeli olarak satıldığını dile getirdi. TOKİ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğinde, aylık taksitleri 50-60 dolar tutarında yoksul grubu konutlar üretildiğini söyleyen Karabel, bu projelerde bir kısım giderlerin konut maliyetine yansıtılmadığını da belirtti.

Yıllık 600 bin konut açığı bulunuyor

TOKİ Başkanı, Türkiye''de yıllık 600 bin konut açığı bulunduğunu ifade ederek, ''Kamu olarak 600 bin konutluk yıllık arzın en fazla yüzde 10''unu karşılamaya çalışıyoruz. Kalan kısmı özel sektöre bırakıyoruz. Projeleri uygulamaya koyarken Türkiye coğrafyasına eşit dağılımlı çalışmaya özellikle dikkate ediyoruz. Özel sektörün gidip yatırım yapmayacağı bölgelere de gerekli yatırımları yapıyoruz.'' dedi.

Alman Bakan Garrelt Duin''e, TOKİ ziyaretinde Eyalet Ekonomi Bakanlığı yetkilisi Ulrich Bohnen, Almanya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Christopher Hallier, Bakanlık Başdanışmanı Sebastian Lange ve özel sektör temsilcileri eşlik etti.

11 yıl önce