|

Trump ile Paris’te kritik görüşme

1. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 100. yıldönümü dolayısıyla düzenlenecek anma töreninde Türkiye'yi temsilen Fransa'ya giden Erdoğan, bugün ABD Başkanı Donald Trump ile biraraya gelecek.

Fazlı Şahan
04:00 - 11/11/2018 Pazar
Güncelleme: 02:13 - 11/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan Picasso Bleu et Rose Müzesi’ndeki akşam yemeğinde ABD Başkanı Trump ile samimi bir sohbet gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Picasso Bleu et Rose Müzesi’ndeki akşam yemeğinde ABD Başkanı Trump ile samimi bir sohbet gerçekleştirdi.

Rahip Brunson krizinin ardından başlayan normalleşme sürecindeki ilk görüşmede iki lider önemli konuları görüşecek. Suriye konusunda Türkiye ile ABD’nin Münbiç’de ortak devriyeye başlamasından duyulan memnuniyet dile getirilirken, ABD’nin DEAŞ ile mücadele çerçevesinde PYD/YPG ile ortak sınır devriyesi yapmasının kabul edilemez olduğu vurgulanacak. Erdoğan, Trump’tan ortak devriyeyi ve PYD’ye desteğini durdurmasını isteyecek. PYD’nin terör örgütü PKK’nın uzantısı olduğu bir kez daha hatırlatılacak.

İRAN'A YAPTIRIMLAR

İki liderin görüşeceği bölgesel konuların bir diğeri ise İran’a yaptırım olacak. Erdoğan son olarak 6 ay sonra da olası bir yaptırımı “kesinlikle” İran’a uygulamayacaklarını söylemişti. Erdoğan bu görüşünü ABD Başkanı’na bir kez daha hatırlatacak. Erdoğan’ın Trump ile son telefon görüşmesinde de gündeme getirdiği Halkbank’ın tutuklu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla konusu da bir kez daha ele alınacak. FETÖ ile mücadele ve ABD yargısının bu ülkede başta FETÖ ele başı Fetullah Gülen olmak üzere diğer FETÖ’cülere yönelik adım atmamasından duyulan rahatsızlık da dile getirilecek. Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda işlenen Cemal Kaşıkçı cinayeti de ele alınacak konular arasında. Erdoğan ile Trump son geniş kapsamlı görüşmeyi 21 Eylül 2017’de BM Zirvesi dolayısıyla yapmıştı. Erdoğan’ın Paris’te BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve birçok liderle de görüşmeler yapması planlanıyor.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Donald Turmp
#Paris
5 yıl önce