|

TÜBİTAK denize indirildi

Türkiye''nin ilk yerli yapım deniz araştırma gemisi olan TÜBİTAK Marmara, Tuzla''daki Çeksan Tersanesi''nden denize indirildi. 3 bin m derinliğe inebilecek olan gemi, başta Boğazlar olmak üzere boru hatlarının gözlemlenmesinde çalışma yapacak.

.
00:00 - 18/02/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:25 - 17/02/2013 Pazar
Yeni Şafak
TÜBİTAK  denize indirildi
TÜBİTAK denize indirildi

Türkiye''nin ilk yerli yapım deniz araştırma gemisi olan R/V TÜBİTAK Marmara Tuzla''daki Çeksan Tersanesi''nden denize indirildi. Geminin denize indirme törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Çeksan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak ile diğer yetkililer katıldı. R/V TÜBİTAK Marmara gerekli donanımların eklenmesiyle Mayıs sonunda deniz araştırmaları yapmaya başlayacak.

ÜÇ TARAFIMIZ DENİZ AMA...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Türkiye önemli deniz potansiyeli olan bir ülke üç tarafımız denizlerle çevrili kalkınmamızda bu bizim için bir değer. Gerek su ürünleri, gerek madencilik, gerek ulaştırma bakımından denizlerimizi çok daha fazla değerlendirmemiz katma değer üretmemiz gerekiyor. İnşallah bu gemiyle ve buna benzer gemilerle daha fazla gemi üreteceğiz ürettiğimiz bilgileri milletimizin refahı ve ülkemizin kalkınması için kullanacağız'' dedi.

DENİZ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Türkiye'' deki deniz araştırmalarının gelişmiş ülkeler düzeyinde olması için deniz araştırmaları mükemmeliyet merkezi kurulması önemli bir aşama olacaktır. Biz bu amaçla TÜBİTAK Marmara bünyesinde Deniz Araştırmaları Merkezi''ni kurduk. Bu merkezde ulusal ve uluslararası deniz araştırmalarının yapılması için araştırma alt yapısına ihtiyaç olmuştur. Şimdiye kadar dışarıdan temin edilen araştırma gemilerini artık Türkiye''nin yapmaya başladığını belirten Ergün, '''Dünyaya da ihraç edebilecek duruma geleceğiz. Sadece yük gemisi değil, araştırma gemilerini de yapabildiğimizi bu gemiyle göstermiş olduk''' dedi.

Türk tersanelerinin kapasitesi büyük

Çeksan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, ''TÜBİTAK Marmara gemisi teknik ve teknolojik bir gemidir. Yerli dizayn bir gemidir. Elbette iç hat donanımlarını yurt dışından temin ettik ancak bilindiği gibi her ürünü imal etmemiz gerekmiyor. Bazı ürünleri de bu konuda uzmanlaşmış yerlerden almamız daha doğru bir tercih. Gemimize istendiği zaman daha başka farklı özelliklerde ekipmanlar da ilave edilebilecek. Bu gemiyle birlikte anlaşılmalıdır ki Türk tersaneciliği araştırma gemisi yapabilecek kabiliyettedir. Bu konuda kamu kurumlarının Türk tersanelerini tercih etmesi arzumuzdur'' açıklamasında bulundu.

3 bin metre derine inecek

41.2 metre boyunda ve 9.5 metre genişliğindeki R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi Mayıs ayı sonunda hizmete girecek. Gemiye bilimsel oşinografik çalışmaları için gelişmiş ölçüm cihazları monte edilecek. 500 gros tonluk gemi boğazların yanı sıra deniz kirliliğinin izlenmesi, boru hatlarının gözlemlenmesi, deniz dibindeki canlı yaşamının, tür çeşitliliğinin izlenmesi, kaza ve afetlerde destek verilmesi konularında çalışma yapacak. Denizde 3 bin metre derinliğe inebilecek olan TÜBİTAK Marmara 11 bilim adamı ve 12 mürettebattan oluşan bir ekiple hizmet verecek.


11 yıl önce