|

Tümosan Avrupa'da

Üretimi durma noktasındayken özelleştirilen ve 4 yılda Türkiye'nin ikinci büyük üreticisi konumuna gelen TÜMOSAN, Avrupa ülkelerinde traktör fabrikası kurmaya hazırlanıyor

00:00 - 11/09/2008 Perşembe
Güncelleme: 01:54 - 11/09/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Tümosan Avrupa'da
Tümosan Avrupa'da

Türk Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (TÜMOSAN), üretimi durma noktasındayken 4 yıl önce özelleştirme kapsamına alınarak ihaleyle Alçelik Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye devredilmesinin ardından ülkede traktör üretiminde ikinci büyük firma konumuna ulaştığı belirtildi.

Alçelik Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş Pazarlama Müdürü Fazlı Özaltın, Konya'da devlet tarafından kurulan ve 1981 yılında traktör üretimine başlayan TÜMOSAN'ın, 2004 Temmuz ayında yapılan ihaleyle özelleştirildiğini anımsattı.

TÜMOSAN'ın, özelleştirme kapsamına alındığında üretiminin durma noktasında olduğunu kaydeden Özaltın, şunları kaydetti:

"TÜMOSAN'ın satış ihalesine ilgi olmamıştı. Hatta bir ihaleyi alan firma sonradan vazgeçmesi nedeniyle devri gerçekleşememişti. Daha sonra bizim firmamızın ihaleyle devraldığı TÜMOSAN'da, yeni bir üretim politikası benimsendi. Özelleştirmeden önce zarar eder durumda olan kurum, şimdi ise dünya motor devleriyle rekabet eder konuma geldi. Devraldığımızda 2 model traktör üreten TÜMOSAN, bugün 90 modelle traktör üretiminde söz sahibi oldu."

BAYRAĞI AVRUPA'DA DALGALANDIRACAĞIZ

Özaltın, Avrupa ülkelerinde TÜMOSAN traktör firması olarak fabrikalar kurmayı planladıklarını bildirdi. Avrupa Birliği ülkelerindeki traktör üreticilerinin birçoğunun Türkiye'de bir satış noktası ya da fabrikası bulunduğunu anlatan Özaltın, "Türk firması olarak biz de TÜMOSAN'ın bayrağını Avrupa'da dalgalandıracağız" diye konuştu. Dünyada traktör üretiminde zirveye ulaşmak için çalıştıklarını ifade eden Özaltın, şöyle devam etti: "Fabrikamızda yıllık 75 bin adet motor, 45 bin adet de traktör üretimi yapılıyor. Özelleştirildiğinde zarar eden ve yalnızca 2 model traktör imalatı yapan TÜMOSAN'ı dünyaya ihracat yapacak noktaya taşıdık."


16 yıl önce